تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۲

بازار سرمایه زمانی می‌تواند پویا پایدار و قابل توسعه باشد که امنیت سرمایه‌گذاری در آن لحاظ شود.

به گزارش صدای بورس،  این امنیت به معنای تضمین سودآوری نیست بلکه به معنای رعایت و اجرای کامل و درست قوانین و مقررات مربوطه است. قوانین و مقرراتی که با خرد جمعی، نظر کارشناسی و براساس مقتضیات زمانی گرفته شود و صدالبته از ایجاد هرگونه شوک به بازار جلوگیری کند. در هفته‌ها و روزهای اخیر شاهد تصمیماتی از سوی مسئولان بازارسرمایه بودیم که نه تنها از کاهش قیمت‌های سهام جلوگیری نکرد، بلکه باعث تشدید فشار فروش در بازار شد. چند بخش کردن زمان معاملات، بستن نمادهای با حجم معاملاتی بالا و بلوک شدن بخش مهمی از نقدینگی موجود در بازار سرمایه از جمله در نمادهای گروه پالایشگاهی و برخی نمادهای گروه خودرویی و نماد شستا، جلوگیری از فروش برخی کدهای حقوقی، افزایش زمان فروش سهام از t+۰ به t+۱، رفتار سلیقه ای در بازگشایی نمادها در خصوص میزان دامنه نوسان قیمت، عدم رعایت مقررات گره معاملاتی و مواردی دیگر از جمله این تصمیمات خلق‌الساعه بود. 
 صرفنظر از چرایی اتخاذ این تصمیمات یا عدم رعایت برخی مقررات و اینکه در خصوص اخذ تصمیمات جدید آیا با فعالان بازار سرمایه هم اندیشی شده است یا خیر، زمان اعلام و اجرای مقررات جدید خود یک چالش بزرگ است. تصمیمات لحظه‌ای مهمترین ریسک بازار سرمایه است، چرا که استراتژی سرمایه‌گذاری را به شدت مختل می‌کند. اینکه سرمایه‌گذار اطمینان نداشته باشد بر اساس چه مقرراتی باید تصمیم بگیرد و اقدام به سرمایه‌گذاری کند، باعث خروج نقدینگی از بازار سرمایه می‌شود که یک ضربه مهم به اقتصاد کشور در شرایط فعلی خواهد بود.
 از سوی دیگر باید بدانیم بازار سرمایه باید یک بازار آزاد و بدون محدودیت باشد. ایجاد هرگونه محدودیت یا تصمیمات دستوری، نمی‌تواند باعث یک بازار سرمایه فعال شود. تجربه نشان داده است که هرگونه نظرات دستوری به‌خصوص در موضوعات اقتصادی از جمله بازار سرمایه، نتیجه عکس خواهد داد. اگر خواهان آن هستیم که شرایط این روزهای بازار سرمایه را به تعادل برسانیم، صرفاً خود بازار و مکانیسم آزادانه عرضه و تقاضا می‌تواند تعادل را در بازار به وجود آورد. از جنبه آنکه نقدشوندگی را در بازار محدود نکنیم و اگر نیاز به تعدیل قیمت هست نه آنکه اصلاح قیمت را فرسایشی و زمان بر کنیم. 
بسته بودن نماد شستا یکی از مثال‌های مهم این روزهای بازار سرمایه است. این که بازگشایی این نماد را به تأخیر بیاندازیم جز آنکه همچنان ابهامات بازار در خصوص این نماد اضافه کند و باعث راکد ماندن بخشی از نقدینگی بازار شود، هیچ دستاورد دیگری نخواهد داشت. اگر قرار است قیمت سهمی اصلاح شود دیر یا زود قیمت آن سهم اصلاح می‌شود، پس چه بهتر که زمان را از دست ندهیم و مدیریت صحیح بازار را به زمان نسپاریم، چرا که مشخص نیست گذر زمان در راستای خواسته یا پیش‌بینی ما سپری شود.

پیمان حدادی، تحلیلگر بازار سرمایه
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۷۴