به گزارش صدای بورس، این روزها صنعت نفت شاهد سقوط پیاپی قیمتهاست و تولیدکنندگان نفت خام، خواه عضو اوپک یا غیراوپک، با شرایط بسیار دشواری دست و پنجه نرم میکنند؛ چرا که درآمدهای نفتی سهم بزرگی در بودجه سالانه این کشورها دارند.
شیوع بیماری کرونا، اقتصاد و تجارت جهان را تحت تاثیر قرار داده و از حجم تولید ناخالص داخلی کشورها کاسته است. تولید (در همه صنایع و بخشها) و تجارت جهانی به شدت کاهش یافته است تا حدی که برخی کارشناسان هشدار دادهاند، باید در انتظار بدترین رکود اقتصادی از زمان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ باشیم؛ شدیدتر و گستردهتر از بحران مالی و رکود اقتصادی ۲۰۰۸ که قیمت نفت را تا سطح ۲۰ دلار کاهش داد.
تازهترین آمارها نشان میدهد که قیمت نفت خام سبک آمریکا به کمتر از ۱۵ دلار در هر بشکه سقوط کرده است. برنت دریای شمال نیز در محدوده ۲۷ دلار خرید و فروش میشود. سبد نفت اوپک نیز به کمتر از ۲۰ دلار رسیده است، هرچند وبسایت رسمی اوپک از درج قیمت خودداری میکند.
پیش از آغاز موج گسترش کرونا، تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک در رقابت برای تصاحب سهم بیشتر از بازار، اقدام به افزایش عرضه و اعمال تخفیفهای کلان کردند اما با گسترش بیماری و کاهش تقاضای جهانی، نفت روی دست تولیدکنندگان باد کرد!
برای جلوگیری از سقوط شدیدتر قیمتها، تولیدکنندگان اوپک پلاس (اوپک و غیراوپک) دست به کاهش عرضه زدند اما دیگر دیر شده بود. در واقع کاهش حدود ۱۰ میلیون بشکهای تولید نفت در توافق اخیر اوپک پلاس و تعهد عربستان و برخی کشورها به کاهش بیشتر از سهمیه نیز نتوانست بازار نفت را گرم کند و این کالای کرونا زده به زیر ۱۵ دلار سقوط کرد.
در حال حاضر نبود تقاضای کافی، پر شدن ذخایر استراتژیک، وجود میلیونها بشکه نفت سرگردان و بدون مشتری در آبهای آزاد جهان، در کنار خستگی و درماندگی اقتصادهای بزرگ دنیا شرایط را برای بازار نفت و تولیدکنندگان این کالای استراتژیک با ابهام مواجه کرده است.
ادامه بحران کرونا و شرایط ناگوار اقتصاد جهان موجب شد تا برخی تحلیلگران از احتمال سقوط قیمت نفت خام به سطح ۵ دلار یا کمتر خبر بدهند. این اتفاق، به معنای فاجعه بزرگی نه تنها برای تولیدکنندگان بلکه برای کل اقتصاد جهان خواهد بود.