دورههای زمانی مختلف بازار را چگونه میبینید؟
اصلاحهای بازار مقطعی و جزیی است، بازار در سال ۹۹ روند صعودی دارد. شاخص کل از چهارشنبه هفته گذشته اصلاح صعودی خود را در پیش گرفته و کماکان با احتیاط رفتار خواهد کرد. خریدهای خوبی در بازار صورت گرفته است. نسبت ورود حقیقیها در روز چهارشنبه گذشته نسبت به سهشنبه حدود ۱۴ درصد بیشتر شد و شاخص هم به محدوده ۹۳۸ هزار واحد رسید و تقریبا شاهد افزایش رشد شاخص بودیم. شاخص به لحاظ تکنیکالی موج C خود را تکمیل و روند برگشت خود را از روند RSA محدوده ۴۰ آغاز کرده است. شاخص میتواند از همین نقطه روند برگشتی خود را به صورت موقت داشته باشد.
تحلیل شما از آینده بازار چیست؟
در حالت کلی، بازار کمی ترسیده و محتاط عمل میکند اما چشمانداز بازار را برای هفته آینده صعودی میبینم که از چند منظر میتوان به آن پرداخت.
در خصوص سهام عدالت، بنابر توییت یکی از اعضای شورای عالی بورس قرار است، با حمایت و موافقت دولت و بانک مرکزی، کارت اعتباری در اختیار دارندگان سهام عدالت قرار بگیرد و ما میتوانیم از هفته آینده ببینیم افرادی که قصد فروش سهام عدالت خود را داشتند، کمی دست نگهدارند.
سهامداران ۱۰ سال صبر کردهاند، کمی هم صبر کنند. سهمهایی که دولت در بطن سهام عدالت واگذار کرده، متشکل از ۳۵ شرکت بورسی و ۱۴ شرکت غیربورسی است که سهامهای واقعا ارزندهای هستند. توصیه من این است که افراد سهام خود را نگهدارند.
خبری از معاون اقتصادی وزارت اقتصاد و دارایی شنیده شد در مورد عایدی سرمایه از بازار مسکن که طرح آن قرار است به سرعت در مجلس جدید رونمایی شود. اگر این اتفاق به سرعت رخ دهد، مالیات برای عایدی مسکن و مسکنهای خالی میتواند محرکی برای جلوگیری از رشد فزاینده مسکن و هدایت این نقدینگی به سمت بازار سرمایه باشد.
در رابطه با بحث ارزیابی بازار خرداد، از نظر بنده چند ریسک برای بازار میتوان متصور بود. از جمله بحث حرکت نفتکشهای ایرانی به سمت ونزوئلا که خوشبختانه به مقصد رسیدند. این اتفاق میتوانست خطری برای برای بازار سرمایه باشد که رفع شد. مسئله دلار که به مقاومت روانی ۱۸ هزار تومان رسیده و بعید میدانم فعلا از سد ۱۸ هزار تومان عبور کند. دلار میتواند تا کانال ۱۵ هزار تومان هم ریزش داشته باشد. در مجموع نگاهم به بازار سرمایه مثبت است و بهتر است علاقمندان به بازار سرمایه نگاه کوتاهمدت نداشته باشند، زیرا مسیر آینده ما برای بازار سرمایه سیر صعودی خواهد بود.
اگر دلار به کانال ۱۵ تومان برنگردد و روند صعودی در پیش بگیرد، فکر میکنید تا کجا رشد میکند؟
طبق الگوهای هارمونیک پیشبینی میشود اگر بتواند ۱۸ را رد کند، در یک روند بلندمدت، محدوده ۲۵ هزار تومان را رد میکند. البته سقف قبلی دلار محدوده ۱۹۷۰۰ است که باید بتواند این را بشکند. اگر این اتفاق بیفتد شاهد افزایش نرخ دلار تا محدوده ۲۵ هزار تومان خواهیم بود.
