هفته ریزشی بورس درحالی به پایان رسید که شاخص کل حمایت یک میلیون ۴۰۰ هزار واحدی خود را از دست داد به کانال ۱ میلیون و ۳۹۸ هزار واحدی رسید.

به گزارش صدای بورس، میانگین ارزش معاملات بصورت روزانه در حدود ۲۰۱ هزار میلیارد ریال  و میانگین ارزش معاملات خرد حدود ۱۵۸ هزار میلیارد ریال بود.

بحران  شاخص سازها
معاملات روز شنبه در حالی آغاز شد که سهم های شاخص ساز در همان دقایق ابتدایی سبب ریزش شاخص کل شدند اما استقبال به سمت سهم های کوچک تر بازار سبب ادامه واگرایی شاخص کل و هموزن شد و در نهایت شاخص هموزن را با رشد ۱.۰۷ درصدی همراه کرد. گروه‌های سیمانی  با توجه به خبر افزایش نرخ محصولات و گروه دارویی به دلیل خبر حذف دلار ۴۲ هزار ریالی مورد توجه بازار قرار گرفتند.

شاخص در مدار منفی
دومین روز هفته نیز مطابق با روند روز گذشته شاخص با افت همراه بود. روز یکشنبه برخلاف روزهای قبل شاهد واگرایی شاخص کل و هموزن نبودیم و نماد شرکت‌های کوچک نیز همانند نماد سهم‌های بزرگ با افت قیمت روبرو شدند اما با رسیدن به میانه‌های بازار افزایش تقاصا در نمادهای شاخص ساز مشهود بود ولی برای دومین روز پیاپی در هفته شاخص در مدار منفی به کار خود پایان داد.

صف فروش سیمانی
روز دوشنبه اما شاخص کل از ابتدای معاملات کار خود را مثبت اغاز کرد. «شستا» و گروه پالایشی بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص داشتند درحالی که شاخص کل هم وزن افت ۳۰۰۹ واحدی تجربه کرد. نمادهای گروه سیمانی نیز با توجه به تایید نشدن خبر افزایش نرخ محصولات با صف فروش مواجه شدند.

صف خرید دارویی و رکوردداری کاما
سه شنبه نیز مجدد شاخص کل با ریزش ۲۵ هزار واحدی مواجه شد و این اتفاق درحالی رقم خورد که خبری از واگرایی شاخص کل و هموزن نبود و هر دو شاخص با ریزش به کار خود پایان دادند. اما در معاملات روز سه شنبه و همزمان با اعلام خبر تست واکسن کرونا ایرانی تقاضا در گروه دارویی افزایش یافت به طوری که نماد برکت تنها در چند دقیقه از صف فروش به صف خرید رسید. نماد کاما نیز که بعد از افزایش سرمایه ۹۰۰ درصدی با استقبال در بازار مواجه بود نه تنها عرضه شد بلکه به صف فروش هم رسید اما در ادامه کار با افزایش تقاضا همراه شد . همین مساله سبب شد تا کاما بالاترین ارزش معاملات بازار را به خود اختصاص دهد.

تداوم نزولی شدن شاخص کل
آخرین روز هفته نیز با ریزش همزمان شاخص کل و هموزن به کا خود خاتمه داد تا مجدد شاخص کل وارد کانال نزولی شده و حمایت ۱ میلیون ۴۰۰ هزار واحدی خود را از دست دهد. به نظر می رسد با وجود رقابت در بورس کالا و افزایش نرخ های فروش و همچنین گزارشات خوب ماهانه و ۹ ماهه شرکت ها تنها دلیل ریزش این روزهای بازار چشم انداز کاهشی نرخ دلار باشد.

نوسان بازارهای جهانی
وضعیت بازارهای جهانی در هفته ای که گذشت و با توجه به نزدیکی به تعطیلات سال نو میلادی در رکود و متعادل بود. مس اندکی اصلاح داشت و از محدوده ۸ هزار دلاری فاصله گرفته و به حدود ۷۹۰۰ دلار رسید، آلومینیوم در همان محدوده ۲۰۰۰ دلار باقی ماند، روی از محدوده ۲۹۰۰ دلار به ۲۸۰۰ دلار رسید و نفت برنت ۵۱ دلار باقی ماند.

