تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۴

بی اعتمادی که برخی از آن نام میبرند هنوز در بازار سرمایه رخ نداده زیرا همچنان بخشی از پولی که سرمایه گذاران حقیقی وارد بازار کرده اند در بازار موجود است.

به گزارش صدای بورس، اینکه بگوییم اعتماد حقیقی ها و سهامداران خرد از بازار کم شده و احتمال خروج آنان از بازار سرمایه وجود دارد اشتباه است ،زیرا طبق اطلاعات و امار کم تر از 20 درصد پول حقیقی ها از بازار خارج شده است.

بخش مهمی از جذب سرمایه ، نگهداری و توسعه فرهنگ سهامداری منوط به بحث آموزش و فرهنگ سازی است. اگر سهامداری با پیش فرض سودآوری همیشگی سهم به بورس می آید در اصل به خریدار صرف سهام  تبدیل می شود اما باید این را  درک کند که اصلاح و نوسان در ذات بازار سرمایه است.

منطق بازار همین است که زمانی که رشد های قابل توجهی را در بازار شاهد هستیم در پی آن شاهد ریزش هایی را نیز باشیم اما در این میان آنچه جای بحث دارد این است که زمانی که طبق جو عمومی یا دلایل بنیادی چند سهم منفی می شوند، سایر سهم ها نیز به دنباله آنان منفی می شوند که این مسئله جای نگرانی دارد، البته که بخش عمده این مسئله را می توان با اموزش و فرهنگ سازی برطرف کرد.

سازمان بورس و وزارت اقتصاد تمام توان خود در بحث اعتماد سازی را در حوزه سخت افزاری به کار گرفته اند اما بهتر است که در حال حاضر فعالیت های نرم افزاری و فرهنگ سازی را تقویت کنیم .

 حال باید برای بازگشت اعتماد عمومی و توسعه آن چه کنیم؟ در اصل  سیاست هایی که دولت به کار می گیرد باید بلند مدت و اعتماد زا باشد .در واقع باید از درآمد و سودآوری شرکت ها اعم از پالایشگاه ها ، پتروشیمی ها و شرکت های فولادی حمایت شود.

در صنعت خودرو بین قیمت فروش شرکت های خودرویی با قیمت بازار اختلاف معنا داری وجود دارد. در این میان دولت اگر قصد حمایت از آنان را داشته باشد فرض بر این است که بتواند بخش عمده ای از این افزایش قیمت را به شرکت های تولیدی دهد وآنان را الزام کند که مابه التفاوت را صرف افزایش کیفیت کمیت تولید خودرو کنند، این اتفاق می تواند در بلند مدت قطعا بازار خودرو را تثبیت کرده و جلوی افزایش قیمت آن را نیز می گیرد.

دولت به جای حمایت از صنعت های پتروشیمی و فولاد بهتر است قیمت حامل های انرژی و خوراک را پایین بیاورد و هزینه خوراک شرکت هایی همانند ایمیدرو  را کاهش دهد زیرا این اتفاق منجر به سودآوری شرکت ها خواهد شد .

سیاست های دولت به  جهت حمایت از فروش و سوداوری شرکت ها و کاهش هزینه هایی که به نهاد های دولتی می دهند، سودآوری شرکت را افزایش داده و منجر به انجام طرح های توسعه ای می شود .

باید درنظر داشت طی یکسال گذشته جمع کثیری از نوسهامداران به واسطه بسیاری عوامل وارد باز سرمایه شدند و توانستند در رکود زنی های شاخص ، افزایش حجم معاملات ، حضور گسترده در عرضه های اولیه و غیره پایه گذار تحولات قابل توجه ای در بازار سهام شوند . اما ناگهان علی رغم تمام پیش بینی ها ی تداوم رشد ، بازار روند اصلاح همراه با ریزش را در پیش گرفت. البته برای بازگشت تعادل به بازار با تمرکز بر احیای اعتماد، تخریب شده ، باید تدابیرحمایتی اعتماد زا در الویت قرار گیرد .

محمد آرام بنیار ، مدیرعامل مشاورسرمایه گذاری امین نیکان
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره 369