تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۳

برای سرمایه گذاری در بورس دو روش وجود دارد؛ یا خود سرمایه گذار مستقیم وارد معاملات و خرید و فروش می‌شود و به توصیه متولیان بازار گوش کرده و سرمایه های خود را در اختیار نهادهایی که علم کافی برای سرمایه‌گذاری مطمئن در بورس دارند، قرار می دهد.

به گزارش صدای بورس، صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری با درآمد ثابت که یکی از سرمایه­‌گذاری‌­های غیر مستقیم محسوب می­شود در واقع انتخابی برای افراد محافظه‌کار است زیرا دارای سود مستمر با ریسک پایین هستند. اما این صندوق‌­ها هم در روند کار خود با مشکلاتی مواجه‌اند که این گزارش به شناسایی و بیان راهکارهای موثر به آن خواهد پرداخت.

محمدرضا خانی، مدیر سرمایه‌گذاری سبدگردان کاریزما گفت: صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جمله ابزارهای نوین مالی هستند که با استفاده از آنها و بدون نیاز به داشتن دانش تخصصی می‌توان سرمایه‌گذاری سودآور و مطمئن را با توجه به درجه ریسک‌پذیری یا ریسک‌گریزی، افراد مختلف تجربه کنند. البته که وجود نهادی برای  معرفی صندوق‌­ها و گزارشی از عملکرد کلی و مقایسه آنها با صندوق­‌های هم نوع و شاخص بورس تهران نیز به انتخاب بهتر این صندوق­ها کمک می کند اما در این میان شرکت­‌های رتبه بندی نیز به‌واسطه بررسی تخصصی آنها بسیار مفید هستند. به طوری که در حال حاضر نیز برخی از صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری توسط شرکت‌­های رتبه بندی بررسی می‌­شوند و  پس از آن رتبه مربوط به آنها تلعق می­گیرد.

 وی مزایای صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری را تنوع در دارایی‌های صندوق‌ سرمایه ‌گذاری، مدیریت حرفه‌ای دارایی‌ها، شفافیت اطلاعات مالی، بازدهی مناسب و صرفه جویی ناشی از مقیاس دانست و افزود: علاوه بر این­ها به حداقل رساندن ریسک سرمایه‌گذاری، تبدیل سرمایه های کوچک به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ، سرمایه گذاری آسان و مطمئن، نقدشوندگی بالا، استفاده از ضامن و نقدشوندگی در صندوق سرمایه گذاری از دیگر مزایای آنها محسوب می­شوند.

این فعال بازار سهام در بخشی از سخنان خود درباره مشکلات صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری عنوان کرد:  تعدد در ابلاغیه‌ها و بخشنامه‌های صادر شده از جانب سازمان بورس و اوراق بهادار یکی از مشکلات  مربوط به صندوق‌های سرمایه‌گذرای محسوب می‌شود  که این موضوع در طول سال گذشته به وضوح دیده شده است.
خانی در تبین موضوع گفت: بطور مثال حدنصاب سرمایه‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری بادرآمد ثابت در سهام طی چند مرحله دستخوش تغییر شد که با توجه به دید مدیران صندوق در نگهداری سهام اینگونه ابلاغیه‌ها باعث ایجاد مشکلاتی می­شود. همچنین زمانبر بودن و بروکراسی زیاد فرایندهای اداری برای اعطای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار به صندوق‌های سرمایه گذاری نیز از جمله مشکلات این صندوق­ها محسوب می­شود زیرا صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای عمده تغییرات نیاز به بروکراسی و مکاتبات زمانبر با سازمان بورس و اوراق بهادار دارند بنابراین اغلب مدیران  صندوق برای دریافت مجوز افزایش سقف و اعمال آن (مکاتبات و برگزاری مجمع) زمان زیادی را از دست می­دهند که می توان با تصحیح قوانین برخی از مجوزها را در زمان کمتری به صندوق­ها در اختیار صندوق­ها قرار داد.

مدیر سرمایه گذاری سبدگردان کاریزما به تاخیر در محاسبه قیمت صدور و ابطال در صندوق‌های سرمایه گذاری (بجز صندوق های قابل معامله) هم اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از مشکلات صندوق­های سرمایه گذاری تاخیر در محاسبه قیمت صدور و ابطال است که این مهم با توجه به اینکه در سیستم بانکی اشخاص به‌راحتی توان برداشت از سپرده خود را دارند باعث شده که جذب سرمایه‌گذاران به‌راحتی امکان‌پذیر نباشد تا جایی که در مواردی عدم اعتماد نسبت به صندوق­های سرمایه گذاری به‌وجود آورده است که این موضوع نیز ناشی از ناآشنایی با صندوق های سرمایه گذاری است.

