تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۷

شرکت‌های تأمین سرمایه در ایران به عنوان بانک‌های سرمایه گذاری نقش خطیری را در ارائه طیف گسترده ای از خدمات مالی به شرکت‌ها و عموم ایفاء می‌کنند.

به گزارش صدای بورس،  در ایران ۹ شرکت تأمین سرمایه وجود دارد که یکی از وظایف مهم آنها کمک به تأمین مالی شرکت‌ها در بخش‌های مختلف اقتصادی از طریق تعهد پذیره نویسی انواع اوراق بهادار شامل افزایش سرمایه از طریق انتشار سهام عادی جدید، انتشار سهام شرکت‌های سهامی عام در حال تاسیس، انتشار اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق مرابحه و سایر ابزارهاست. 
از این منظر سهم شرکت‌های تأمین سرمایه در تأمین مالی شرکت‌ها در سال ۹۷ حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان و سال۹۶ حدود۶۷ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به ۲۸ هزار میلیارد تومان سال ۹۵، ۳۳هزار میلیارد تومان سال ۹۴، ۲۳هزار میلیارد تومان سال ۹۳ افزایش چشمگیری داشته است. این رشد فزاینده تأمین مالی از بازار سرمایه در سال‌های ۹۸ و ۹۹ با توجه به وابستگی بودجه دولت به انتشار اوراق مختلف و عرضه شرکت‌های دولتی به بورس به مراتب بیشتر بوده است. این اتفاق خوب که منجر به پررنگ تر شدن نقش بازار سرمایه در تأمین مالی اقتصاد کشور شده ، الزاماتی دارد که نباید نادیده گرفته شوند. 
 اول اینکه شرکت‌های تأمین سرمایه باید به عنوان متعهد، مشاور و تسهیل کننده ارائه خدمات در این حوزه باشند و نه رقیب سایر نهادهای مالی فعال در بازار. بنابراین درگیر شدن این شرکت‌ها در اموراتی مانند کارگزاری، بیمه و امورات ثبتی شرکت‌ها با هدف ایجاد سوپرمارکت مالی علاوه بر ایجاد مسائل حقوقی پیچیده می‌تواند این شرکت‌ها را از کار تخصصی خود باز دارد. 
 دوم اینکه به نظر می‌رسد در برنامه هفتم توسعه پرداختن به جایگاه نهادهای مالی در بازار سرمایه مخصوصا شرکت‌های تأمین سرمایه، به عنوان اهرم و بازوی این بازار در تحقق اهداف تأمین مالی از بازار سرمایه ضرورتی انکار ناپذیر است. 
 سوم اینکه، کمک به توسعه زیرساخت‌های فناوری چرخه عمر تأمین مالی یعنی از مرحله نیازسنجی تا انتشار اوراق و تأمین منابع برای کوتاه کردن زمان رسیدن منابع مورد نیاز به شرکت‌ها، پروژه‌ها و پروژه‌های اقتصادی، حیاتی است. 
با توجه به مواردی که مطرح شد در نهایت تحکیم و ارج نهادن نقش سازمان بورس توسط دولت در حمایت و نظارت بر بازار و معامله هر چه روان تر، شفاف تر و بدون التهاب تر دارایی‌های مالی در بازار سرمایه می‌تواند ضمن ترغیب سرمایه گذاران، به طور مستقیم به کارایی فرآیند تأمین مالی شرکت‌های تأمین سرمایه و جذب منابع مالی برای اقتصاد ملی کمک کند.
 

 علی جمالی، مدیرعامل کارگزاری نماد شاهدان 

منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۸۰