از منظر تکنیکالی فکر میکنید شاخص در انتهای سال ۹۹ روی چه عددی قرار بگیرد؟
اصلاح را در محدوده یک میلیون پیشبینی کرده بودیم. به لحاظ روانی و زمانی شاخص کل در محدوده یک میلیون واحد با عرضه سهام عدالت مصادف شد که رفتار بازار را کمی محتاطتر کرد. پیشبینی میکنم، گام اول ما برای شاخص تا مهر ماه در محدوده یک میلیون و۶۰۰ هزار خواهد بود، البته انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را در پیش داریم که بازار در آن زمان محتاطتر رفتار خواهد کرد.
اگر به ۴ سال قبل برگردیم، روزی که ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شد، بازار گارد کاملا نزولی به خود گرفت و با صفهای فروش و عرضههای سنگین روبهرو شد. البته همان روز افراد حرفهای بالعکس افراد آماتور که دست به فروش میزدند، اقدام به خرید میکردند که شاهد این ریزش در بازارهای جهانی هم بودیم.
اگر در مهر سقف فوق را بشکنیم، در اسفند روی چه عددی قرار خواهیم گرفت؟
طبق پیشبینی من، حداقل ۲ میلیون را میبینیم، البته شرایط بازار ما به شدت متاثر از شرایط سیاسی است چرا که فضای حاکم بر کشور سیاسی است و همچنین نباید تحریمها را نادیده گرفت.
رشد نرخ دلار چه اثری بر بازار خواهد گذاشت؟
رشد دلار میتواند بر شرکتهای صادراتمحور ما تاثیر مثبتی داشته باشد خصوصا فرآوردههای نفتی، پالایشی، پتروشیمی، شیمیاییها و فلزات اساسی که باید منتظر گزارشات ۳ ماه اول فصلی این شرکتها باشیم. به نظرم پالایشیها و فرآوردههای نفتی فعلا گزارش خوبی ارائه نکردهاند. باید منتظر شرکتهای کامودیتیمحور باشیم تا ببینیم آیا این شرکتها هم همین گزارش را اعلام خواهند کرد یا خیر. پیشبینی بنده این است که شرکتهای کامودیتیمحور نیز گزارشهای محتاطانهای روانه کدال خواهند کرد.
انتخاب شدن مجدد یا انتخاب نشدن ترامپ در انتخابات چه تاثیری بر بازار خواهد گذاشت؟
پاسخ درستی نمیتوان به این سوال داد چرا که بسیاری از تحلیلگران میگویند رای نمیآورد و برخی هم بالعکس معتقد به رای آوردن مجدد ترامپ هستند. در مقالهای خواندم یکی از افراد سرشناس آمریکایی، انزوا را برای آمریکا پیشبینی کرده است. ترامپ مجددا به جنگ رسانهای با چین رفته و چین را مقصر اصلی شیوع ویروس کرونا میداند. جنگ تجاری خود با چین را به این روش ادامه میدهد و تا زمانی که داروی قطعی برای درمان ویروس کرونا پیدا نشود بازارهای جهانی در انزوا خواهند بود.
البته شرکتهای کامودیتیمحور ما همچون سرب، مس و روی به لحاظ تکنیکالی دارای قیمت جذابی هستند و در نگاه بلندمدت این شرکتها بسیار ارزنده خواهند بود.
اثر مجامع در بازار چگونه است؟
شرکتهای داخلیمحور میتوانند در فصل مجامع گزارشات بهتری را به بازار ارائه کنند. شرکتهای دلارمحور و صادراتمحور ما با توجه به بحث تحریمها و شرایط سیاسی، گزارش محتاطانهتری را به کدال ارسال میکنند و در حالت کلی اثر مجامع نسبت به گروهشان متفاوت است.
توصیه شما به مردم نوسهامدار چیست؟
نوسهامداران متاسفانه با دانش بسیار اندک یا بدون دانش وارد بازار میشوند. این مسئله، هم میتواند خوب باشد هم بد، زیرا نیروهای تازه نفس و نقدینگی جدید وارد بازار میشود اما در مقابل، این افراد رفتارهای هیجانی در بازار خواهند داشت و نداشتن حداقل دانش مالی میتواند معضلی در بازار ایجاد کند. در نهایت توصیه من این است که دوستان جدیدالورود به صورت مستقیم وارد بازار نشوند. بهتر است این افراد از طریق صندوقها و شرکتهای مشاور سرمایهگذاری و ETF اقدام به سرمایهگذاری کنند.
