به گزارش صدای بورس، سرمایهگذاران نگران در وال استریت معتقدند نشانههایی وجود دارند که از شکلگیری حبابی مشابه حباب دو دهه قبل خبر میدهند. اما موسسه پژوهشی DataTrek مخالف این دیدگاه است.
در این یادداشت آمده است: خواه ارزشگذاری بالای سهام برخی شرکتها در صنعت خودروهای برقی را در نظر بگیریم یا قیمتگذاری عرضههای اولیه را ملاک قرار دهیم، باید اعتراف کرد که شباهتهایی بین بازارهای سال ۲۰۰۰ و ۲۰۲۰ وجود دارد. به عنوان مثال، شاخص نزدک در سال جاری ۴۴ درصد و در دو سال گذشته در مجموع ۹۴ درصد رشد داشته است. در سال ۱۹۹۹ هم این شاخص با ۸۶ درصد رشد روبهرو شده بود.
نیکلاس کولاس، از بنیانگذاران Data Trek در این باره گفت: اگر سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را جمع کنیم، به الگویی مشابه سال ۲۰۰۰ میرسیم. اما یک تفاوت بزرگ بین این دو وجود دارد که میتواند به معنای تداوم رشد بازار سهام و تکرار نشدن بحران سال ۲۰۰۰ باشد. آن تفاوت بزرگ، نرخهای بهره است.
فدرال رزرو نقش مهمی در بروز حباب سال ۲۰۰۰ داشت. در آن زمان، فدرال رزرو نرخهای بهره را به شدت افزایش داد. وقتی مشخص شد که بانک مرکزی آمریکا به دنبال افزایش نرخهای بهره کوتاهمدت برای آرام کردن روند سریع رشد اقتصادی است، بخش فناوری تغییر جهت داد.
کولاس افزود: در سال ۲۰۰۰ فدرال رزرو نرخ بهره بین بانکی را به ۵.۸۵ درصد افزایش داد. به بیان ساده، سرمایهگذاران با خرید اوراق قرضه دولتی، جایگزین مناسب و بیدردسری برای سهام بخش فناوری پیدا کردند. اما امروز نرخ بهره کوتاه مدت فدرال رزرو نزدیک به صفر درصد است. بنابراین، برخلاف سال ۲۰۰۰ هیچ جایگزینی برای سهام وجود ندارد. همچنین به نظر نمیرسد که فدرال رزرو تا سال ۲۰۲۳ تمایلی به افزایش نرخهای بهره داشته باشد. به ویژه با توجه به همهگیری بیماری کرونا و افت شدید فعالیتهای اقتصادی، نیاز به نرخهای بهره پایین بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۵
در حالی که رکوردشکنیهای پیاپی بازار سهام آمریکا با استقبال زیادی روبهرو شده است، برخی سرمایهگذاران نسبت به آن ابراز نگرانی کردهاند. آنها شرایط کنونی را با حباب معروف «داتکام» در سال ۲۰۰۰ مقایسه میکنند.