یک استاد دانشگاه تربیت مدرس پیش‌بینی کرد دولت تا انتخابات 1400 بازار سرمایه را حمایت می‌کند.

به گزارش صدای بورس،‌ در میان پژوهش‌های علمی تاثیر انتخابات‌های سیاسی بر بورس به اثبات رسیده است. این تحقیقات در کشورهای توسعه یافته رابطه مستقیمی را بین نوسان بورس و انتخابات ریاست‌ جمهوری نشان داده‌اند.

در تحقیقی که در سال 2000 پانتزالیس و همکارانش از رفتار بازار سهام در هفته‌های منتهی به انتخابات ریاست جمهوری در بیش از 30 کشور انجام دادند مشخص شد در دو هفته منتهی به انتخابات شاخص بورس در کشورهای مورد تحقیق رفتار غیرطبیعی داشته است.

تحقیق دیگری نیز که هشت سال بعد از سوی بیالکوزکیا و تیمش از کشورهای عضور سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD)  در دوران انتخابات انجام شد مجدد تأکید شد که نوسان در بازارهای مالی در زمان انتخابات افزایش پیدا می‌کند و در شرایط بی‌ثباتی در انتخابات و نتیجه آن قیمت‌ها میل به افزایش دارد.

البته تحقیق تکمیلی دیگری از سوی والر و تیم همکارانش نشان داد که این الگوها در کشورهای در حال توسعه با پیچیدگی بیشتری همراه است. اما آنچه مشخص است اینکه رابطه‌ای میان شرایط انتخابات کشور با بازار بورس برقرار است.

مریم پاشنگ پژوهشگر ارشد مهمان در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه چندی پیش در یادداشتی داخل دنیای اقتصاد با اشاره به رابطه بورس و شرایط انتخابات این موضوع را از این جهت حائز اهمیت دانست که بر روی کار آمدن یک دولت جدید با برگزاری انتخابات می‌تواند بر تغییر سیاست‌های مالی اثرگذار باشد و این موضوع هیجان روانی را افزایش می‌دهد.

در همین راستا علی قنبری عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز در گفت‌وگو با خبرنگار صدای بورس عقیده دارد شرایط بازار سرمایه بر انتخابات سال 1400 می‌تواند اثرگذار باشد.

قنبری گفت: بورس یک بازار اقتصادی مهم است که محل تأمین منابع سرمایه‌گذاری است. بنابراین لازم است افراد با بینش مثبت و مدیران توانمند آن را اداره کنند. در ایران بازار سرمایه می‌تواند بر وضعیت انتخابات تأثیر بگذارد مشروط به اینکه اتفاق ناخواسته‌ای در این بازار رقم بخورد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: اتفاق ناخواسته‌ای همچون سقوط بورس و یا اینکه روند منفی در بازار سرمایه شکل بگیرد.

قنبری گفت: اگر حباب بورس بشکند و وضعیت بازار بورس به هم بریزد به دنبال آن به طور حتم نارضایتی شکل خواهد گرفت.

وی اظهار کرد:‌ در چند وقت اخیر که بورس قرمز شد،‌ حباب این بازار ترکید و دولت هم با تلاش فراوان بورس را نگه داشته است. اگر حمایت دولتی نبود بورس نمی‌توانست به این وضع ادامه دهد. چون روند غیراقتصادی در پیش گرفته بود و سهامی که ارزش نداشتند روبه بالا رفتن بود. این نشان می‌دهد دست سیاسی پشت پرده بورس قرار دارد.

این عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس تأکید کرد:‌ دولت باید تلاش کند بورس را منهای شرایط سیاسی نگه دارد. البته دولت باید از دخالت بیجا هم در بازار خودداری کند و به زور نباید بازارسازی کند. به‌گونه‌ای که شرایطی ایجاد شود که با یک تلنگر بورس به هم بریزد.

وی از لزوم آموزش و فرهنگ‌سازی از بورس صحبت کرد و گفت: باید در بلند مدت بورس را بالا نگه داشت و کسانی که با نگاه بلند مدت در بورس حضور دارند باید امید داشته باشند.

قنبری درباره رفتار دولت تا انتخابات 1400 درباره بورس هم این گونه پیش‌بینی کرد:‌ دولت تا آن زمان تلاش می‌کند که بورس را نگه دارد و در کوتاه مدت نباید توقع داشت سهام‌داران سود کنند.

تذکر این موضوع لازم است که در اقتصاد ایران دولت وزن بالایی دارد و سیاست‌های دولتی تاثیر زیادی در بازارهای مالی دارد برهمین اساس انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت جدید یا نیامدن مردم پای صندوق‌های رأی و بلاتکلیفی انتخابات می‌تواند تاثیر بر بازار سرمایه را دوچندان کند از سویی با حضور میلیونی مردم در بازار سرمایه و افت و خیز شاخص طی ماه‌های اخیر حساسیت‌های انتخاباتی را دوچندان کرده است.

محمد فیروزی