به گزارش صدای بورس، حجم معاملات نیز معادل ۱۴۴۷ میلیون سهم شد.اما در بازار فرابورس، آیفکس ۸۵ واحد کاسته شد و به عدد ۱۸۰۳۵ رسید. ارزش معاملات فرابورس ۳۰ هزار و ۹۹۶ میلیارد ریال رقم خورد. حجم معاملات معادل ۱۴۵۶ میلیون سهم شد.
جو منفی سنگین
معاملات هفته گذشته، همانند هفته های قبل با روزهای منفی سپری شد. یکی از مهم ترین چالش های بازار معاملات صندوق پالایش یکم بود که آخرین روزهای خود را پشت سر گذاشت و انتظار می رفت پالایشی ها پر قدرت به مسیر خود بازگردند. نکته مثبت این صندوق ها اصلاح قابل توجه دارایی آنها است که در میان مدت می تواند سود خوبی برای سهامداران داشته باشد. هرچند بازگشت پالایشی ها و مچینگ قیمتی تا حد زیادی سلیقه ای بود ولی تلاش ها جهت مثبت کردن آن ها قابل تحسین بود.
روز شنبه، جو منفی سنگینی بر بازار حاکم بود. بیش از ۸۰ درصد نمادهای بازار صف فروش را تجربه می کردند. شاخص کل تا حوالی یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی پیش رفت. ارزش معاملات خرد بالغ بر ۱۴ هزار میلیارد تومان شد و شاهد خروج پول از گروه بانکی به ویژه وتجارت، وگردش و وآیند بودیم.در نقطه مقابل ورود پول به فلزی ها و معدنی ها صورت گرفت و نمادهای کگل، فولاد و کچاد پیشتاز بودند.
افت قابل توجه
معاملات روز یکشنبه با افت ارزش معاملات و رسیدن آن به ۱۰ هزار میلیارد تومان پایان یافت. بیش از ۷۰۵ میلیارد تومان خروج پول را شاهد بودیم.
از دوشنبه بگوییم که شاخص کل را تا یک میلیون و ۵۹۵ هزار واحدی را پایین آورد. ارزش معاملات افت قابل توجهی نسبت به ابتدای هفته داشت و به رقم ۶۱۰۰ میلیارد تومان تنزل کرد و رقم ناامید کننده ای بود. حقوقی ها در نمادهای وغدیر، کچاد، شراز فروشنده بودند.
وسپهر تازه وارد هفته گذشته بود. عرضه اولیه ۲۰ درصد از سهام سرمایه گذاری گروه مالی سپهر صادرات انجام شد و ۵ میلیون و ۴۵۷ هزار و ۶۶۱ کد معاملاتی در این عرضه مشارکت کردند.
لبخند زرد به سرخی
اولین روز پاییز، با عرضه های حقوقی سپری شد. گرچه برخی اخبار حاکی از مسدود شدن فروش حقوقی ها بود ولی همچنان سرخ پوشی بازار را شاهد بودیم. ارزش معاملات نخستین روز پاییز با رشد خوبی نسبت به روز قبل خود همراه شد و به رقم ۱۳ هزار میلیارد تومان رسید.نکته قابل توجه در معاملات سه شنبه، خروج پول گسترده در صنعت بانک بود. این رویداد در حالی رخ داد که حقوقی ها وبملت پیوسته در حال خرید سنگین این نماد بودند.حقیقی ها نیز در آریا و شغدیر فعال بودند. نوسانات جالبی در سیتا به چشم میخورد.
ممنوعیت معاملات الگوریتمی!
اخباری از ممنوعیت معاملات الگوریتمی شنیده می شد. معاملاتی که گفته می شد به منفی شدن بازار دامن زده بود. مدیریت نظارت بر بورسها از کارگزاریها خواسته است که دسترسی کلیه سهامداران اعم از حقیقی و حقوقی به انجام معاملات الگوریتمی متوقف شود و تنها بازارگردانان دارای مجوز را از آن مستثنا کردهاند.
مسدود شدن کد و ابطال فروش
البته در ادامه اقدامات حمایتی و جلوگیری از فروش های بی نظم، طبق اطلاعیه ای ،ارسال سفارش فروش با ارزش کمتر از ۵۰۰ هزار تومان بیش از یک مورد ممنوع و اعلام شد در صورت رخ داد این گونه معاملات، و کد معاملاتی فرد متخلف مسدود خواهد شد.همچنین ابطال فروش های حقوقی در نمادهای زیادی به چشم میخورد. نمونه ی بارز آن خودرو و خساپا بود. حمایت های بی شائبه از این دو غول خودروساز معاملات آن ها را به مدار مثبت بازگرداند.
برگشت جذاب شاخص
روز چهارشنبه برگشت جذابی را در شاخص کل و هم وزن شاهد بودیم. ارزش معاملات بورس و فرابورس به ۱۷ هزار میلیارد تومان بهبود یافت و تالار رنگ سبز به خود گرفت. ورود پول به گروه نیروگاهی مشهود بود ، بانکی ها و فلزی ها کماکان خروج پول را تجربه می کردند. حقیقی ها فارس و شبندر و تاپیکو خریدند و حقوق ها حامی فملی و شپنا شدند.
در مجموع، بازار هفته پر چالشی را پشت سر گذاشت و بار دیگر سهامداران ناامیدتر از پیش شدند. معاملات سه شنبه و چهارشنبه امید به سبزپوشی را تقویت کرد. در نهایت باید منتظر واکنش به سطح فعلی شاخص کل و پایان روزهای منفی بازار ماند.
شهلا حیدری کارشناس معاونت اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۶۹