تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۷

با توجه به وضعیت فعلی سایر بازارها همچون بازار پول و ارز که نمی توان رشد به خصوصی را برای آنان پیش بینی کرد ، از طرفی رشد انتظارات تورمی نیز تا حدودی در بازار و خانوار کنترل شده ودر حال حاضر رشد انتظارات تورمی زیادی وجود ندارد بنابراین می‌توان برخی از منابع را به سمت بازار سرمایه سوق داد.

به گزارش صدای بورس، آنچه در شرایط فعلی باید انجام شود، رفع مشکلات سیستم معاملات است که هر بار اقبال خوبی از جانب بازار شکل می‌گیرد، سیستم معاملات با ایجادمشکلاتی منجر به ضرر و زیان عده ای شده است و این مسئله باعث شده تا برخی افراد از عملکرد سیستم معاملات شاکی و ناراضی باشند.
سازمان بورس باید در خصوص اتخاذ تصمیم‌ها نیز مدیریت کند تا مجدد قوانین یک شبه صادر نشوند ، اگر قصد دارند در حوزه ای اتفاق جدید را رقم بزنند یا دستور العمل جدیدی را صادر کنند حتما از افراد متخصص و کارشناسان حوزه مورد نظر، نظر خواهی کند و پس از آن به اجرای دستور العمل جدید پرداخته و پس از مدتی آن را به عموم مردم اعلام کند. در گذشته شاهد بودیم درست زمانی که بازار با رشد و اقبال خوبی از جانب مردم رو به رو می‌شد به یک باره دستورالعمل جدید در هر کدام از بخش‌های اعتبارات، ‌صندوق‌ها، دامنه نوسان و حجم مبنا صادر می‌شد، و این مسئله منجر می‌شد تا ترس و دلهره در برخی سهامداران ایجاد شود، انتظار می رود سازمان به این مسئله رسیدگی کند.به نظر شرایط فعلی فرصت خوبی را ایجاد کرده ، تا سازمان دامنه نوسان آزاد تری را بر روی برخی سهم‌هایی که بازارگردان قوی تری دارند در نظر بگیرد. بدین ترتیب دامنه نوسان آزادتری را در اختیار برخی از بازارگردان‌هایی که توانایی در اختیار گرفتن حداقل ۵درصد از سهام شناور آزاد شرکت‌ها را دارند قرارمی دهد تا تمرینی برای فعالان و متولیان بازار باشد. بر این اساس می‌توانند معایب سیستم را پیدا کرده و نسبت به مرتفع شدن مشکلات اقدام کنند بعد از آن به مرور این وضعیت را برای عموم شرکت‌ها اجرا سازند. 
دامنه نوسان ۵ درصدی در اکثر مواقع منجر به خرید وفروش‌های هیجانی و بدون تفکر و تحلیل می‌شود. این هیجانات هر چند بعضا ذات بازار سرمایه بوده و در همه دنیا اتفاق می‌افتد ولی جنس هیجانات متفاوت بوده و بعضا با یک شایعه کل بازار قفل در صف فروش می‌شود. نقدشوندگی بازار باید اولویت سیاستگذار بوده و در هر زمانی، افراد بتوانند اقدام به نقدکردن دارایی خود کنند. دامنه نوسان بازتر، خریدار را منطقی‌تر کرده و هیجانات بازار را کاهش می‌دهد،‌ خریدار می‌داند که اگر دست به خریدی نامناسب بزند ممکن است در یک روز بخش اعظمی از سرمایه خود را از دست بدهند یا عکس این اتفاق رخ بدهد، بنابراین فرصت خوبی است تا سازمان تحولات دامنه نوسان را بر روی برخی سهم‌هایی که بازارگردانی قوی دارند را مورد آزمایش قرار دهد تا تجربه ای برای بقیه فعالان بازار شود.
اتفاق دیگری که در کنار این موارد می‌تواند به بازار کمک کند، فعال کردن آپشن‌های سهام همانند اختیار معاملات و قراردادهای آتی سهام است که همچنان مورد غفلت مانده تا سرمایه‌گذاران به عنوان یک ابزار پوشش ریسک از آن‌ها استفاده کنند. همچنین در مواقعی که بازار با افت مواجه می‌شود فشار کمتری به سازمان و اهالی بازار وارد شود ، بنابراین بهتر است از ابزارهای پوشش ریسک غافل نشویم.
این موارد اقداماتی است که می‌توان انجام داد و در نهایت فرصت‌های بسیار خوبی پیش روی بازار است تا نهادهای مالی از جمله شرکت‌های کارگزاری ،‌سبدگردانی، تأمین سرمایه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری را بیش از پیش تقویت کند. باید بیشتر از گذشته به تقویت ابزارهای غیرمستقیم بپردازیم تا مردم نیز ترغیب به سرمایه‌گذاری به روش غیر مستقیم شوند. در ادامه این اتفاقات، بهتر است به انجام کارهای اصولی و زیربنایی بپردازیم تا همه آحاد جامعه بتوانند از بازار بهره مند شوند و اثرات مخرب رشد بازار سرمایه و افت آن کاهش یابد تا بتوانیم در طی سالیان سال فرهنگ عمومی سرمایه‌گذاری را در کشور ارتقا دهیم زیرا آثار این اتفاق در اقتصاد کشور مشهود خواهد بود.

عزت الله طیبی، مدیرعامل سبدگردان کاریزما
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۸۲