به گزارش صدای بورس، مجلس میتواند در حوزه تنظیم مقررات و تدوین بودجه کمک بسیاری به بازار سرمایه کند. از لحاظ سنتی مجلس در مرحله تدوین بودجه بازار، واکنش منفی نشان میدهد. زیرا در چند سال اخیر به دلیل رشد اقتصادی منفی، معمولا از طریق قیمتگذاریهای دستوری فشار بر برخی صنایع بازار وارد شد.
مجلس در شرایط فعلی می تواند در خصوص تدوین مقررات در حوزه صنایع کمک شایسته ای به بازار سرمایه کند. بخش اعظمی از سود شرکتها ناشی از مقررات دولتی است، در تعیین نرخ خوراکها، عوارض وسایر موارد همچون قیمتگذاری مجلس می تواند به بورس کمک کند. همچنین مجلس
می تواند در حوزه تنظیم مقررات و تدوین بودجه کمک بسیاری به بازار سرمایه کند. از لحاظ سنتی مجلس در مرحله تدوین بودجه بازار واکنش منفی نشان می دهد. زیرا در این چند سال اخیر به دلیل رشد اقتصادی منفی کشور معمولا از طریق قیمتگذاریهای دستوری فشار بسیاری بر برخی صنایع بازار وارد شد و این مسئله منجر می شود تا سود شرکتها کاهش یابد.
نمونه این موارد در برخی صنعتهایی چون صنعت خودرو، دارو، لاستیک، سیمان، فلزات، سنگ آهن، صنایع غذایی و... مشهود است. به نظرمهمترین درخواستی که می توانیم از مجلس داشته باشیم حذف رانتی است که در قیمتگذاری دستوری وجود دارد تا سود این صنایع به شرکتها برگردد تا میان سهامداران توزیع شود. با حمایتهای پولی و دستوری کمک خاصی به بازار نخواهیم کرد. در این مدت چند اتفاق مهم و اثرگذار در بازار سرمایه رخ داده است، حجم بازار از لحاظ ارزش معاملات و تعداد سهامداران بیشتر شده است، سهام عدالت به بازار افزوده شده است. ادبیات و پارادایم بازار تغییرهای اساسی پیدا کرده و به همین ترتیب شاید مدلها و راهکارهای قبلی در حال حاضر نتواند در بازار فعلی موثر و قابل اجرا باشد. آزاد سازی مرحله دوم سهام عدالت منجر شد تا حجم عرضهها افزایش یابد و از طرفی مصوبات دولتی در رابطه با عرضههای سهام دولتی و افزایش سهام شناور منجر شد تا بازار روند نزولی به خود بگیرد. گزارشات شهریورماه تقریبا منتشر شده و نکته ای که وجود دارد تقریبا سهامداران می توانند نگران سود شرکتها در 3 ماه دوم نباشند زیرا قابل محاسبه است و نگرانی خاصی وجود ندارد. در حال حاضر بازار با کاهش انتشار اطلاعات رو به رو است، تقریبا اطلاعات 6 ماهه منتشر شده است، قیمتهای جهانی در حالت پایداری قرار گرفته و بازار در انتظار خروجی انتخابات آمریکا و اتفاقات ساخت واکسن کرونا است. به همین دلیل نیز شاهد روند مثبت یا منفی محکمی در بازار نیستیم زیرا با اصلاح صورت گرفته بازار، قیمت دلار نیز رشد کرده است و تقریبا قیمتها به مراتب جذاب تر از گذشته شده است. به نظر بنده تا اعلام نتیجه انتخابات آمریکا و ساخت واکسن کرونا بازار روند محکمی را نخواهد داشت.
اگرچه دراین مدت ناظر بازار تدابیر زیادی را برای تعادل بازار اتخاذ کرد اما با روشهای قدیمی نمی تواند جوابگوی شرایط فعلی بازار باشد. بازار امروز بسیار بزرگتر شده و تعداد بازیگران آن تغییر یافته است، ناظر بازار نگران سهامداران خرد است دراین مدت سهامداران بسیاری به بازار سرمایه روی آورده اند اما تصمیماتی که در این مدت گرفته شد تاثیر مثبتی نداشت و منجر شد تا ارزش معاملات کاهش یابد و تا حدی حتی نقدشوندگی را از بازار گرفت. به نظر اگر قرار است تغییراتی در قوانین ایجاد کنیم به سمتی باشد که حداقل نقدشوندگی در بازار حفظ شود. همچنین پیش بینی کوتاه مدت از روند بازار سرمایه این است که انتشار اطلاعات 3 ماهه دوم و افزایش ارزش دلار منجر خواهد شد تا با بورس جذابی در مهر ماه روبه رو شویم و بازار به سمت شرکتهایی خواهد رفت که در بورس فرو ش خوبی دارند. در نهایت انتظار روند منفی سنگینی را از بازار نداریم و باید گفت بازار یا درهمین حالت و همین کانال می ماند یا شرایط بهتری را تجربه خواهد کرد.
مهدی دلبری
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره 372