تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۵

هرچند صندوق‏‌های قابل معامله در سال‏‌های اخیر در بازارسرمایه مورد استقبال سرمایه‏‌گذاران مختلف قرار گرفته، اما بی‏شک و با توجه به ظرفیت‏‌های گسترده و مزایای متعدد این صندوق‏‌ها، می‏توان با اتخاذ راهکارهای مناسب نسبت به توسعه و رونق‏‌بخشی به این صندوق‏ها اقدام کرد.

جذابیت‏ های این ابزار مالی سبب شده تا در بازارهای مالی دنیا انواع مختلفی از آن ایجاد شده و مورد استفاده قرار گیرد. بطور حتم توسعه هرچه بیشتر انواع مختلف صندوق‏ ها می‏تواند به جذب هر چه بیشتر افراد مختلف و رونق هر چه بیشتر بازار سهام کمک شایانی کند.

 

 همچنین افراد علاقه‏مند به سرمایه‏گذاری در بازارسرمایه و فاقد علم و تجربه کافی نسبت به نحوه سودآوری در این بازار می‏توانند به جای ورود مستقیم به بازارسرمایه و انجام معاملات مربوط به سهام و اوراق‌بهادار مختلف موجود در آن به صورت مستقیم و غیرحرفه‏ای، به سرمایه‏گذاری در این‏گونه صندوق‏ها از جمله قابل معامله اقدام کنند.البته باتوجه به توسعه کمی و کیفی این‏گونه صندوق‏ها در دنیا، امروزه شرایطی فراهم آمده که صرف نظر از میزان دارایی‏ها و افق سرمایه‏گذاری، فرصت مناسبی برای تشکیل پرتفوی با ارائه طبقات متنوعی از دارایی برای سرمایه‏گذاران پدید آمده است و صندوق‏های قابل معامله، تمام حوزه‏های بازارهای مالی را برای سرمایه‏گذاران دارای حساب کارگزاری قابل دسترس کرده‏اند. این صندوق‏ها به سهولت قابل دسترس هستند و به دلیل این‏که مانند سهام معامله می‏شوند، فرآیند سرمایه‏گذاری در آن‏ها نیز نظام‏مند است. این امر موجب افزایش نقدشوندگی و امکان معامله واحدهای سرمایه‏گذاری در بازارهایی می‌شود که در آن‏ها همه سرمایه‏گذاران می‏توانند به طور شفاف و با حمایت‏های قانونی نهادهای حاکمیتی با یکدیگر دادوستد کنند.
همچنین بررسی دامنه مظنه‏
های بازارگردان‏ها در بورس‏های توسعه‏یافته نشان می‏دهد تفاوت بین مظنه‏های پیشنهادی خرید و فروش بسیار ناچیز است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر کاهش اختلاف بین قیمت پایانی و قیمت ابطال واحدهای سرمایه‏گذاری صندوق‏های قابل معامله، عملکرد مناسب بازارگردان‏ها با کاهش دامنه مظنه‏های پیشنهادی خرید و فروش است. یکی از مهم‌ترین مزیت‏های صندوق‏های قابل معامله سهولت دسترسی و نحوه معاملات واحدهای این صندوق‏ها نسبت به سایر صندوق‏هاست. به گونه‏ای که افراد بدون مراجعه حضوری به ارکان صندوق‏ها و صرفا از طریق معاملات آنلاین می‏توانند نسبت به خرید و فروش واحدهای صندوق‏‏های قابل معامله اقدام کنند، در حالی که در سایر صندوق‏ها افراد برای خرید و فروش واحدهای صندوق نیازمند مراجعه حضوری هستند. این ویژگی سبب بروز برخی از مزیت‏های دیگر این صندوق‏ها نسبت به سایر صندوق‏ها می‌شود که از آن جمله می‏توان به شفافیت اطلاعاتی بیشتر، نقدشوندگی بالاتر و هزینه‏های کم‌تر اشاره کرد.
یکی دیگر از مهم‌ترین مزیت‏
های این صندوق‏ها نسبت به سایر صندوق‏ها، امکان انجام معاملات واحدهای این صندوق‏ها به صورت پیوسته و مشابه سهام در بازار ثانویه است؛ خصوصیتی که سایر صندوق‏ها فاقد آن هستند. از دیگر مزیت‏های صندوق‏های سرمایه‏گذاری قابل معامله نسبت به سایر صندوق‏ها این است که حداقل مبلغ سرمایه‏گذاری و کارمزد صدور ندارند و این در حالی است که اکثر صندوق‏های سرمایه‏گذاری مرسوم بر خلاف صندوق‏های سرمایه‏گذاری قابل معامله هر دو مورد را دارند.
باید گفت به دلیل این‏که واحدهای این صندوق
‏ها به عنوان اوراق‌بهادار در بازار ثانویه معامله می‏شود، امکان دارد که واحد سرمایه‏گذاری این صندوق‏ها قبل از ناپدیدی آربیتراژ و برقراری تعادل، به قیمت‏های متفاوت از ارزش خالص دارایی معامله شود. بنابراین از معایب صندوق‏های قابل معامله، امکان قیمت‏گذاری نادرست و ایجاد فرصت‏های آربیتراژ در این صندوق‏هاست. در این حالت قانون قیمت واحد از بین می‏رود و آربیتراژ گران از شرایط موجود استفاده می‏کنند تا بتوانند به سود ناشی از فرصت‏های آربیتراژ دست یابند.

 

  • احسان عسکری - مدیر ریسک و مهندسی مالی تأمین‌سرمایه امید
  • شماره ۳۱۴ هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه ۹ و ۱۰