به گزارش صدای بورس، اباذر براری، مدرس دانشگاه و پژوهشگر اقتصادی ضمن بیان مطلب بالا درباره اثرات نپیوستن به FATF برای کشورگفت: FATF به عنوان تسهیلگر در مبادلات تجاری ایران با دنیا اثرگذار است. از این منظر به دلیل کاهش هزینه مبادله بر بازارهای مالی تاثیر میگذارد و دورنمای بورس را روشنتر میکند. ضمنآنکه برعمده شرکتهایی که در تجارت بین المللی از جمله صنایع پتروشیمی، فولاد و مواد غذایی الملل فعالیت میکنند، تاثیر میگذارد.
این کارشناس اقتصادی در مورد نوسانات نرخ ارز گفت: آنچه بر نوسانات نرخ ارز و به صورت کلی بر شاخصهای اقتصادی اثر میگذارد، تک عاملی نیست هرچند FATF حتما در کوتاه مدت اثر گذار است و میتواند نرخ آن را کاهش دهد اما چون عوامل دیگری هم موثر است احتمال اینکه دوباره افزایش یابد، وجود دارد.
وی بیان کرد: بسیاری از مشکلات اقتصاد ایران داخلی است و میزان اثر عوامل خارجی کمتر است. نپیوستن به FATF مسیر تجارت را سختتر میکند اما بحرانهای اقتصادی ایران را عوامل دیگری به وجود آوردهاند. حدود هفتاد درصد مشکلات اقتصاد ایران ناشی از سیاستگذاریهای غلط داخلی است. تحریمها و نپیوستن به FATF هم موثر بوده چراکه پیوستن به FATF لازم است همانگونه که بسیاری از کشورها به منظور شفافیت و مبارزه با پولشویی به این کنوانسیون جهانی پیوستهاند اما باید توجه کرد FATF تنها مبادلات را تسهیل میکند.
این پژوهشگر اقتصادی با توجه به تبعات این مهم افزود: برخی از صنایع از جمله صنعت غذا و دارو تحریم نیستند اما اینکه شرکتی پول حاصل از صادرات را به ایران بازگرداند، ربطی به تحریمها ندارد و گروکشی اینکه تحریمها برداشته شود تا ما به FATF بپیوندیم اشتباه است.
اباذر براری در نهایت بیان کرد: نپیوستن به FATF هزینه مبادله را افزایش داده است و استدلال اینکه با پیوستن به FATF راههای دور زدن تحریمها شناسایی میشود، منطقی نیست، همانطور که اکثر کشورها با در نظر گرفتن منافع داخلی به FATF پیوستهاند. بنابراین از این باب نگرانی وجود ندارد اگرچه ملاحظاتی در کمکهایی که دولت به کشورها، سازمانها و گروههای خارجی میکند، وجود دارد که ممکن است محدودیتهایی را ایجاد کند که ناشی از تاثیر سیاست بر اقتصاد است.
امیر حسین موسوی