در یک ماه اخیر قیمت کامودیتیها بالاخص فلزات افزایش چشمگیری داشته است که در ادامه عوامل آن بررسی میشود. مس اولین فلزی بود که ریزش قیمتی به علت پنیک شروع بیماری کرونا را بازیابی کرد (ریزش از ۶۲۰۰ تا ۴۶۰۰) و اکنون در قیمت ۷۶۰۰ دلار در حال معامله است. با توجه به شیوع کرونا در امریکای جنوبی و وجود منابع غنی مس در آن مناطق، نگرانیهای بین المللی درباره عرضه مس به ویژه از سوی شیلی که بزرگترین تولید کننده آن است، همچنان ادامه دارد و این کاهش عرضه منجر به افزایش قیمتها میشود. همچنین موسسه بینالمللی فیچ در مورد افزایش تقاضای مس در سال ۲۰۲۱ دو عامل را برشمرده است. یکی افزایش تقاضای انرژی بیشتر، ساخت و ساز و گسترش صنایع خودرو در سطح جهان است و همچنین اقدامات محرکهای اقتصادی چین بدین معنی که چین بودجه مربوط به پروژههای زیرساختی جهت دوران پسا کرونا را افزایش داده است که این تصمیم موجب افزایش تقاضا برای مس خواهد شد و قیمت ۸۵۰۰ دلار به بالا کاملاً محتمل است. در نوامبر ۲۰۲۰ معدن فری پورت مک موران و Jiangxi چین هزینه TC/RC را ۶۲ دلار در تن اعلام کردند که نسبت به ۸۰.۸ دلار در هر تن سال ۲۰۱۹ افت ۲۳ درصدی داشته است و نشاندهنده عاملی دیگر در جهت رشد قیمتی مس است و مجموع این عوامل در میان مدت نوید فتح سقفهای قیمتی قبلی را میدهد. ضمناً قیمتهای آتی در سررسیدهای سه ماهه، یک ساله و دوساله مس بیشتر از قیمت نقدی مس است (کونتاگو) که مبین انتظارات رشد قیمتی مس است.
در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ به دلیل شیوع ویروس کرونا، فعالیت بسیاری از معادن سرب و روی کاهش یافت و پیش بینی میشود که برای کنسانتره روی در سال ۲۰۲۱ با توجه به کاهش قرنطینه و خوشبینی های به وجود آمده در مورد ریشه کن شدن کرونا، کسری عرضه وجود داشته باشد و این کسری عرضه تا سال ۲۰۲۵ ادامه داشته باشد که منجر به رشد قیمتی این دو فلز خواهد شد.
براساس داده های استاتیستا میانگین قیمتی روی در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۱۸ در محدوده ۲۳۰۰ دلار بوده است در حالی که در آن سالها مازاد عرضه وجود داشته است، پس جهش قیمتی روی قابل انتظار است. با توجه به اینکه عمده موسسات سرمایه گذاری معتبر به شکل v مانند بازگشت رشد GDP اعتقاد دارند، چشم انداز این دو فلز بسیار مثبت است. قیمت نقد TC روی به ۹۵ دلار به ازای هر تن کاهش یافته که کمترین میزان از سال ۲۰۱۸ است که خود محرک افزایش قیمت روی خواهد بود.
طبق گزارش رویترز، ذخایر روی شانگهای در حال حاضر در سطح ۸۹,۱۸۸ تن است که از اوج ماه مارس ۸۱،۰۰۰ تن کاهش یافته است که مبین تقاضای شدید آن در بازارهای جهانی است.
به رغم کاهش تقاضای خودرو در سال گذشته، به نظر می رسد که این بخش بهبود یافته و به دلیل تقاضای زیاد برای کامیون ها و وسایل نقلیه تجاری، فروش در ژوئن ۱۱.۶ درصد افزایش یافت و به همین علت واردات روی تصفیه شده چین طی دو ماه گذشته شروع به افزایش کرده و ادامه دار است.
موسسه پرآوازه ILZSG پیش بینی کرده که تقاضای سرب و روی در سال ۲۰۲۱ به ترتیب بیش از ۴.۴ و ۶.۶ درصد افزایش خواهد یافت. ضمناً ساخت ظرفیتهای جدید واحد ذوب روی در چین به طور چشمگیری کاهش یافته است و محدودیت در تولید را خواهیم داشت که این محدودیت در کنار رشد تقاضا، منجر به افزایش قیمتی شدیدی خواهد شد. در آخر لازم به ذکر است قیمتهای آتی سرب و روی در سررسیدهای سه ماهه، یک ساله و دوساله مس بیشتر از قیمت نقدی آنها است (کونتاگو) که مبین انتظارات رشد قیمتی سرب و روی است.
علیرضا سبحانی
کارشناس بازار سرمایه