بانک مرکزی با بررسی تحولات جهانی، دلایل افزایش قیمت نفت و کاهش بهای طلا را تحلیل و اعلام کرد.

نتایج بررسی بانک مرکزی از تحولات بازار نفت در هفته منتهی به 28 ژوئن 2015 نشان میدهد متوسط بهای جهانی نفت خام در مقایسه با متوسط آن در هفته ماقبل افزایش یافت اما در مقایسه نرخ ابتدایی و پایانی هفته، روند بازار نزولی بود.

مهمترین دلیل بروز روند نزولی عدم توفیق یونان در مذاکرات با وام دهندگان بین المللی و احتمال تقویت دلار در مقابل یورو و همچنین افزایش ذخایر سوخت در امریکا بود. ضمن آن که نا آرامی های منطقه خاورمیانه و حملات تروریستی داعش در روز جمعه سبب افزایش بسیار جزیی در قیمت نفت برنت شد.

بر همین اساس، متوسط بهای نفت خام پایه آمریکا در هفته گذشته نسبت به متوسط آن در هفته مقابل، 0.27 درصد افزایش یافت. به نرخ‌های پایان وقت بازار نیویورک، بهای هر بشکه نفت خام پایه آمریکا در محدوده 61.01-59.63 دلار معامله گردید و متوسط هفتگی بهای هر بشکه در سطح 60.06 دلار قرار گرفت.

متوسط بهای نفت خام برنت دریای شمال در هفته گذشته 0.09 درصد نسبت به هفته ماقبل افزایش یافت. هر بشکه نفت خام برنت به نرخ‌های پایان وقت بازار مذکور در دامنه 64.45-63.20 دلار معامله گردید و متوسط هفتگی هر بشکه آن به 63.55 دلار رسید.

ابتدای هفته گذشته بهای نفت اندکی افزایش یافت با توجه به نزدیک شدن به پایان زمان معاملات تحویل ماه ژوئیه، قیمت قراردادهای نفتی این امه اندکی افزایش یافت اما با توجه به عدم حل مشکلات بدهی یونان و احتمال تقویت دلار افزایش بهای نفت خام اندک بود.

آمارهای رسمی حکایت از کاهش ذخایر نفت آمریکا برای هشتمین هفته متوالی بود. اما با توجه به افزایش ذخایر سوخت در این کشور، کاهش در ذخایر تجاری نفت خام مورد توجه فعالان بازار قرار نگرفت. در مقابل، مسئله یونان و نشست‌های بی‌نتیجه این کشور با بدهکاران بین‌المللی و احتمال تقویت دلار در مقابل یورو عاملی برای کاهش قیمت نفت خام شد. این عوامل سبب ادامه روند کاهش بها در روز پنج شنبه نیز بود.

چرا طلای جهانی ارزان شد؟

همچنین طبق تحلیل بانک مرکزی از تحولات بازار جهانی طلا، علت اصلی نزولی بودن روند قیمت طلا در هفته گذشته ایجاد امید در حل بحران بدهی یونان، افزایش ارزش بازارهای جهانی سهام و تضعیف یورو در برابر دلار آمریکا بود.

برهمین اساس، نوسانات هفته گذشته قیمت طلا در بازار نیویورک در محدوده 1184 الی 1171 دلار برای هر اونس در نرخ‌های پایانی ثبت شد. متوسط بهای طلا در هفته گذشته نسبت به متوسط آن در هفته ماقبل، 1.35 درصد کاهش یافت.

بهای طلا روز دوشنبه با افت محسوسی همراه بود با بروز نشانه‌هایی مبنی بر پیشرفت در مذاکرات پیرامون بدهی یونان، بازارهای سهام جهان جهش یافت و در نتیجه، تقاضا برای دارایی بی‌بازده طلا کاهش یافت. همین امر کافی بود تا سقوط قیمت طلا در بازار جهانی رقم خورد. بهای طلا در این روز با 1.3 درصد افت به سطح 1184.01 دلار در هر اونس رسید. در حالی که به طور معمول با افزایش نااطمینانی‌ها، تقاضا برای دارایی امن طلا افزایش می‌یابد، اما در بحران اخیر یونان، این نوع تقاضا چشم‌گیر نبود.

روز سه شنبه، علاوه بر رشد بازارهای سهام دنیا به دلیل تخفیف بحران بدهی یونان تضعیف یورو در برابر دلار آمریکا نیز عامل دیگری شد تا بهای فلز زرد رنگ کاهش یابد. در این روز بهای طلا با 0.7 درصد افت به سطح 1176.79 دلار در هر اونس رسید. این سومین روز پیاپی افت بهای طلا بود که عوامل به غیر از نرخ بهره آمریکا در ان نقش آفرینی می‌کرد.

روز پنجشنبه، بهای طلا به میزان ناچیزی افت کرد و دلیل آن نیز همان عواملی بود که در طول هفته روند نزولی بهای بازار را شکل داد. انتظار، استراتژی اصلی فعالان بازار در این روز بود. معامله گران چشم بر تحولات یونان داشتند و اقدام به خرید و فروش به شکل جدی نمی‌کردند از همین رو بهای طلا تنها با 0.2 درصد افت در پایان معاملات این روز به سطح 1172.95 دلار در هر اونس رسید. نکته جالب توجه دیگر در این روز آن بود که بزرگترین صندوق مبادله‌گر دارایی که طلا نگهداری می‌کند، بیشترین خرید روزانه خود را از دوم فوریه انجام داد و اقدام به خرید 6.9 تن طلا کرد.

روز جمعه، بازار طلا در ابتدا با افت مواجه شد، به گونه‌ای که بهای بازار به پایین‌ترین سطح سه هفته‌ای خود رسید. اما پس از آن با خرید بیشتر معامله‌گران، بهای بازار اندکی رشد داشت. در نهایت بهای بازار با افت اندک 0.1 درصد در سطح 1171.55 دلار در هر اونس رسید.

 

منبع: بورس پرس