اقتصاد مقاومتی، گفتمانی است که طی یک دهه اخیر به قصد حرکت به سمت مقاوم‌سازی و ثبات بیشتر اقتصاد در برابر تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی، مطرح شده است. بسیاری از سیاست‌های کلی ابلاغی در حوزه اقتصاد مقاومتی، به طور مستقیم به بازارسرمایه مربوط می‌شود و بر اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات  در اقتصاد و پیشگامی در بخش واقعی اقتصاد تاکید داشته است. 

به گزارش صدای بورس، بازارهای مالی و به طور مشخص بازارسرمایه با کارکردهای مختلف خود و همچنین با سهم بالایی که از تولید ناخالص داخلی دارد، به عنوان یکی از شفاف‌ترین بخش‌های اقتصادی، نقش مهمی در تحقق سیاست‌های این حوزه ایفا می‌کند. با این وجود، بروز و ظهور کامل قابلیت‌های بازار سرمایه در بخش اقتصاد مقاومتی، مستلزم فراهم شدن زیرساخت‌ها و بسترهای مختلفی است و اقتصاد باید به سمت بازار ‌محوری پیش برود. توجه و حمایت از بازارسرمایه از روش‌های حمایتی و تشویقی نظیر معافیت‌های مالیاتی، ثبات مقررات، ثبات عملکرد و رویه و تسهیل فرآیندهای افزایش‌سرمایه و عرضه سهام شرکت‌های جدید، باید در دستور کار قرار گیرد. سازمان بورس نیز می‌تواند با حذف برخی از قوانین و مقررات غیرضروری، به تسهیل ورود نقدینگی به بازارسرمایه کمک کند. 
توجه به شرکت‌های دانش‌بنیان در تحقق اقتصاد دانش‌محور، از مبانی اقتصاد مقاومتی است و بازارسرمایه، با ابزارهایی نظیر صندوق‌های پروژه‌محور، بورس ایده و صندوق‌های مخاطره‌پذیر یا جسورانه، می‌تواند به تقویت هرچه بیشتر این بخش کمک کند. از سال 1395، شرکت‌های دانش‌بنیان کوچک و متوسط که با مشکلاتی برای تأمین منابع مالی خود مواجه بودند، امکان حضور در بازارسرمایه را پیدا کردند که این امر موجب توسعه این شرکت‌ها شد. با نام‌گذاری سال 1398 تحت عنوان سال «رونق تولید»، که یکی از ارکان اساسی اقتصاد مقاومتی است، اهمیت تسهیل تأمین‌مالی به عنوان اصلی‏ترین بازوی رونق تولید، بیش از پیش مشهود است. با محدودیت‌های ایجاد شده بر اثر تحریم‌های یک‌جانبه و فشارهای بین‌المللی، نقش بازارسرمایه به عنوان یک ضربه‌گیر اثرات تحریم، نمود بیشتری پیدا می‌کند. 
از سازوکارهای بازارسرمایه، توسعه ابزارهای نوین مالی برای پاسخ به نیازهای متنوع تأمین‌مالی است برای مثال، اختیار خرید و فروش به عنوان یکی از ابزارهای جدید بورسی، می‌تواند نقش سازنده‌ای در این حوزه داشته باشد. یکی دیگر از شیوه‏های مقاوم‌سازی اقتصاد کشور، خصوصا در مقابل تحریم و مشکلات موجود در راه تأمین کالاهای استراتژیک خوراکی و غیرخوراکی، ورود آن‌ها به بورس‌های تخصصی کالایی است. ابزارهای مشتقه نظیر اوراق سلف، گواهی‌های سپرده کالایی و بازارهای آتی و اختیار معامله، به پویایی هرچه بیشتر بورس‌های تخصصی کالا کمک شایانی کرده است. این امر بستر لازم برای حل مشکلات در حوزه‌های تولید، توزیع، مصرف، صادرات و واردات را در سایه کاهش نقش دولت و شفافیت زنجیره تولید به مصرف، فراهم می‌کند.

  • حبیب رضا حدادی - مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امید 
  • شماره 344 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 4