به گزارش صدای بورس، دولتمردان به زعم خود با فروش سهام شرکت های دولتی به دنبال توزیع ثروت میان همه اقشار کشور بودند، اما در حال حاضر این صندوق ها مردم را متضرر کرده است.
رشد ۸۰ درصدی صف های فروش طی روزهای گذشته نشان می دهد، اندکی اعتمادی که دوباره به بازار سرمایه روی آورده بود، با تصمیمات دولتی ها در حال نابود شدن است. این مساله را می توان در صندوق پالایش یکم که یک نماد کاملا دولت است، به وضوح مشاهده کرد.
ارزش پالایش یکم نصف شد
کاهش قیمت حدودا ۵۰ درصدی از قیمت خرید و کاهش ۷۰ درصدی با تخفیف داده شده، نشان از یک روند کاملا معکوس در توزیع ثروت میان سهامداران دارد. از ابتدای تابستان که دولت تصمیم گرفت باقی سهام خود در برخی شرکت های دولتی را از طریق صندوق های ETF واگذار کند، دایم در حال تبلیغ این موضوع بود که این کار دولت نوعی توزیع ثروت میان همه اقشار مختلف جامعه است.
وزیر اقتصاد بارها تاکید کرده بود که این صندوق فرصت خوبی برای توزیع ثروت بین آحاد ایرانی است. همچنین تخفیف ۲۰ درصدی که این صندوق دارد که اگر فردی پنج میلیون تومان پالایشی یکم بخرد، یک میلیون تومان تخفیف خواهد گرفت و در واقع به میزان یک میلیون تومان از ثروت بهره مند خواهد شد.
در اوایل تابستان صندوق دارا یکم که نمادهای بانکی و بیمه ای در آن بودند، به فروش رسیدند. دولت در مرحله دوم در حال اماده سازی صندوق ETF خودرویی بود که به دلایل نامعلومی لغو شد. این بار قرعه به نام سهام پالایشی افتاد و چهار پالایشگاه تهران، اصفهان، تبریز و بندرعباس وارد دارا دوم یا پالایش یکم شدند.
اختلافات وزیر اقتصاد و وزیر نفت سبب لغو این عرضه شد و این اتفاق سبب روشن شدن آتش ریزش بورس بود. اما در نهایت صندوق پالایش یکم با قیمت ۱۰ هزار تومان در شهریورماه عرضه شد و در آبان ماه نیز این نماد در بورس باز شد.
بازارگردان پالایش یکم پولی برای حمایت در بساط ندارد
در هفته های گذشته نیز، بازارگردان این نماد از اتمام پول خود جهت حمایت از این نماد خبر داده بود. یعنی بازارگردان این سهم هم توان مالی برای حمایت از این سهم نداشته و به نظر می رسد این سهام در روزهای اینده نیز با روند کاهشی جدی مواجه باشد.
البته نباید از صندوق دارا یکم نیز گذشت. این صندوق هم اکنون در محدوده ۱۰ هزار تومانی و یا همان رقم خرید قرار گرفته است. یعنی از این صندوق هم در حال حاضر حمایتی صورت نمی گیرد.
پس از ورود بازار سرمایه در مردادماه سال جاری به فاز اصلاح، بسیاری از دولتمردان و کارشناسان یکی از دلایل ضرر و زیان سهامداران را سرمایه گذاری مستقیم و خرید سهام شرکت های مختلف می دانستند. این کارشناسان سرمایه گذاری بر روی صندوق های سرمایه گذاری مانند صندوق های ETF را یک راه موثر در کاهش ضرر و زیان افراد می دانستند. اما باید گفت سرمایه گذاری در این صندوق ها نیز به شدت ریسک دارد و تا زمانی که دولت و شرکت های حقوقی وابسته به دولت تمایلی به حمایت از بازار نداشته باشند، وضعیت همین گونه است.
پالایش یکم تنها ۷ روز مثبت بوده است
پالایش یکم، هم اکنون و بعد از گذشت دو ماه ریزش مداوم در محدوده ۵ هزار تومان معامله می شود و عملا زیان ۵۰ درصدی به سهامداران خود تحمیل کرده است. صندوق پالایش یکم بیشتر توزیع زیان میان اقشار مختلف جامعه بوده تا توزیع ثروت. در ۳۳ روزی که نماد پالایش یکم در حال معامله بوده است، تنها ۷ روز مثبت معامله شده و در باقی روزها یعنی ۲۶ روز منفی بوده است.
منبع: فارس