به گزارش صدای بورس، عرضه سهم بعضی شرکتها در بورس تهران از همان ابتدا حرفوحدیثهای بسیاری را به دنبال دارد. این موضوع هم میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد. گروه صنعتی زر ماکارون با نماد معاملات بورسی «غزر» هم از جمله شرکتهایی است که عرضه اولیه آن در اواسط تابستان امسال حواشی زیادی به دنبال داشت.
«غزر» بعد از اینکه در بورس عرضه شد قریب به یکماه در وضعیت سوددهی خوبی بود، اما از ابتدای شهریور نوسانات سهام این شرکت با جهتگیری منفی شروع شد. تا اینکه با نزدیک شدن مهرماه بخشی از ارزش سهام این شرکت نسبت به دوران اوج خود افت بیشتری کرد. البته ولیالله جعفری سرپرست اداره نظارت بر ناشران پیشتر به خبرنگار صدای بورس گفت: شرکت زر ماکارون ملزم شده است بازارگردان معرفی کند.
زر ماکارون خوب رشد کرده است؟
رضا مشهدی زاده، معاون مالی زر ماکارون که معتقد است رشد قیمت این شرکت در بورس خوب بوده است و نسبت به عرضه اولیهاش ارزش آن بالاتر رفته است، وی درباره معرفی بازارگردان برای «غزر» گفت: قرارداد بازرارگردانی قبل از عرضه اولیه منعقد و مجوز بازارگردانی این شرکت توسط صندوق سرمایه گذاری اکسیر سودا در ۱۳۹۹/۱۶/۰۶ توسط سازمان بورس و اوراق بهادار صادر شد.
معاون مالی زر ماکارون تاکید کرد: گزارشات، ماهانه در سامانه کدال منتشر میَشود و بیانگر این موضوع است که عملکرد شرکت نسبت به سال گذشته روند صعودی داشته است.
وی درباره پیشبینی سود سالانه و صورت حسابهای مالی این شرکت گفت: گزارشات از طریق سامانه کدال منتشر می شود.
غزر سهامی با ریسک کم
در ادامه مشهدی زاده درباره ارزیابیها و تحلیلهای بنیادی شرکت صنعتی زر ماکارون این طور توضیح داد: این شرکت در تاریخ ۱۳۹۹/۰۷/۱۴ نسبت به توزیع سود مصوب در مجمع عمومی عادی سالیانه به ازای هر سهم ۳۵۶ ریال از طریق سامانه سجام اقدام کرده است. بخشی از سود سال مالی منتهی به ۹۸ به سود انباشته منتقل و بلافاصله گزارش پیشنهاد هیات مدیره در خصوص افزایش سرمایه در سامانه کدال منتشر شد و حسابرس مجموعه نیز تایید کرد، در ادامه مدارک و مستندات افزایش سرمایه برای سازمان بورس ارسال شد و به محض دریافت تاییدیه سازمان بورس نسبت به برگزاری مجمع فوق العاده جهت اعمال افزایش سرمایه به منظور اصلاح ساختار مالی اقدام خواهد شد.
وی تصریح کرد: محصول مجموعه زر ماکارون جز کالاهای استراتژیک و کم ریسک می باشد و لذا نگرانی از بابت عدم تحقق و وجود انحراف زیاد نسبت به پیش بینی های انجام شده در خصوص اهداف این شرکت وجود ندارد.
آیا شباهتی بین غزر و غگل هست؟
غزر ۵ مردادماه در بورس کشف قیمت شد، در مراسمی که به طور آنلاین پوشش داده شد و در مجموع ۱۲ درصد از سهام شرکت صنعتی زر ماکارون با قیمت هرسهم ۳ هزار و ۹۷۵ تومان معامله شد. پیش از کشف قیمت غزر بسیاری از فعالان بازار سرمایه نسبت به آن واکنش نشان داده بودند.
به عنوان مثال سهامداری که گفته بود نمیخواهد در عرضه اولیه غزر شرکت کند و کارگزاری اتوماتیک سفارش را ثبت میکرد. در حالی که امکان حذف هم وجود نداشت.
امیرکاویان فعال بازار سرمایه و از مدیران سابق یک رسانه بورسی هم با تشبیه سرنوشت غزر به غگل گفته بود: به نظرم غزر گران است و روش قیمتگذاری غلط است، ما در حال ایجاد کارتلهای اقتصادی بزرگ در کشور هستیم که بعدا نمیتوانیم جلوی آنها را بگیریم.
اختلاف در سود سال ۹۸ و ۹۹
محسن بیات دیگر فعال بازار سرمایه هم در همان زمانی که موضوع عرضه اولیه «غزر» مطرح بود، درباره صورتهای مالی شرکت صنعتی زرماکارون گفته بود: با توجه به اختلافات در سودهای سال قبل با سال ۹۸ غزر و عدم تناسب جریان وجوه نقدی بهتر است صبر کنیم تا گزارش ۹ ماهه ۹۹ شرکت بیرون آید و بعد با ارزشگذاری جدید عرضه اولیه شکل گیرد.
یک انتقاد به ارزشگذاری زر ماکارون
بهنام صمدی، فعال و خبرنگار بازار سرمایه هم گفته بود: به نظر میرسد با توجه به ایرادهایی که به ارزشگذاری زرماکارون وارد شده است، باید یک شرکت مستقل دیگری نیز کار ارزشگذاری این شرکت را انجام دهد. مسائل دیگری هم در پشت پرده وجود دارد که ذهن تحلیلگران را به خود مشغول کرده و مدیران بورس باید به این دغدغه فعالان توجه کنند.
غزر مصداق گرانفروشی؛ آری یا خیر؟
سعید انصاری، فعال بازار سرمایه میگوید: این شرکت مصداق گرانفروشی است. پارامترهای ارزشگذاری در قیمت عرضه اولیه این سهم کافی نیست. صرفا با دیدگاه p/e این توجیه که شرکت میارزد، اشتباه است. به دلیل جو عرضه اولیه، مارکت تقریبا ۶.۵ هزار میلیارد تومانی این شرکت به بالای ۲۰ هزار میلیارد تومان هم خواهد رسید. این عدد برابر است با شرکتی به عظمت پتروشیمی شازند در بازار سرمایه. آیا غزر اینقدر میارزد؟ مجموعه صنعتی زر چه بلایی بر سر «غگل» آورد. وقتی گران بخرند حاضرید فروشنده شوید و با میزان بسیار کمتر مجددا همین شرکت را حتی احداث کنید. متاسفانه بنده در برخی شرکتها رد مافیا را میبینم. شاید امروز آثار زیانبار اینگونه عرضه اولیهها معلوم نشود ولی چشمانداز نابودی تولید، صنعت و فشار بر کارگران این مجموعههاست که میتواند برای کشور خطر جدی باشد. امیدوارم مدیران بورس تجدیدنظر کنند.
علی برنجی از فعالان بازار سرمایه میگوید: ما در علم فیزیک برای بالاتر بردن دقت اندازه گیری تعداد دفعات اندازه گیری را بالاتر میبریم ولی قوانینی در تعداد دفعات اندازه گیری وجود دارد که نتایجی که تفاوت "فاحشی" با دیگر نتایج دارند را حدف میکنند.
محمد فیروزی