در زمان اصلاح برخی از بازار خارج شدند، در حال حاضر وقت ورود مجدد به بازار است؟
برخی میگویند بسیاری از شرکتهای حقوقی نقد کردند اما آمارها و دیتاها بیانگر این است که حقوقیها اقدام به این کار نکردند. البته طبیعتا حقوقیها در روندهای صعودی و در تقاضاهای بالا میتوانند عرضه خرد داشته باشند و به نوعی شناسایی و سیو سود داشته باشد. حقوقیهایی که سبدها و صندوقهای بزرگی دارند باید به صورت آرام سیو سود داشته باشند و طبیعتا سبدهای حقوقیهای بزرگ با سبدهای بنده در حد خرد، متفاوت است و رقمهای بالایی دارد. آنها مجبورند در رقمهای بالا شناسایی سود داشته باشند و به نظر من بازار میتواند این مسیر صعودی را ادامه دهد و نمادهای شاخصمحور، کامودیتیها، پالایشی و پتروشیمیها به نقطه حمایتی جذاب خود در محدوده کف حمایتی رسیدند.
باید گفت، دوستانی که تعداد دفعات بیشتری ورود و خروج میکنند بابت هر بار ورود و خروج و خرید یک و نیم درصد کارمزد و مالیات پرداخت میکنند.
به نظر شما صنایع پیشتاز بازار تا آخر سال کدام صنایع خواهند بود؟
صنایع تولیدمحور و داخلیمحور با توجه به حمایت حاکمیت و سران قوا آینده خوبی خواهند داشت. صنایع لیزینگ و سرمایهگذاریها، صنایعی مانند پالایشی، پتروشیمی، نفتی و کامودیتیها نیز کاملا در منطقه جذابی قرار دارند و در بلندمدت میتوانند بازدهی خوبی داشته باشند.
چرا پالایشیها از طریق تجدید ارزیابی داراییها افزایش سرمایه نمیدهند؟
افراد باتجربه در بازار سرمایه معمولا صبور هستند و مزد صبر خودشان را در بازار خواهند گرفت. در رابطه با پالایشیها، به نظر من آرام بحث تجدید ارزیابی از داراییها رخ خواهد داد.
تحلیل شما از صنعت دارو چیست؟
صنعت دارویی رشد خوبی داشته و به دلیل اینکه صنعتی داخلی است، کماکان میتواند به روند صعودی خود ادامه دهد، خصوصا در رابطه با داروهایی که مواد مصرفی آنها داخلی است. این داروها میتوانند رشد بیشتری داشته باشند.
نظر شما در خصوص صنعت بانک چیست؟
اولین تجدید ارزیابی را بانک ملت روانه کدال کرد. نرخ تسهیل ارز بانکها هنوز مشخص نشده است و فروش املاک و داراییهای مازاد بانکها میتواند محرکی برای صنعت بانکداری باشد و به لحاظ بنیادی باید کمی محتاطانهتر رفتار کرد.
تحلیل شما از صنعت خودرو و قطعهسازی چیست؟
در چند ماه گذشته اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار آزاد ۱۰۰ درصد شده و از سال ۲۰۱۷ و اوایل ۲۰۱۸ خودروهای خارجی وارد بازار ایران نشدهاند چرا که هدف از سیاستگذاری ایران تکیه بر صنایع داخلی است و به همین دلیل تعداد کمی خودرو خارجی وارد شده و همین مسئله دلیل افزایش قیمت خودروهای خارجی است. این صنعت با توجه به فرآیندی که در یکی دو هفته اخیر (فروش خودروهای ثبت نامی به مناسبت عید فطر) شاهد بودیم با تقاضای بالای مردم روبهرو شده است.
