بعد از تعطیلی آتی سکه (بازاری با قدمت ۱۰ ساله در بورس کالا) نزدیک به دوسال است که از ورود زعفران به بورس کالا می‌گذرد. در این مدت زعفران توانسته است جایگاه خود را به خوبی تثبیت کند.

به گزارش صدای بورس،  عرضه زعفران در بورس علاوه بر شفافیت قیمتی موجب حذف دلالان شده و به کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا کمک شایانی داشت. حجم بالای معاملات زعفران در مقایسه با دو کالای دیگر یعنی پسته، فندق و زیره سبز نشان از رونق گرفتن نسبی این کالای صادراتی در بورس دارد. دراین میان اما بعد از سال ۹۷ و رونق بسیار عالی زعفران که با ورود به بورس این رونق بسیار بیشتر شد، اما در دو سال گذشته با بی نظمی و آشفته بازاری کم سابقه در قیمت‌های زعفران مواجه هستیم. به طوری که باوجود افزایش نرخ دلار، هزینه‌های کارگر و چند برابر شدن هزینه‌های جانبی کشت زعفران، قیمت این کالای صادراتی همچنان رو به کاهش است.

جای تاسف است که با افزایش نرخ همه نهاده‌ها و حتی رشد۷۰ درصدی قیمت نیروی کارگری لازم برای تولید محصول، باز هم قیمت محصول از نرخ دو سال پیش کمتر است. با توجه به اینکه ایران سهم تولید ۸۰ درصدی در زعفران جهان دارد، انتظار می‌رود که مسئولان مربوطه با راهکارهای کارشناسی و سریع مانع کاهش بیشتر قیمت‌ها شوند. زعفران دومین محصول ارزآور کشور پس از پسته است. سالانه حدود ۲۸۰ تن زعفران صادر می‌شود و ۱.۵ میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور دارد.
نزدیک به یک ماه می‌شود که حجم معاملات در آتی بسیار کاهش یافته است. به عقیده فعالان بازار دلیل این کاهش، کم شدن شدید نوسانات و باقی ماندن قیمت در محدوده ۱۳ و ۱۴ هزار تومان در بازار آتی زعفران است. بر این اساس ضرورت دارد بورس کالا با وارد کردن زعفران کاران بیشتر به این بازار موجب افزایش حجم معاملات و بازگشت رونق مجدد به بازار قراردادهای آتی کالا شود.

حسن میثمی، مسئول معاملات مشتقه کارگزاری بورس بیمه ایران
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۸۱