به گزارش صدای بورس، رضا کیانی، مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران با اشاره به اینکه هرگونه حمایتی که از بازار شود به آن کمک خواهد کرد، در مورد اوراق اختیار فروش تبعی گفت: در مورد این اوراق باید ببینیم شرکتی که برای سهامش این اوراق را منتشر میکند چند درصد را پوشش میدهد.
وی افزود: بازار نیازمند مجموعه اقدامات حمایتی است و امروز بازار نیازمند بازارگردانی است. الان بازارگردانی به صورت موثر صورت نمیگیرد. با توجه به حجم بازار میزان تعهداتی که بازارگردانها انجام میدهند بسیار کم است در حالی که باید ۲۰ درصد بازار را پوشش دهند.
سهم پایین بازارگردانهای داخلی
کیانی تصریح کرد: الان بازار ۱۱۸ بازارگردان دارد که به طور متوسط اینها ۶ درصد معاملات روزانه بازار را پوشش میدهند.
مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران تاکید کرد: موضوع بازارگردانی باید به صورت جدی در بازار سرمایه ایران بازبینی شود.
ایکاش پولها غیرمستقیم به بورس میآمد
در بخش دیگری کیانی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد از معاملات در بورس به صورت برخط (online traider) است، گفت: درصد بالایی از این معاملات توسط افراد غیرحرفهای و تازه وارد انجام میشود. در حالی که ۵ درصد آن توسط صندوقهای سرمایهگذاری است.
وی افزود: در حالی که اگر نهادهای واسط که باید پول مردم را میگرفت و افراد به این شیوه وارد بورس میَشدند، یک مدیریت حرفهای بر بازار انجام میشد. اتفاقی که تاکنون نیفتاده است.
یک اتفاق عجیب در بورس تهران
این مقام مسئول گفت: یک اتفاق عجیب در بورس افتاده است مبنی بر اینکه تعداد معاملات روزانه بورس تهران براساس آمارWFE سهم بالایی دارد. به طوری که از رتبه ایران در میان ۷۱ عضو این نهاد جایگاه دهم است.
وی خاطر نشان کرد: به عنوان مثال حجم معاملات در بورس تهران ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار معامله است و در بورس لندن ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار معامله انجام میشود. این بدان معناست که فشار بر هسته معاملات بالاست. همچنین فشار سامانه مدیریت سفارش کارگزاریها نیز تحت فشار است.
نیاز به تشویق مردم و اجبار بازارگردان
مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران تاکید کرد: این پولی که وارد بورس شده و به هسته معاملاتی فشار وارد آورده است، ازطریق صندوقهای سرمایهگذاری میآمد تعداد دفعات معاملات انقدر زیاد نمیشد. در حالی که مدیریت بازار بر صندوقها به مراتب راحتتر است.
کیانی در پایان بر لزوم بازارگردانی و تشویق مردم برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس تاکید کرد.
گفتگو: محمد فیروزی