رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه نظام بانکی کشور تحت تاثیر تحریم، افزایش ناگهانی نرخ ارز و انباشت مطالبات معوق است، عنوان کرد: نقدینه‌خواهی در کشور، ایجاد مشکل کرده است، زیرا ۸۵ درصد تامین مالی در کشور ما وابسته به بانک است در حالی که در دنیا این وظیفه تقسیم می‌شود.

ولی‌الله سیف در مراسم «افتتاح حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم»، اظهار داشت: کشور در شرایط اقتصادی خاصی است و ما موفق شدیم که در سال‌های گذشته کنترل تورم داشته باشیم و پس از ۸ دوره متوالی، رکود اقتصادی مالی در سال ۹۳، شاهد رشد اقتصادی بودیم.

وی افزود: استمرار این مباحث در سال ۹۴ یک بحث جدی است و گرچه اقدام سختی به شمار می‌رود اما امیدواریم با همراهی تمامی عوامل و انضباط پولی و مالی اعضای دولت، این وضعیت استمرار یابد.

رییس کل بانک مرکزی به تصمیمات به موقع در بخش مسکن اشاره کرد و گفت: بخش مسکن به رونق اقتصادی کمک می‌کند و بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی جلسات زیادی را در این زمینه داشتند تا این اقدامات بتواند زمینه‌ساز ایجاد تحرک در بخش مسکن باشند.

سیف با تاکید بر اینکه باید به مفهوم بانک‌های تخصصی و توسعه‌ای در اقتصاد کشور بازگردیم، گفت: مهمترین رسالت بانک مسکن این است که به وظایف و رسالت قبلی خود بازگردد و امیدواریم که این اقدامات آثار مثبتی را در ارائه طرح‌های مناسب برای مالکیت مسکونی خانوارهای کشور داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه وزارت راه و شهرسازی در ابتدای دولت مشکلات ویژه‌ای در بخش مسکن مهر داشت، گفت: مسکن مهر یک تصمیمی بود که کل اقتصاد کشور را به چالش کشید و در دو سال گذشته به دنبال حل و فصل آن بودیم و هنوز هم برطرف نشده است.

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به ابتکارات آخوندی در تامین منابع برای مسکن مهر، گفت: زمینه‌ای ایجاد کردیم تا واحدهای نیمه تمام با سرعت به پایان برسد و پس از آن، منابع برای سایر ایده‌ها فراهم شود.

سیف با اشاره به اینکه صندوق پس‌انداز مسکن یکم در هر دوره پنج ساله بازنگری می‌شود، گفت: در هر دوره این صندوق مورد بازنگری قرار می‌گیرد تا با نیازهای روز تطبیق داده شود.

رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در سایر کشورها، بنگاه‌های بزرگ اقتصادی از طریق بازار سرمایه تامین منابع می‌کنند و بانک برای بنگاه‌های اقتصادی کوچک است اما در کشور ما به دلیل نیازهای نقدینگی، امکان رسیدگی به بنگاه‌های کوچک از سوی بانک ها وجود ندارد و باید فکری برای آن اندیشیده شود.

سیف با بیان اینکه افزایش سرمایه بانک‌ها با تجدید ارزیابی دارایی‌ها و تزریق منابع امکانپذیر است، گفت: دولت مصمم است در این شرایط تحولاتی را در نظام بانکی ایجاد کند.

رییس کل بانک مرکزی در جریان رونمایی از وام جدید مسکن و در جمع خبرنگاران، گفت: درحالی بانک مسکن به تدریج با ابتکاراتی در بخش تسهیلات برای اقشار مختلف تامین مالی می کند که دولت با استفاده از تجربیات بین المللی بهترین شیوه ها را برای اجرا انتخاب می کند و این سیاست‌ها با همراهی وزارت راه و شهرسازی و بانک مسکن به اجرا در می آید.

وی با اشاره به اینکه کلیه بانک‌ها بدون پس انداز تا ۶۰ میلیون تومان تسهیلات اقشار هدف می پردازند، گفت: تحرک در بخش بافت فرسوده هم از دیگر اهداف بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی است که در جلساتی بین بانک مرکزی، بانک مسکن و وزارت راه و شهرسازی انجام شد، این سیاست‌ها تدوین شد.

وی درخصوص عدم تمایل بانک‌ها به پرداخت این تسهیلات گفت: برخی از بانک‌ها به دلیل اینکه حساب آنها نزد بانک مرکزی در پایان سال گذشته قرمز شده بود، نمی‌توانستند وارد پروسه پرداخت وام شوند اما به تدریج این بانک‌ها هم شروع به پرداخت تسهیلات می کنند، ضمن آنکه تعدادی از بانک‌ها پرداخت وام را شروع کردند.

رئیس کل بانک مرکزی درخصوص افزایش سقف وام مسکن گفت: عوامل مختلفی مدنظر ما قرار دارد که یکی از این بحث‌ها در دسترس قرار دادن این وام برای اقشار مختلف جامعه بوده  و امکان بازپرداخت اقساط و تامین منابع بانکی از مواردی است که برای افزایش وام مسکن مورد توجه قرار می گیرد.

سیف با تاکید بر اینکه از هرگونه محصول جدیدی در تسهیلات بانکی با ایجاد تعادل استقبال می کنیم، گفت: بانک مرکزی هرگونه تصمیمی را کارشناسی می‌کند تا آثار سوء بر تورم نداشته باشد.

وی درخصوص لیزینگ مسکن هم گفت : تمامی ایده‌ها بر روی میز است و به تدریج اجرایی می شود. لیزینگ مسکن نیاز جامعه هدف خاصی را تامین می کند و ما به تدریج این طرح را به نظام بانکی معرفی می‌کنیم تا تحرک لازم در بخش مسکن ایجاد شود.

 

منبع: خبرگزاری مهر