بازار سود یکی دو سال آینده را در دو ماه اول سال پیش خور کرده است و امکان اینکه دوباره به چنان سودهایی برسیم بعید به نظر می‌رسد.

به گزارش صدای بورس، سیامک قاسمی، کارشناس بازار سرمایه در ارتباط با شرایط کنونی بازار و ریزش‌های اخیر به احساسات بازار اشاره کرد و گفت: Market Sentiment به معنی تمایلات و یا احساسات بازار است. بازار سرمایه ایران از فروردین تا تیر99  با احساسات مثبت رو برو بوده و به همین دلیل رشدهای زیادی را در این دوره شاهد بودیم.

کارشناس بازار سرمایه در ادامه افزود: تمامی اخبار منفی و یا مثبت در این دوره، تاثیری بر صعودی بودن شاخص نداشت. اما باید در نظر داشت که همواره بعد از یک دوره صعود، مدل بازار می‌چرخد و  بازار منفی می‌شود همچنان که احساسات کنونی بازار منفی است هرگونه اخباری در سطح متوسط بر روند بازار تاثیر نمی‌گذارد. به همین دلیل  اخبار و تصمیماتی که از سوی سازمان بورس برای کنترل وارد بازار می‌شود، تاثیر بلند مدتی در روند آن ندارد، تنها اخباری در سطح بالا و محرک‌های قوی‌تر می‌تواند روند بازار را تغییر دهد.

وی به عنوان مثال به  رای آوردن جو بایدن در ریاست جمهوری آمریکا  اشاره کرد و گفت: خبر بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم‌ها در تغییر روند بازار سرمایه می‌تواند بر چرخش بازار از این جو منفی به مثبت تاثیر گذار باشد.

لای در مانده‌ها منتظر سربه سر شدن برای فرار هستند

قاسمی در ادامه افزود: شناخت تمایلات بازار یک جزء مهم بازار سرمایه است که در کنار تحلیل‌های همچون تحلیل تکنیکال و یا بنیادین باید به آن توجه شود. برای تحلیل فضای کنونی و روند ریزش‌ها نباید بازار را منفرد تحلیل کرد، بلکه باید Sentiment را در کنار سایر ابزار تحلیلی به کار برد.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: زمانی که فضای حاکم  همچون روزهای اخیر منفی است هر گونه حمایت دولت از قبیل تزریق پول مشکلات را بیشتر می‌کند. از جمله مشکلات این است که سهادارانی که به دنبال خروج از بازار هستند بعد از  سربه سر شدن سود و ضرر خود در بورس از بازار سرمایه فرار می‌کنند.

شاهد ریزش‌های بیشتر خواهیم بود اگر حمایت حقوقی‌ها برداشته شود

وی افزود: در حقیقت سهامداران حقیقی که تعدادشان کم نیست، به اصطلاح لای در مانده اند با حمایت دولت و سود مختصر از بازار سرمایه خارج می‌شوند و ریزش بیشتر بازار را در برخواهد داشت. پول خارج شده از بازار سرمایه به سمت طلا، سکه، مسکن روانه خواهد شد.

قاسمی  با بیان اینکه اگر حمایت‌های حقوقی‌ها از بازار برداشته شود، شاهد ریزش‌های بیشتری خواهیم بود، بیان کرد: حمایت دولت و سازمان بورس از بازار سرمایه در زمان ریزش اتفاقا خطرناک‌تر است.

راه حل ریزش‌ها پول‌پاشی نیست

وی اظهار کرد: سال 98 کمتر از یک میلیون نفر کد معاملاتی گرفتند، این میزان در سال 99 به 4 میلیون کد معاملاتی رسید. این میزان تقاضا به دلیل رشد غیر منطقی بورس در سه ماه اول سال 99 بود.

کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در سال 92 ، برابر با 7 ماه طول کشید تا شاخص اصلاح شود، افزود: میزان ریزش‌ها در سال 99 بی سابقه بوده است. رشد شاخص هیجانی بود و کاهش نیز هیجانی است. راه حل ریزش‌ها پول پاشی نیست، چرا که اصلاحات سنگین‌تر و ریزش‌های سنگین‌تری در پی خواهد آورد. باید اجازه داد بازار روند طبیعی خود را طی کند.

آیا دوباره شاهد سودهای سه ماهه اول 99 خواهیم بود؟

این کارشناس بازار در پاسخ به این پرسش که آیا دوباره شاهد سودهای سه ماه اول 99 خواهیم بود، گفت: بازار سود یکی دو سال آینده را در دو ماه اول سال پیش خور کرده است و امکان اینکه دوباره به چنان سودهایی برسیم بعید به نظر می‌رسد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا اصلاح بازار تمام شده است، گفت، بخش زیادی از حباب سهم‌ها تخلیه شده است اما به نظر می‌رسد هنوز این اصلاح بازار ادامه داشته باشد.

محبوبه قرمزچشمه