لایحه بودجه 99 می‌تواند صنعت پتروشیمی را تحت تاثیر قرار دهد و جبران کسری بودجه از عواملی است که چالشی برای شرکت‌های پتروشیمی در پی خواهد داشت. پرسش اینجاست که در روند تنظیم لایحه بودجه، نظرات مدیران عامل شرکت‌های پتروشیمی اعمال شده و این که چه آینده ای در انتظار صنعت پتروشیمی خواهد بود؟

از نظر برخی تحلیلگران، افزایش درآمد ناشی از افزایش ظرفیت پتروشیمی‌ها پیش‌بینی می‌شود. از این نظر تهدیدی متوجه سودآوری شرکت‌های پتروشیمی نیست. از نظرآنها شرایط صنعت پتروشیمی برای سال 99 کم ریسک ارزیابی شده و این صنعت در سال آینده رشد خواهد داشت، ولی از طرفی هم بسیاری از فعالان بازارسرمایه و مدیران شرکت‌های پتروشیمی معتقدند که در سال آینده فساد در شرکت‌های پتروشیمی بیشتر خواهد شد و این صنعت در تنگنای مالی بیشتری قرار خواهد گرفت؛ در نتیجه زمینه ای برای زیان‌ده شدن شرکت‌های پتروشیمی و آسیب به اعتماد سهامداران  فراهم می‌شود. اگرچه تلاش بسیاری شد که مدیر ان عامل شرکت‌های پتروشیمی اظهار نظری در خصوص پیش بینی آثار بودجه 99 بر صنعت پتروشیمی ارائه کنند، اما بنابه دلایل مختلف حاضر به صحبت در این خصوص نشدند.

امکان افزایش بهای تمام شده و کاهش سودآوری

صنعت پتروشیمی به عنوان صنعت پیشرو در بازارسرمایه نقش بسزایی در صادرات غیرنفتی کشور دارد و بسیار متاثر از سیاست‌های اقتصادی و ارزی است. مهم‌ترین عامل توسعه صنعت پتروشیمی وجود سبد متنوع از انواع خوراک مایع و گاز است؛ چرا که حدود 70 درصد از هزینه تولید این صنعت مربوط به مواد اولیه (خوراک) است. البته با توجه به تنوع محصولات صنعت پتروشیمی (44 نوع محصول شیمیایی و 18 نوع محصول پلیمری با 300 گرید مختلف) و میزان مصرف متفاوت خوراک در آنها، اثرپذیری نرخ خوراک بر شرکت‌ها متفاوت است.
در این میان در تبصره 14 لایحه بودجه سال 1399 درآمدی تحت عنوان دریافتی از محل خوراک میعانات گازی پتروشیمی‌ها به میزان 259.906 هزارمیلیارد ریال مطرح شده که در سال‌های گذشته به این شکل تفکیک نشده بود.
البته در خصوص افزایش نرخ خوراک و انواع سوخت مصرفی تا به امروز تصمیمی گرفته نشده است اگرچه پیشتر مسئولان امر نسبت به عدم تغییر نرخ این اقلام مصرفی در پتروشیمی‌ها صحبت‌هایی مطرح کرده بودند، به هر ترتیب چنانچه درآمد مذکور افزایش نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمیایی را در بر بگیرد، باعث افزایش بهای تمام شده و کاهش سودآوری شرکت‌ها خواهد بود. اما با توجه به افزایش نرخ دلار در بودجه و همچنین پیش‌بینی افزایش حجم تولیدات پتروشیمی‌ها در کنار طرح‌های ایجادی و توسعه‌ای صنعت پتروشیمی در کشور، به نظر می‌رسد که این افزایش درآمد ناشی از افزایش ظرفیت پتروشیمی‌های کشور بوده و از این نظر تهدیدی متوجه سودآوری شرکت‌های پتروشیمی نشود.

  • محبوبه ابراهیمی-مدیرتأمین‌مالی مشاورسرمایه‌گذاری سهم آشنا
  • شماره 339 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 15