به گزارش صدای بورس، نگاهی به شاخصهای بازار بورس از رشد بالای ۳۰۰ درصدی این بازار طی یک سال گذشته تا به امروز حکایت دارد. چنانچه نگاهی جزییتر به بازار داشته باشیم، طی سال قبل شرکتهای کوچکتر به علت اثرپذیری بیشتر از شرایط تورمی و قدرت مانور مالی بیشتر، رشد بیش از دوبرابری نسبت به سهام شرکتهای بزرگتر تحت عنوان شاخصسازها داشتهاند(سال ۱۳۹۸). بطور کلی تورم از طریق افزایش ارزش داراییها و همینطور گرانتر شدن محصولات تولیدی شرکتها و متعاقبا رشد ریالی سودشان، سبب تغییرات قابل توجه در قیمت سهام شرکتها بوده است.
با این حال مطرح شدن موضوع عرضه سهام دولتی تحت عناوین «صندوقهای بانک و بیمه، پالایشی و صنعتی» و همینطور آزادسازی سهام عدالت و صدور مجوز فروش ۶۰ درصدی آن همزمان با اعمال تغییر در محاسبات حجم مبنا، بهانهای کافی برای تغییر رویکرد فعالان بازار را فراهم کرد. موانعی که حجم مبنای بالا در رشد قیمتی سهام شرکتهای کوچک ایجاد میکرد، در کنار تمایل دولت به فروش منصفانهتر و تأمین مالی حداکثری از فروش داراییهایش، موجب جلب توجه سرمایهگذاران به شرکتهایی شد که علیرغم در اختیار داشتن داراییهای سرمایهای سنگین، طی یکسال قبلشان رشد قیمتی قابل توجهی را به خود ندیده بودند.
همواره نرخ بهره به عنوان یکی از پارامترهای کلیدی و اثرگذار در تمام بازارهای مالی دنیا از سوی فعالان بازار مورد رصد قرار میگیرد. این موضوع در بازار ایران هم مصداق دارد. افزایش نرخ بهره در کنار قیمتهای بالا در بازار سهام (با نسبت قیمت به درآمد (P/E) بیش از ۳۰ ) و همینطور بازار ملک، ساخت و ساز ( با شاخص قیمت به اجاره بیش از ۴۰) نشاندهنده جذابیت اوراق بدهی و درآمد ثابت و نوعی سرمایهگذاری امن برای صاحبان سرمایهای شد که بصورت چرخشی و با منابع سنگین در بازارها فعال بوده و هستند. همچنین در این روند، سود سالهای قبل بازار سهام بیش از مجموع تورم همان دوره بوده و این موضوع میتوانست سرمایهگذاری در بانک، انواع اوراق بدهی و صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت را برای این دسته از فعالان توجیه کند.
چنانچه نرخ بهره بالا به سیاست بلندمدت پولی بانک مرکزی بدل شود، میتوان اینگونه گفت که در واقع بازارها از ابتدای تیرماه جاری معکوس شده و روند نزولی بهخود گرفتهاند. با این حال نگاهی به روند بلندمدت بازار سهام (در یک تصویر بزرگ) نشاندهنده این است که بازار سرمایه در طول سالیان فعالیت خود، از اینگونه فراز و فرودها بسیار به خود دیده و سرمایهگذاران واقعی نه تنها از افت قیمتها باکی ندارند، بلکه این روزها را فرصتی برای خرید بیشتر و ارزانتر سهام شرکتهای با بنیان قوی میدانند.
مصطفی انصاری، کارشناس بازار سرمایه
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۷۹