به گزارش صدای بورس، صندوق تثبیت با هدف حمایت از بازار در شرایط بحرانی و با در اختیار داشتن یک درصد منابع صندوق توسعه ملی براساس قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر شکل گرفته است. نقش این صندوق حمایتی و تثبیتی بازار سرمایه کشور با هدف محدود کردن ریسک تصمیمات دولتی و ریسکهای بیرونی است. ماهیت هدف جلوگیری از ترس فراگیر در زمان وقوع بحرانها با هدف حمایت از سهامداران خرد است. صندوق توسعه بازار در چند بحران اخیر عملکرد خوبی برای حفظ ثبات بازار داشته و منابع مناسبی جذب کرده است. با این حال، چالشهای متعددی در مورد تخصیص منابع صندوق توسعه ممکن است، وجود داشته باشد.
یکی از موضوعات، ملی بودن این صندوق و اختصاص آن به عموم مردم است. این موضوع همواره اصل بنیادی صندوق توسعه ملی در تخصیص منابع بوده است. با این حال منابع صندوق توسعه ملی در قالب وام به شرکتهای خصوصی نیز پرداخت میشود و این موضوع منافاتی با اصل ملی بودن ندارد. در حمایت از بورس، عمده مردم ایران به دلیل سهامدار بودن در سهام عدالت از منافع حمایت از بازار منتفع میشوند.
با این حال چالش اساسی مطرح شده، نحوه تبدیل داراییهای ارزی صندوق توسعه ملی به ریال است. در صورتی که بانک مرکزی از طریق چاپ ریال در قبال خرید ارز صندوق توسعه ملی اقدام به تزریق نقدینگی به صندوق تثبیت کند، این موضوع میتواند اثر تورمی داشته باشد. با این حال رقم فوق بین دو تا سه درصد پایه پولی کشور برآورد میشود. اما با فرض عدم امکان فروش ارز صندوق توسعه ملی در بازار، راهکارهای جایگزین متعددی برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد.
از سوی دیگر استراتژیهای این صندوق محل بحث سرمایهگذاران و مدافعان و مخالفان آن است. چالش اساسی بین سرمایهگذاران نحوه حمایت از بازار و چرایی حمایت یا عدم حمایت از سهامهای مختلف است. به منظور جلوگیری از عدم تقارن اطلاعاتی بایستی استراتژیها و سیاستها و رویههای خرید و فروشها افشا شود تا علاوه بر اثرگذاری از کانال مالی، از بعد روانی و ذهنی نیز اعتماد و اطمینان بخش سرمایهگذاران از جمله سرمایهگذاران خرد ایجاد کند. علاوه بر این، پیشنهاد میشود تا اولویت و نقش این صندوق متمرکز بر سهام پرتفوی سهام عدالت باشد تا بتواند اثربخشی بیشتر و گسترده تری بر آحاد جامعه نو سهامداران داشته باشد.
سید فرهنگ حسینی، کارشناس بازار
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۷۲