محمد خبری‌زاد، مدیر سرمایه‌گذاری و آموزش کارگزاری بانک توسعه صادرات و فرنوش شیخ الاسلامی، کارشناس سرمایه‌گذاری کارگزاری بانک توسعه صادرات/ در سال‌های اخیر بالا بودن نرخ سود حقیقی سپرده‌گذاری و به تبع آن بالا بودن سهم شبه پول در حجم کل نقدینگی پیامدهای بسیار منفی برای شبکه بانکی کشور داشت.

به طور مشخص هزینه‌های تأمین منابع برای بانک‌هابسیار افزایش یافته، زیرا هم نرخ سود و هم حجم سپرده‌ها افزایش یافته است. سال گذشته بانک مرکزی سیاست‌هایی اتخاذ کرد که تأثیر مستقیم بر عملکرد بانک‌های کشور داشت در شهریورماه، بانک‌ها مکلف شدند تا سود سپرده را به طور یکدست برای سرمایه‌گذاری مدت‌دار به ۱۵ درصد کاهش دهند و برای کوتاه‌مدت حداکثر ۱۰ درصد تعیین کنند.

 در اواخر سال با توجه به تلاطم بازار ارز، بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز و جمع آوری سرمایه‌های سرگردان و همچنین مدیریت نوسان و مهار سفته بازی از بسته مهار ارزی خود با سه محور رونمایی کرد. بر اساس بسته طراحی شده به شبکه بانکی اجازه داده شد تا برای دو هفته اقدام به انتشار گواهی سپرده با نرخ سود ۲۰ درصدکنند. نرخ بازخرید قبل از موعد نیز ۱۴ درصد اعلام شد. بسته دوم با تمرکز بر انتشار گواهی سپرده ریالی با پایه ارزی مطرح شد. بر مبنای این ابزار خریدارانی که تمایل به سرمایه‌گذاری با پایه ارزی دارند، می‌توانند گواهی سپرده ریالی بر مبنای یورو و دلار از شبکه بانکی خریداری کنند. با توجه به عوامل بالا که مستقیما در عملکرد بانک‌ها موثر بود، در این گزارش بانک‌هایی که در بورس و فرابورس معامله می‌شوند و گزارشات ماهانه آنها موجود است مورد بررسی قرار گرفته‌اند. بر اساس این گزارش که عملکرد ماهانه 14 بانک بررسی شده است تراز ( تفاوت درآمد تسهیلات اعطایی و سود پرداختی به سپرده‌گذاران) 7 بانک در انتهای سال مالی 1396 منفی بود که بانک تجارت با 6900 میلیارد تومان، بانک صادرات با 2900 میلیارد تومان و بانک دی با 2600 میلیارد تومان بانک‌های با منفی ترین تراز بودند. همچنین در مقابل بانک پاسارگاد با 958 میلیارد تومان، بانک انصار با 286 میلیارد تومان و پست بانک ایران با 193 میلیارد تومان بانک‌های با بیشترین تراز مثبت بودند. پست بانک ایران و بانک خاورمیانه تنها بانک‌هایی هستند که طی 12 ماه تراز مثبت داشته اند. البته تراز عملیاتی پست بانک ایران با سرمایه 323 ملیارد تومان به ازای هر سهم 599 ریال و تراز عملیاتی بانک خاورمیانه با سرمایه 600 میلیارد تومان به ازای هر سهم 191 ریال بود.

 همچنین نگاهی به عملکرد مجموع بانک‌ها نشان می‌دهد که بانک‌ها حدودا 13000 میلیارد تومان هزینه بیش از درآمد محقق کرده اند که این نشان از هزینه بالایی دارد که نرخ بهره کنونی به بانک‌ها تحمیل کرده است. بنابراین برای بقای نظام بانکی کشور نرخ های فعلی توجیه پذیر نبوده و باید با کاهش نرخ بهره در جهت کاهش هزینه‌های بانک‌ها گام برداشت.

  • کارگزاری بانک توسعه صادرات

 

  • شماره ۲۵۱ هفته نامه بورس - صفحه۱۳