مدیرعامل کارگزاری امین سهم گفت: بودجه سال ۱۴۰۰ قطعا انبساطی است و قرار است یک گشایش اقتصادی به خصوص بابت فروش دارای های سرمایه ای رخ دهد.

به گزارش صدای بورس، امیر سیدی؛ مدیرعامل کارگزاری امین سهم در خصوص لایحه بودجه ۱۴۰۰ در گفت و گو با صدای بورس گفت: بودجه سال ۱۴۰۰ قطعا انبساطی است و قرار است یک گشایش اقتصادی به خصوص بابت فروش دارای های سرمایه ای رخ دهد.

وی با بیان اینکه بودجه با دلار ۱۱ هزار تومانی در نظر گفته شده است، افزود: محل تامین بودجه همان فروش نفت است. اما اگر تحریم ها برداشته نشود بودجه ای که در نظر گرفته شده ممکن است با کسری مواجه شود.

سیدی تصریح کرد: اگر تحریم ها برداشته شود می توان امیدوار بود اهداف اقتصادی تحقق پیدا کند و در واقع یک بودجه اقتصادی انبساطی دارای کسری بودجه را شاهد خواهیم بود.

مدیرعامل کارگزاری امین سهم گفت: سال دیگر چون انتخابات را داریم این بودجه را به گونه ای  درنظر گرفته اند که در زمین دولت بعدی بیافتد. ولی گاهی بر اساس شرایطی که داریم به حالتی می رسیم که مجبور به تعیین چنین بودجه ای هستیم.

وی اظهارکرد: بخش عمده ای از مردم در شرایط سخت اقتصادی هستند و سفره های مردم به خاطر تورم مدام در حال کوچک تر شدن است، ولی تا چه زمانی می توانیم با این مشکل کنار بیاییم. در بودجه ای که مشکل ساز شده ما نمی توانیم چندان دستِ بازی داشته باشیم به خصوص این که قدرت خرید مردم محدود شده است.

سیدی افزود: درمرحله اول ما باید ببینیم چرا در بودجه دچار چنین مشکلی شده ایم و چه مسائلی در بخش صادرات یا تولیدات وجود دارد که با کسری بودجه مواجه می شویم. البته به خاطر کرونا در بخش صادرات و واردات کشور مشکلات زیادی ایجاد شده و باید راهکارهای مناسبی در نظر بگیریم.

به گفته وی با دلار ۱۱ هزار تومانی باز هم تبعات خاصی را در کشور شاهد خواهیم بود و باید شرایطی ایجاد شود که کل اقتصاد کشور بالانس شود.

کارشناس بازارسرمایه بیان کرد: اگر فضای کشورمان باز هم تورمی شود دارایی های مالی به خصوص اگر دارای مالی برای شرکت های دولتی باشد جذابیت پیدا می کند و ممکن است فروش برود. در بخش اوراق دولتی هم ۱۲۵ هزار میلیارد دلار از اوراق بدهی است اینجا هم باز این امکان وجود دارد که اوراق را با انواع مختلف روش ها جذاب کنند و به فروش برسانند. اگر بانک مرکزی چینش درستی انجام دهد ممکن است دولت بیش از این ها هم فروش اوراق را انجام دهد.

سیدی تصریح کرد: طی ۴۰ یا ۵۰ سال گذشته اولین بار است که نمی توانیم از نفت درآمد کسب کنیم. دولت باید در واگذاری دارایی هایش به مردم بیشتر فعال باشد. در نهادهای مختلف دارایی های بالفعل و بالقوه ای وجود دارد که قابل واگذاری هستند. خصوصا در بخش املاک و مستغلات که می تواند تامین مالی داشته باشد و اقتصاد پویاتر شود.

وی در خصوص این که در دولت های قبلی از کاهش وابستگی دولت به درآمد های نفتی گفته می شود اما عملا چنین چیزی را نمی بینیم و در بودجه جدید هم چنین چیزی وجود ندارد بیان کرد: ایران کشوری است که بعد از انقلاب مشروطه بیشتر درآمد هایش از نفت بوده است.بنابراین کار آسانی نیست بودجه ای که ۵۰ سال داشتیم را الان یکباره حذف کنیم و کارسختی است که در آمدهای نفتی را در نظر نگیرم.

مدیرعامل کارگزاری امین سهم در خصوص تاثیر بودجه ۱۴۰۰ بر روند بازار سرمایه بیان کرد: بودجه ای که بسته شده قطعا با کسری مواجه خواهد شد و این کسری بودجه هم طی سالهای اخیر بی سابقه خواهد بود. ما در سال آینده مجددا تورم را خواهیم داشت که این برای بازار سرمایه سود فراوانی دارد ولی بر زندگی افراد متوسط جامعه تاثیر منفی می گذارد.

سیدی ادامه داد: سیاستگذران اگر خوب بازی کنند بازار سرمایه شرایط خوبی خواهد داشت. بسیاری از جاهای دنیا با بازی های دقیق بازار سرمایه را در شرایط ایده ال نگه می دارند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در سال آینده افزایش درآمد خواهیم داشت، اظهار کرد: درآمدهایی که می گوییم افزایش پیدا می کند به ریال است ولی بهتر است اعداد و ارقام را به یک نرخ خارجی در نظر بگیریم تا ببینم واقعا افزایش درآمد انجام می شود یا نه؟

سیدی تاکید کرد: اگر درست نگاه کنیم این افزایش درآمدها چندان منطقی نبوده است زیرا تورم بالای ۵۰ درصد بوده و حقوق ها را ۲۵ درصد افزایش کرده اند ولی در واقع به دلار حقوق ها کم شده ولی به ریال زیاد شده است.

مدیرعامل کارگزاری امین سهم؛ درباره جو کنونی مجلس و احتمال تصویب چنین لایحه ای در مجلس بیان کرد: در حال حاضر فضای کنونی کشور به لحاظ اقتصادی فضای بحران زده ای است و بحث های سیاسی هم بر این شرایط سایه افکنده است. سیاستگذران برای انتخابات سال آینده باید به این توجه کنند که به وضعیت مردم رسیدگی کنند که هزینه هایشان ده برابر شده است.

وی افزود: باید به وضعیت تورمی کشور و درآمدها در اسرع وقت توجه کنند زیرا معیشت مردم بسیار ضعیف شده است بنابراین باید ورودیهای اقتصادی را اصلاح کنیم و وضعیت مردم را در شرایط مناسبی قرار دهیم.

سیدی تاکید کرد: دولت کنونی هم تا اواسط سال آینده بیشتر نیست و باید بودجه و درآمدها را به گونه ای در نظر بگیرند که اگر کسری بودجه در جایی وجود دارد آنرا برطرف کنند و از طریق افزایش درآمدهای کشور بودجه را افزایش دهند.

کارشناس بازار سرمایه افزود: برای افزایش درآمدهای کشور نیاز است که در وهله ی اول تحریم های از کشور برداشته شود و برای این کار نیاز است تا حدودی از خود گذشتگی داشته باشیم زیرا این موارد بیشتر از کم کردن بودجه تاثیر گذارخواهد بود.

وی اظهار کرد: بازار سرمایه جای بسیار خوبی است که باید به آن توجه شود و به جای این که نقدینگی ها سمت دلالی برود باید سمت بازار سرمایه بیایید. بدرفتاری با بورس به ضرر همه تمام شد زیرا بازار سرمایه دارایی مالی است که هم تورم را کنترل می کند و هم کسری بودجه کشور را تسریع می کند.

بهناز صفری