سکون بازارهای موازی و رکود مسکن
دلار و سکه در بازار داخلی نیز نوسان خاصی نداشته و عمدتا در محدوده های قبلی معامله شدند، دلار که در کانال ۲۵ هزارتومانی باقی مانده و سکه نیز زیر ۱۲ میلیون تومان معامله میشود. بازار مسکن اما در جدیدترین گزارش بانک مرکزی وارد رکود شده است. کاهش ۴۳ درصدی حجم معاملات و همچنین ۱.۱ درصدی قیمت نشانه های رکود در این بازار است.

عملکرد عالی کامودیتی، رونق معدنی ها
اطلاعات ماهانه شرکت ها برای آذر ماه منتشر شد و شاهد عملکرد بسیار عالی در شرکت های کامودیتی محور بازار بودیم. برخلاف ماه قبل که شرکت ها در مقدار فروش کاهشی بودند گزارشات آذر ماه از رشد فروش شرکت ها خبر میدهد. به طور مثال در گروه سنگ آهنی ها کگل حدود ۵۰ درصد رشد قیمت داشت. کنور افزایش ۱۰۰ درصدی مقدار فروش را گزارش داده است. کچاد نیز در آهن اسفنجی رشد ۲۵ درصدی قیمت را به همراه داشته است. فولادی ها با توجه به افزایش رقابت در بورس کالا و فاصله گرفتن از قیمت های کف عملکرد خوبی را در آذر ماه به همراه داشته اند در این گروه نماد فولاد با رشد نرخ ۱۲ درصدی همراه بوده و در محصولات سر خود نیز حدود ۲۵ درصد افزایش مقدار فروش داشته است. فولاژ نیز که ماه قبل هم از نظر مقداری به نسبت سایر شرکت ها عملکرد بهتری داشت در آذر ماه نیز افزایش مقدار فروش و نرخ فروش را باهم گزارش داده است. در پتروشیمی ها متانولی ها عملکرد فوق العاده ای در مقدار و نرخ داشته اند در این گروه زاگرس با افزایش نرخ ۳۰ درصدی در متانول بهترین عملکرد را به جای گذاشته است. آریاساسول افزایش مقدار فروش ۳۰ درصدی در محصولات صادراتی و ۷۰ درصدی در اتیلن داشته و به صورت میانگین در تمام محصولات رشد ۱۲ درصدی نرخ را نسبت به ماه آبان داشته است. 

روند نزولی گروه فلزات اساسی
معاملات گروه فلزات اساسی در طی هفته گذشته منفی دنبال شد. هرچند قیمت محصولات فولادی از جمله شمش، ورق و میلگرد در بازارهای جهانی با رشد چشمگیری همراه بود اما دستوری بودن فروش محصولات این صنعت در بورس کالا با قیمت‌های یک ماه گذشته موجب دلسردی سرمایه‌گذاران در خصوص این گروه شد.  در روز دوشنبه بورس کالا  میزبان عرضه بیش از ۱۳۰ هزار تن انواع ورق فولادی توسط شرکت فولاد مبارکه بود. قیمت پایه ورق گرم به ازای هر کیلو ۱۲۰ هزار ریال که با احتساب نرخ ارز نیمایی  معادل ۴۶۹ دلار به ازای هر تن بود.آخرین قیمت ورق گرم صادراتی CIS در محدوده ۷۱۰ تا ۷۲۰ دلار به ازای هر تن است و قیمت پایه ورق در بورس کالا ۲۴۶ دلار پایین تر از نرخ CIS می‌باشد. و در روز سه شنبه عرضه شمش فولادی بطور متوسط بیش از ۲۲ درصد بالاتر از نرخ پایه بازار معامله و تایید شد. نرخ دلاری این معامله در حدود ۴۶۱ دلار بود که حدود ۱۲۵ دلار پایین‌تر از شمش صادراتی ایران می‌باشد. نکته مثبت در خصوص صنعت فولاد نمایان شدن رشد قیمت‌های جهانی در محصولات این صنعت از هفته پیش رو می‌باشد. تثبیت قیمت مس در محدوده ۷۸۵۰ دلار نیز قادر به سبزپوشی نمادهای «فملی» و «فباهنر»  نشد و مطابق با جو بازار روند نزولی را طی نمودند.

