نخست اینکه این اقدام در بازار سرمایه اقدام جدیدی است و نوعی نوآوری در بورس تلقی میشود؛ عملا این بازار اقدام به تاسیس صندوقهای بخشی (Sector fund) کرده و نهاد یا ابزار جدیدی را به بازار سرمایه معرفی کرده است.
به نظرم این اقدام، امری مثبت است و باعث شده که دولت شروع به گسترش فرهنگ سرمایهگذاری و تشویق مردم به ورود به بازار سرمایه در رسانههای عمومی کند. همچنین عرضه این صندوقها باعث شده، افراد بسیار زیادی به سمت این بازار بیایند و همانطور که میدانید کدهای جدیدی در این چند روزه صادر شده و افرادی بسیاری سمت بورس آمدهاند و پیرو آن بازار سرمایه شناختهتر خواهد شد. باید گفت در کشوری که با تورم دست به گریبان است، جذب نقدینگی، اقدامی مثبت ارزیابی میشود که باعث کاهش تورم خواهد شد.
کاهش تورم، اثرات بعدی اقتصادی را هم در پی دارد و به توسعه و بهبود فعالیتهای اقتصادی کمک میکند، فشار اقتصادی خانوارها را کاهش میدهد و پیرو آن قدرت پول را بیشتر میکند. از طرفی هم، چون دولت ETF را تبلیغ میکند، توجه بازار هم بر روی سهمها بیشتر شده است و در این مدت، قیمت این سهمها به تدریج رشد کرده و رکوردهای جدیدی را شکسته است؛ در نتیجه باعث رشد زیاد بازار سرمایه شده و رکوردهای دست نیافتنیای را برای شاخص بورس به جای گذاشته است.
در حال حاضر هم شاخص از آستانه یک میلیون واحد فراتر رفته است و اصلا این میزان شاخص برای فعالان بازار، قابل تصور نبود. همچنین زمانی این اقدام انجام شد که بازارهای رقیب بورس که شامل بازارهای مسکن، طلا، ارز و خودرو هستند، دچار رکود بودند و با حمایت دولت، بورس در اولویت قرار گرفت.
به نظرم این روش الگوی جدیدی را برای سایر نهادهای دولتی و شبه دولتی ایجاد کرد. باید گفت در پی عمر ۵۳ ساله بورس، هیچوقت بازار سرمایه به عنوان نهاد تامینکننده سرمایه و تامین مالی صنعت به خوبی مورد توجه قرار نگرفته بود، ولی در ۵ سال اخیر این شرایط تغییر کرده و به تدریج بورس مورد توجه دولت قرار گرفته است و در حال حاضر هم بهترین شرایط در بازار حاکم است. امیدوارم به زودی، بورس شاخهای از زندگی مردم شود. به نظرم اگر این رشد ادامه یابد، این نهاد مهم مالی در جامعه، جایگاه ویژهای پیدا خواهد کرد.