خانی افزایش سطح آموزش و فرهنگ‌سازی در حوزه ابزارهای بازار سرمایه و تنوع بخشی به صندوق های سرمایه‌گذاری را راهکار شناساندن کافی صندوق های سرمایه گذاری به جامعه عنوان کرد و افزود: اجرایی شدن این امر نیازمند آموزش به سهامداران و ایجاد تنوع در ابزارهای سرمایه گذاری است تا از این طریق افراد را به سرمایه‌گذاری غیرمستقیم تشویق و سرمایه‌گذاران را با دید بلند مدت به‌واسطه برطرف کردن نیاز آنها و با توجه به درجه ریسک‌پذیری سرمایه­گذاران جذب بازار سرمایه کنیم. برای تحقق بخشیدن به این امر نیز نیازمند  برگزاری دوره­ها و آموزش­های لازم توسط متولیان این حوزه هستیم.

وی تاکید کرد: در شرایط فعلی بازار سرمایه، صندوق های بازارگردانی نقش بسیار پررنگی را می توانند ایفا کنند از این رو اعطای مجوز به این گونه صندوق­ها و توسعه آن کمک شایانی به بازار سرمایه می­کند که توسعه صندوق های بازارگردانی نیز نیازمند تسهیل در قوانین و مقررات بازارگردانی است.

 جذب 200 هزار میلیارد تومانی سرمایه توسط صندوق‌­ها
مرتضی احمدی، مدیر سابق صندوق تامین سرمایه نوین آتیه یکم هم با بیان اینکه صندوق­های سرمایه­گذاری ابزاری اقتصادی در بازار سرمایه محسوب می­شوند گفت: میزان سرمایه‌­گذاری افراد در این صندوق­ها تا کنون به 200 هزار میلیارد تومان رسیده است. بنابراین باید بجای مانع‌تراشی برای فعالیت این صندوق‌­ها با مشوق­های مناسب سرمایه‌­گذاران بیشتری را جذب و آنها را به سمت چنین سرمایه‌گذاری­‌هایی هدایت کرد.

با فعالیتی که این صندوق‌­ها داشته­اند در سال­‌های اخیر یکی از تجربه­‌های اقتصادی خوب در کشور به شمار می­روند. در صورتی که در حال حاضر به علت سیاست­‌های کلان وزارت اقتصاد و دارای و بانک مرکزی اعمال کرده­اند و تکنیکال عرضه دارا در بازار عرضه می­شود اما از عرضه صندوق­های درآمد ثابت خوداری می­شود. با این حال صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری جذب سرمایه خوبی داشته­اند.

وی گفت: علاوه بر اینکه به علت سلیقه­ای برخورد کردن سازمان بورس دائما قوانین مربوط به صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری تغییر کرده و مدیران از برنامه­ریزی بلند مدت برای آینده صندوق‌­ها محروم هستند. صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری فعال در کشور از سوی بانک مرکزی نیز تحت فشار بوده و از سوی آنها نیز مشکلاتی برای این صندوق­‌ها ایجاد شده است به طور مثال بانک­ها از  انجام کارهای صدوری که مربوط به صندوق­‌های درآمد ثابت است در شعب خود سر باز می­زنند.

پرداخت سود تحقق نیافته به سرمایه­ گذران بورسی

پیمان تاتایی فعال بازار سرمایه عنوان کرد: زمانی که بازار آزاد طلا و سکه در کشور دچار تشنج می­شود برای صندوق­های کالایی که مربوط به طلا و سکه می­شوند تصمیمات خاصی اتخاذ می­شود که همین ابلاغیه­های فوری با خود مشکلات متعددی را به همراه دارد.  علاوه بر آن این صندوق­ها از سه سال پیش به اجبار سهام را وارد دارایی­های خود کردند که همین امر موجب شد زمانی که بازار منفی می­شود نرخ سود این صندوق­ها نیز منفی شود، در صورتی که حسابرسی و پرداخت سود و زیان در صندوق­ها ماهانه است و سود مربوط به سهام آنها باید در بازده یک‌ماهه محاسبه شود و چون نوسانات قیمت سهام معمولا با سود تحقق نیافته همراه است بنابراین اگر سهمی از 100 به 110 رسید این صندوق­ها ناچار به پرداخت سود تحقق نیافته به سرمایه­گذاران هستند در صورتی که چنین سودی اصلا واقعی نیست.

وی افزود: اکثر صندوق­ها مبنای خود را حداکثر نرخ سود قرار می­دهند تا جذب سرمایه بیشتر داشته باشند،‌ با وجود این در حال حاضر به علت فروش عجولانه سهامداران در روزهای اخیر صندوق­ها تا 3 یا 4 ماه دیگر هم  نمی­توانند سودده باشند.