فشار عرضه در گروه خودرو یی، صف خرید قطعه سازان 
همانند هفته‌های گذشته این گروه با خبرهای مهم همراه بود. طبق خبر منتشر شده از سوی شورای رقابت برای قیمت گذاری محصولات خودروهای داخلی برایقیمت گذاری ۵۵ درصد خودروها از فرمول قدیمی شورای رقابت و برای ۴۵ درصد از فرمول جدید استفاده خواهد شد در این فرمول هرچقدر مقدار تولید شرکت های سازنده افزایش یابد، قیمت نیز افزایش خواهد داشت و قیمت‌ها براساس متوسط قیمت بازار خواهد بود تا قیمت کارخانه به قیمت بازار نزدیک شود. اما این خبر نیز موفق به تغییر روند معاملات این گروه نشد و  فشار عرضه در اکثر نمادهای این گروه از جمله «خساپا» و «خودرو» نمایان بود. اما نماد «خبهمن» با رونمایی از افزایش سرمایه ۲۵۰۰ درصدی از محل تجدید ارزیایی در طی روزهای هفته مثبت دنبال شد. نمادهای قطعه ساز از جمله «خنصیر»، «خزر» و «ختراک» با صف خرید به استقبال هفته آتی رفتند.

معاملات منفی گروه پتروشیمی‌
همچنین با  منتشر شدن گزارش فعالیت‌های  ماهانه خوب از سوی گروه‌های پتروشیمی  و افزایش قمت محصولات در بازار جهانی ، انتظار رشد قیمت شرکت‌های این صنعت وجود داشت. اما این گروه نیز از جو منفی بازار دور نماند و کلیت این گروه با معاملات منفی همراه بود. در گروه تولید کننده اوره نماد«کرماشا» معاملات مثبتی را در طی هفته تجربه کرد . نمادهای تولید کننده متانول هرچند هفته را با معاملات مثبت شروع کردند اما این روند در روز پایانی هفته جای خود را به معاملات منفی داد.
شروع معاملات گروه فراوردهای نفتی بر روی مدار منفی انجام شد. این روند تا اواسط هفته نیز ادامه داشت و تنها در یک روز معاملاتی این روند با تغییر جهت همراه بود و در طی معاملات اخرین روزکاری هفته با صف فروش به کار خود خاتمه دادند.

صف خرید گروه بانکی
گروه بانکی معاملات خود را با خبر پرداخت مطالبات بانک‌های صاردات، ملت و تجارت از سوی دولت به صورت واگذاری سهام اغاز کرد. اما برای مشخص شدن مقدار سود و زیان این اتفاق برای یانک‌های نامبرده موجب بسته شدن نماد آنها در بازار بورس شد. نماد «وپست» در این گروه در طی روزهای هفته منفی دنبال شد اما در آخرین روز کاری با صف خرید به کار خود خاتمه داد.

روند مثبت گروه معدنی
نمادهای گروه معدنی از معدود نمادهای مثبت در بین شرکت‌های بزرگ بازار بودند. نمادهای تولید کننده سنگ‌ آهن بر روی مدار مثبت معامله شدند این در حالی بود که اولین عرضه کنسانتره در بورس کالا بدون رقابت به کار خود خاتمه داد که موجب ابهامات زیادی از سمت سرمایه‌گذاران در این خصوص شد. نماد «کاما» نیز که در طی روزهای ابتدایی هفته مثبت و با صف خرید همراه بود در طی روزهای پایانی متعادل دنبال شد. این شرکت از مجوز تاسیس کارخانه تولید مس سولفیدی  و کنسانتره مولیبدن با ظرفیت سالیانه به ترتیب ۲۰ هزار تن و ۵۰۰ تن رونمایی کرد.

گروه دارویی مورد توجه 
نمادهای فعال این صنعت مطابق هفته‌های گذشته در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار داشتند و پرتقاضا و مثبت دنبال شدند. نماد برکت که در اواسط هفته روند مثبت خود را با منفی جابجا کرده بود با خبر اولین تست واکسن کویید ۱۹ ایرانی مجددا با صف خرید مواجه شد. با توجه به کوچ نقدینگی به این گروه همچنان انتظار افزایش قیمت نمادهای این گروه متصور می‌شود.

حسام بصیری کارشناس بازار
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۸۳