در ماه‌های گذشته شاهد کاهش چشمگیر حجم معاملات در بورس کالا بوده‌ایم. برخی از کارشناسان وضعیت بازارکالایی و رکود آن را دلیل این مهم دانسته و برخی دیگر دخالت‌ در تنظیم بازار و تعیین قیمت توسط دولت را عامل بی‌میلی عرضه‌کنندگان و خریداران می‌دانند

در ماه‌های گذشته شاهد کاهش چشمگیر حجم معاملات در بورس کالا بوده‌ایم. برخی از کارشناسان وضعیت بازارکالایی و رکود آن را دلیل این مهم دانسته و برخی دیگر دخالت‌ در تنظیم بازار و تعیین قیمت توسط دولت را عامل بی‌میلی عرضه‌کنندگان و خریداران می‌دانند. اما در این میان همه کارشناسان بازار بر یک دلیل اتفاق نظر دارند و آن‌هم محدودیت‌هایی است که سال گذشته بر معاملات آتی سکه اعمال شد. 


معاملات آتی سکه که توانست درآمد بالایی برای بورس کالا، کارگزاران و فعالان این حوزه ایجاد کند، یک شبه و به بهانه سیگنال‌دهی و فراهم کردن زمینه نوسانات قیمتی در بازار اصلی محدود شد. این در حالی است که پس از بسته شدن آتی سکه در بورس کالا، قیمت سکه در بازار اصلی نه‌تنها کنترل نشد، بلکه مدتی بعد افزایش دوبرابر قیمتی را نیز تجربه کرد.

البته به اعتقاد کارشناسان، بانک مرکزی می‌توانست بجای اعمال قدرت برای محدود شدن این ابزار در یک بازار شفاف، خودش به عنوان ناظر بازار و برای کنترل این محصول در بازار، در آتی سکه بورس کالا موقعیت بگیرد، اما با این اوصاف، زور بانک مرکزی به بورس کالا چربید و بورس با از دست دادن آتی سکه، حجم قابل ملاحظه‌ای از درآمدهای خود را از دست داد.

  • شماره۳۲۹ هفته نامه اطلاعات بورس-صفحه۶