رونق نسبی که بر معاملات بورس کالا حاکم است، با نرخ کنونی ارز و قیمت‌های جهانی ارتباط مستقیم دارد. این بخشی از صحبت‌های محمدرضا الهی فر، مدیرعامل کارگزاری سی‌ولکس کالا در خصوص رونق بورس کالا در ماه‌های اخیر است. در ادامه متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید. 

شرایط معاملات در بورس کالا را چطور ارزیابی می‌کنید و علت این رونق چیست؟
به نظر می‌رسد، رونق نسبی که بر معاملات بورس کالا حاکم است، با نرخ کنونی ارز و قیمت‌های جهانی ارتباط مستقیم دارد. در حقیقت این رونق عمدتا در بخش کالاهای واسطه‌ای نظیر شمش فولادی، کاتد مس، شمش آلومینیوم و همچنین برخی محصولات پلیمری و شیمیایی که خریدار آنها کارخانجات تولیدکننده محصولات نهایی است، بیشتر نمود دارد .باوجود اینکه تقاضای داخلی به واسطه عدم رونق اقتصادی نسبتا پایین است، اما با توجه به محدودیت‌های عرضه و کاهش چشمگیر واردات از خارج، متقاضیان و مصرف‌کنندگان برخی کالاها که قبلا نیاز خود را از خارج تامین می‌کردند، در حال حاضر به‌ناچار از داخل خرید می‌کنند و این موضوع میزان تقاضا در بورس کالا ‌را افزایش می‌دهد. ضمن اینکه برخی کالاها برای صادرات به خارج از کشور خریداری می‌شود، چه به صورت خرید مستقیم از طریق رینگ صادراتی بورس کالا و یا اینکه خرید کالای واسطه‌ای از بورس کالا در رینگ داخلی و سپس تبدیل به محصولات نهایی و پس از آن برای صادرات انجام گیرد.

ارزیابی شما از اثر نرخ ارز کنونی و چشم‌انداز نرخ ارز در آینده بر روند بورس کالا چیست؟
گرچه به نظر می‌رسد سیاست دولت در حفظ نرخ ارز در محدوده نرخ‌های کنونی باشد ولی چنانچه به هر دلیل نرخ ارز افزایش یابد، شاهد افزایش قیمت‌ها در بورس کالا و همچنین در بازار خارج از بورس خواهیم بود. با این حال بازار قیمت کنونی را که عمدتا بر مبنای نرخ حال حاضر ارز و قیمت‌های جهانی شکل گرفته، پذیرفته و تثبیت شده است.

قیمت گذاری دستوری همواره مورد انتقاد اهالی بازار قرار گرفته است؛ نظر شما چیست و آیا اقداماتی برای حل این چالش انجام شده است؟
قیمت‌گذاری دستوری در تناقض کامل با ماهیت بورس و اقتصاد آزاد است، ضمن اینکه چنانچه قیمت‌های دستوری با قیمت واقعی و بازار آزاد اختلاف زیاد داشته باشد، موجب رانت و بروز فساد می‌شود. با این حال هنوز شاهد برخی دخالت‌ها در روند قیمت‌گذاری محصولات در بورس کالا هستیم.

  • شماره 342 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 6