اما صنعت قطعهسازی از نظر من چابکتر است. طبق آمار دو ماه قبل، قطعهسازان حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان از دو خودروساز بزرگ مطالبه دارند. دو خودروساز ما تجدید ارزیابی از محل دارایی داشتند اما برخی از خودروسازان هنوز تجدید ارزیابی نکردهاند.
نظر شما در رابطه با صنعت سرمایهگذاری و سیمان چیست؟
سرمایهگذاری، صنعت جاماندهای است و نسبت به بازار رشدی نداشته است. صنعت سرمایهگذاری و لیزینگ با گپ تاخیری نسبت به بازار حرکت میکنند. صنعت سیمان رشد خیلی خوبی داشته اما چشمانداز تولید سیمان ۱۲۵ میلیون تن بوده که متاسفانه با توجه به بحث طرحهای عمرانی و تحریمها محقق نشده است. در حال حاضر تولید سیمان ۶۵ میلیون تن است و سیمان مازاد وجود دارد. بحث صادرات سیمان عملا امکانپذیر نیست و باید گفت ارسال بالای ۳۰۰ کیلومتر برای سیمان اصلا مقرون به صرفه نیست.
تحلیل شما از صنعت غذایی چیست؟
به نظر من این صنعت نیز همچون دارویی مثبت است زیرا به دلیل تحریمها، واردات نداریم و تولید داخل است. هر آن چیز که داخل کشور تولید میشود در داخل نیز خریدار و مصرفکننده دارد.
تعداد صندوقها امروزه زیاد شده است. به نظر شما معیار انتخاب صندوق با توجه به بسته شدن برخی صندوقها، باید چه باشد؟
بهترین کار، این است که افراد وارد سایت fipiran شوند و بازدهی صندوقها را مشاهده کنند و سپس اقدام به انتخاب صندوق مورد نظر کنند. یک باره بازار با ورود بیش از حد نقدینگی و افراد مواجه شد و این مسئله منجر به بسته شدن برخی صندوقها شد اما راهکار آن از نظر من ارائه مجوز است.
از ابتدای سال ۹۹ تاکنون حجم نقدینگی حدود ۴۰۰ هزار میلیارد اضافه شده و این نقدینگی وارد بازار میشود و در مقابل صندوقهای ما توان پذیرش ندارند، بنابراین باید بر تعداد صندوقها افزوده شود و مجوزهای بیشتری صادر شود تا افراد جدید بتوانند سرمایه خود را وارد صندوقها کنند تا این سرمایه وارد مسیرهای نادرست نشود.
یک سری کارگزاریها حجرهای رفتار میکنند و سامانههای خود را ارتقا ندادهاند. با این وجود با افزایش کارگزاریها موافقید؟
سازمان بورس میتواند فیلترهایی برای اینها در نظر بگیرد و مجوزهای آنان را ابطال و به نفرات جدید واگذار کند تا به لحاظ شایستگی و مشتری مداری در جایگاه خوبی قرار بگیرند و به مردم ارائه خدمات کنند.
نظر شما درباره صنعت نیروگاهی چیست؟
این صنعت به شدت جامانده است. البته افزایش نرخ برق قطعی شده است و به نوعی میتوان گفت تقاضا برای تولید برق نیروگاهها کاملا بالا است و دولت خریدار تولیدات آنان است و مازاد آن صادر میشود. این صنعت بسیار جذاب و جامانده است.
در خصوص صنعت لیزینگ، حمل و نقل و ساختمان نظر شما چیست؟
صنعت لیزینگ معمولا جزو جاماندههای بازار است و بعد از رشد مابقی بازارها و با تاخیر ۶ ماهه از صنعت خودرو حرکت میکند.
صنعت حمل و نقل با توجه به بحث تورم و افزایش نرخ میتواند صعودی باشد.
صنعت ساختمان نیز جا برای رشد دارد و بیشتر نمادهای آن اصلاح خوبی داشتند و میتوانند مجددا روند صعودی به خود بگیرند.