این فعال بازار ادامه داد: یکی از مشکلات صندوق­ها ارتباط نچندان دلچسبی است که بین سهامداران و بازارگردان وجود دارد البته صندوق‌های EFT چنین مشکلی را برطرف کرده و ارتباط بهتری میان سرمایه­گذاران خرد و بازارگردان ایجاد کرده­اند به طوری که در ریزش­های اخیر این سرمایه­گذاران در صف فروش قرار نگرفتند و به راحتی سهام خود را به فروش رساندند.

راهکار حل صندوق زدگی سرمایه­گذران/راهکار جلوگیری از فرار سرمایه­ گذاران

احسان عسگری، مدیر صندوق امید معاون سرمایه‌گذاری توسعه بازار نیز در این باره گفت: یکی از مشکلات صندوق­های سرمایه­گذاری در کشور مربوط به شناخت ناکافی این صندوق­ها توسط سرمایه­گذاران خرد است به طوری که اغلب افراد به علت اینکه از وجود این صندوق­ها مطلع نیستند به صورت مستقیم وارد بورس شده و به دلیل تشابه اسمی که در سهام­های عرضه شده وجود دارد سرمایه­گذاری اشتباه می­کنند و پس از آن نیز از حضور در بورس منصرف شده و نقدینگی خود را از بازار سرمایه خارج و در بانک­ها سپرده­گذاری می­کنند. از سوی دیگر با توجه به اینکه برخی از صندوق­ها عملکرد نادرستی دارند موجب می­شوند که بازدهی شاخص و خود شاخص با یکدیگر مغایرت داشته باشند بنابراین افرادی که این صندوق­ها را مشاهده می­کنند اعتماد خود را از دست داده و از سرمایه­گذاری در آنها امتناع می­کنند.

وی تصریح کرد: برطرف کردن چنین مشکلاتی تنها با آموزش از طریق رسانه­هایی همچون مجلات و شبکه­های اجتماعی میسر است. علاوه بر آن با توجه به اینکه بازدهی شاخص و خود شاخص با یکدیگر در صندوق درآمد ثابت مغایرت دارد مردم ترجیح می­دهند از این صندوق­ها خرید کنند و نسبت به سرمایه­گذاری در سایر صندوق­ها دلسرد می­شوند.

 شعب بانک­ها مقصر اصلی افزایش هزینه صندوق­ها

رسول رحیم‌نیا، مدیر صندوق­های تامین‌سرمایه ملت دیگر کارشناسی بود که به بررسی مشکلات صندوق‌ها پرداخت و گفت: صندوق­ها در حال حاضر در سیستم نرم افزاری خود با مشکلات متفاوتی مواجه‌اند زیرا نرم‌افزارهایی که امروزه مورد استفاده قرار می­گیرد نرم افزارهای قدیمی هستند. در صورتی که بازار نسبت به گذشته بزرگ­تر شده است بنابراین نیاز صندوق­ها به این نرم­افزارها نیز تغییر کرده است.

وی ادامه داد: امروزه صندوق­ها نیازمند سندهایی هستند که روزانه آنها را ثبت کنند و حسابرسی­های مربوط به آن نیز انجام شود. علاوه بر آن در حوزه حسابداری و پشتیبانی نیز صندوق­های سرمایه­گذاری با چالش­هایی مواجه‌اند که آنها نیز نیازمند به روز رسانی و استفاده از تکنولوژی به روز است. یکی دیگر از مشکلات این صندوق­ها عدم همکاری بانک­ها است زیرا یکی از کانال­های مهم برای جذب سرمایه­گذار برای این صندوق­ها شعب بانکی هستند. اما متاسفانه در حال حاضر بانک­ها همکاری­های لازم را در این زمینه انجام نمی­دهند. بنابراین به علت نبود شعب بانکی برای معرفی و جذب سرمایه­گذار فعالیت برای صندوق­های سرمایه­گذاری با مشکلاتی همراه شده است. بر اساس تبلیغات و فرهنگسازی­هایی که در کشور صورت گرفت و برنامه­ریزی­های انجام شده قرار بود سامانه سجام به صورت منسجم در کشور راه­اندازی و افراد عضو آن شوند تا در این برنامه یکپارچه همه فعالان بازار سرمایه اعم از کارگزاری­ها، سرمایه­گذاران و.... همگی در یک سامانه قرار گیرند. شعب نیز باید مطابق برنامه پس از راه­اندازی سجام فعالیت صندوق­ها را ممنوع می­کردند. اما شعب خیلی سریع مانع فعالیت صندوق­ها شدند که با چنین اتفاقاتی راه­های توسعه صندوق ها در بازار سرمایه به شدت محدود شد. به طوری که این روزها شاهد آن هستیم که هر مدیری خودش به تبلیغات و جذب سرمایه­گذار می­پردازد و هر صندوق به تنهایی چنین فعالیت­های را انجام می­دهد که همین امر نیز هزینه­ قابل توجه­ای را برای صندوق­های سرمایه گذاری ایجاد می­کند.