یک کارشناس بازار سرمایه در تحلیلی، ریزش این روزهای بورس را از نبود تناسب بین شاخص بورس و دیگر مولفه‌های اقتصادی دانست.

به گزارش صدای بورس،‌ بازار بورس طی یکی دوسال گذشته وضعیت رو به رشدی را تجربه کرد؛ به طوری که بسیاری از افراد برای حضور در این بازار کد بورسی درخواست کردند و سهامداری را تجربه کردند. اما به نظر می‌رسد ماه عسل بورس‌ این روزها تمام شده است.

رشد بازار سرمایه در این مدت به حدی بود که برخی امید داشتند شاخص کل آن از مرز 2.500 میلیون واحد هم بگذرد. در حالی که برخی کارشناسان با نگاه‌هایی کمتر خوش‌بینانه رشد بورس را در میان‌مدت پیش‌بینی می‌کردند.

قیمت‌های بورسی باید تعدیل شود/ دولت جلوی خسارت را بگیرد

غلامرضا سلامی تحلیلگر مسائل اقتصادی و کارشناس در حوزه بازار سرمایه پیشتر در مصاحبه‌ای با نود اقتصادی رشد بورس را ناشی از حمایت دولت دیده بود و همچنین اظهار کرده بود که همزمان با رشد بازار سرمایه، حرکت اقتصاد به سمت رشد و افزایش تولید برود تا خیال جامعه بابت رشد طولانی مدت بازار راحت باشد.

وی همراه با این خوش‌بینی نسبت به رشد بازار سرمایه، هشدار داده بود که اگر این نگرانی به‌وجود بیاید که آنچه در بازار رخ داده حبابی است،‌ مجدد مردم به سمت دیگر بازارها همچون ارز و مسکن پیش خواهند رفت.

سلامی در گفت‌وگویی با خبرنگار صدای بورس درباره تحلیلش نسبت به آنچه در حال حاضر در بازار سرمایه رخ می‌دهد و مقایسه نگاهش با گذشته گفت:‌ در بلند مدت قیمت‌های کنونی شرکت های حاضر در بورس با دیگر مولفه‌های اقتصادی کشور هم‌چون نرخ تورم،‌ قمیت مسکن و... همخوانی ندارد.

وی ادامه داد:‌ باید این قیمت‌های بورسی تعدیل شود،‌ این تعدیل می‌تواند در کوتاه‌مدت،‌ میان‌مدت و یا بلندمدت رخ دهد. دولت اگر برنامه‌ای داشته باشد می‌تواند جلوی خسارت‌ را بگیرد.

تناسبی بین اقتصاد و بورس نیست!

در بخش دیگری سلامی با بیان اینکه تحلیل‌های تکنیکال گذشته نشان می‌داد که روندهایی که کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند درست بود. بر همین اساس سال گذشته و اوایل امسال بورس برای سرمایه‌گذاران –طبق پیش‌بینی‌ها- سوددهی داشت.

این کارشناس حسابداری با بیان اینکه بنده با تحلیل بنیادین به بازار نگاه می‌کنم،‌ گفت: در بازار سرمایه تناسبی بین شاخص بورس و مولفه‌های اقتصادی وجود ندارد.

وی افزود:‌ در گذشته و در حال حاضر بازار سرمایه دچار نوسانات ناشی از هیجان سهامداران شده است. باید دست از رفتار هیجانی کشید و صبور بود.

مسیر رشد اقتصاد از بازار سرمایه می‌گذرد

سلامی ادامه داد: به بازار سرمایه اعتقاد دارم و نسبت به آن خوش‌بین هستم،‌ مسیر رشد اقتصاد را هم در بازار سرمایه می‌دانم. بازار سرمایه دو نقش دارد اول تعیین قیمت توأم با شفافیت و بعد از آن ایجاد سرمایه برای اقتصاد که این نقش فراموش شده است.

وی بیان کرد: می‌توان از طریق بورس شرکت‌های بزرگ و خطوط تولید و پروژه‌های ملی را راه‌اندازی کرد، اقدامی که در کشورهای بزرگ دنیا هم انجام می‌شود.

در بخش دیگری این کارشناس بازار سرمایه گفت: چند وقتی است که ریزش بازار شروع شده است،‌ این موضوع توسط دولتمردان هم پیش‌بینی می‌شد و صحبت از افت شاخص تا مرز 1.600 میلیون واحدی می‌کردند.

دولت می‌خواهد بورس نریزد

وی تصریح کرد:‌ دولت تلاش می‌کند تا جلوی ریزش بازار را بگیرد اما بعضی از این تلاش‌ها درست نیستند.

در بخش پایانی سلامی دخالت دولت در بخش خودروسازی داخلی و جلوگیری از ورود خودرو به کشور را برای برخی سودجویان فرصتی برای کسب سودهای دلالی عنوان کرد و فعالیت افراد نوسان گیر در بازار سرمایه را عاملی برای خالی شدن جیب مردم عنوان کرد.

وی گفت: این وضعیت که در بازار دیده می‌شود برعکس شرایط مطلوب یک بازار سرمایه است.