تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۸

برای بررسی مشکلات موجود در رابطه با تبعات ورود سهامداران سهام عدالت به بازارسهام و آگاهی از زیرساخت‌های‌ لازم در کارگزاری‌ها در این خصوص، نظرات روح‌الله میرصانعی دبیر کل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار را جویا شدیم .

با توجه به ورود سهامداران عدالت ، زیرساخت های لازم کارگزاری‌ها برای ارائه خدمات را در این خصوص چگونه ارزیابی می کنید ؟  

برای اینکه هجوم به بازار سرمایه اثرات مخربی بر سامانه معاملات نداشته باشد باید یک سری موارد را در نظر گرفت.به طور مثال سیستم نگهداری دارایی سبد سهام عدالت از نگهداری دارایی سایر سهام‌ها  در سیستم شرکت سپرده‌گذاری جدا بوده به منظور  اینکه سیستم بتواند پاسخگو باشد. همچنین سیستم برخط سهام‌های معمولی با سیستم سفارش‌گیری سهام عدالت کاملا جدا است.در واقع اگر سهامی   در بازار معامله شود باید از سیستم معاملات برخط کارگزاری وارد می‌شود و  اگر فروش سهام عدالت مد نظر شخص است باید از سیستم  سهام عدالت کارگزاری  انجام شود. در مورد هسته معاملات سهام‌های عدالت نیز باید به این نکته توجه کرد که برای هر فرد به شکل جداگانه انجام نمی‌شود بلکه این سهام‌ها تجمیع‌ می‌شود تا بر سامانه معاملات فشار وارد نشود.تمامی این تدابیر اندیشیده شده است که ورود سهامداران سهام عدالت باعث ایجاد مشکل یا کندی در سامانه معاملات معمول و جاری بازار سرمایه نشود.

در حال حاضر کارگزاری‌ها با گزارشاتی از اختلالات در اثر ورود سهامدار عدالت مواجه شده‌اند؟

سیستم کارگزاری از شنبه ۱۰ خرداد شروع به سفارش‌گیری داشت و تا کنون اختلالی گزارش نشده است.البته ورود مردم نیز به شکل هجومی نیست و تنها وارد کارگزاری شده   و پرتفوی خود را بر روی سیستم‌های کارگزاری مشاهده کرده‌اند. تقریبا ۱۰ الی۲۰ درصد افرادی که وارد شدند درخواست فروش را ثبت کردند، ضمن اینکه توان شرکت‌های کارگزاری خیلی بیشتر از این حجم است.

چند کارگزاری سامانه معاملات سهام عدالت دارند؟

در حال حاضر تقریبا ۱۰۰ شرکت کارگزاری سامانه‌های سهام عدالت خود را راه‌اندازی کرده‌اند . همچنین در حال دریافت سفارشات مردم و نمایش پرتفوی سهامداران سهام عدالت هستند.

آیا مردم برای فروش ۳۰درصد از سهام خود تنها مجاز به فروش از طریق بانک‌ها هستند؟

طبق مصوبه شورایعالی بورس، کارگزاران باید سفارشات را دریافت کنند و فروش را انجام دهند . در این معقوله بانک‌ها را کمک دست کارگزاران قرار داده و اعلام داشته که کارگزار می‌تواند با بانک‌ها طرف مذاکره شود و به عنوان نماینده کارگزار شروع به گرفتن درخواست‌ها کند.

ارسال سفارشات سهام عدالت توسط کارگزار چه مزیت‌هایی دارد؟

ارسال سفارش توسط کارگزار نسبت به بانک‌ها مزیت‌هایی دارد.اول اینکه هنگام ارسال سفارشات توسط کارگزار الکترونیکی انجام می‌شود و دلیلی به مراجعه حضوری نیست.فرد با واردشدن به سامانه کارگزاری و مشاهده پرتفوی خود می‌تواند درخواست فروش خود را از هر کجای دنیا ارسال کند اما در سیستم بانکی نیاز به مراجعه حضوری است.مزیت دیگر استفاده از کارگزاری‌ها این است که وقتی فرد با عنوان سهامدار سهام عدالت وارد سیستم بانکی می شود تنها یک گزینه انتخابی با عنوان  "۳۰درصد سهامم را می‌فروشم" دارد، اما جزییات سهام مختلف و یا فروش کمتر از ۳۰درصد و غیره در این روش وجود ندارد. اما در سامانه‌ معاملات کارگزاری فرد می‌تواند سهام مورد نظر برای فروش را انتخاب کند و اختیار کامل در انتخاب سهام و میزان فروش کلی یا بخشی از آن و غیره را خواهد داشت که مزیت بسیار بزرگی برای افرادی است که روش مستقیم را انتخاب کرده‌اند.

  • هفته نامه ۳۵۵ اطلاعات بورس، صفحه ۴