مدیر تحلیل گروه صنعتی و معدنی امیر گفت: تغییر دامنه نوسان از چند منظر قابل بررسی است. این تغییر در وهله اول، منجر به اعتماد سازی مجدد می شود  و بی اعتمادی ها را کمرنگ می کند . از طرفی سرعت و شیب ریزش را کند کرده و ترمزی برای ریزش بازار خواهد بود و به لحاظ روانی اثر مثبتی بر بازار خواهد گذاشت.

به گزارش صدای بورس، محمدابراهیم سماوی، مدیر تحلیل گروه صنعتی و معدنی امیر افزود: از منظر ادبیات مالی ، هرگاه قیمت از ارزش ذاتی خود فاصله بگیرد، می گوییم بازار دچار عدم تعادل شده است . زمانی که  قیمت ها بالاتر از ارزش ذاتی خود باشد بازار دچار حباب مثبت شده و هرگاه قیمت ها کمتر از ارزش ذاتی باشد بازار حباب منفی دارد .

وی اظهار کرد: این موضوع، تلنگری به سرمایه گذاران است که بازار در حالت حباب منفی قرار دارد و  قیمت بسیاری از سهم ها در حال حاضر پایین تر از ارزش ذاتی آنها است .

این کارشناس بازار سرمایه گفت: از اوایل تا اواسط تابستان، در اکثر سهم ها شاهد عدم تعادل قیمتی مثبت بودیم که یکی از عوامل آن افزایش ضریب نفوذ در بازار سرمایه بود و  بسیاری از افراد عادی بی محابا در بازار سرمایه گذاری کرده و فعال بودند و شیرینی سودهای چند ده درصدی و بعضا چند صد درصدی را چشیده بودند .

وی تصریح کرد: با برگشت قیمت ها به ارزش ذاتی، انتظار می رفت بازار رنگ و بوی متعادلی به خود بگیرد اما از آن طرف ، بیش واکنشی ها درباره انتخابات ریاست جمهوری امریکا  و انتظار برای کاهش نرخ دلار باعث شد که قرار گرفتن بازار در مدار رشد، ادامه دار نباشد و هم اکنون شاهد حباب منفی در بسیاری از نمادها هستیم.

سماوی بیان کرد: باوجود توصیه ها در آن زمان، خیلی از افراد دارایی های اصلی خود مثل خانه، املاک و مستغلات و پس اندازهای ضروری را در  بورس سرمایه گذاری کردند چون صرفا در آن اوقات شاهد رشدهای قیمتی خوبی بودیم و متاسفانه صرفا به رشدهای اخیر بازار توجه می شد.

وی با اشاره به اینکه از لحاظ مبانی اقتصادی و مالی، رشد مداوم و قیمت های بالا، هیچ گاه ادامه نخواهد یافت و نهایتا قیمت ها به تعادل خواهند رسید، افزود: اواسط مرداد، اختلاف دیدگاه  برخی دولتمردان درخصوص پالایش یکم تلنگری در بازار بود که اعتمادها به بازار را کم رنگ کرد و منجر به ریزش شد . علاوه بر این، اگر P/E تاریخی بازار را  در آن زمان بررسی کنیم،  به محدوده ۳۰ رسیده بود که این هم از منظر بنیادی نشاندهنده حباب مثبت قیمتی است .

سماوی با بیان اینکه سلسله عوامل دیگری هم در ریزش ادامه دار بازار درآن زمان دخیل بود ، اظهار داشت:  قول ها و وعده وعیدها از سوی حقوقی ها و برخی ارکان در خصوص حمایت از بازار ، باعث شد که عمده سهم ها بیش از ۵۰ درصد اصلاح قیمتی داشته باشند .

وی افزود: با ادامه روند سراشیبی  قیمت ها، شورای عالی بورس تصمیم گرفت با افزایش بازارگردان ها ، انتشار اوراق تبعی و انتشار  EPS  پییش بینی شرکت ها  به تحلیل شرکت ها و بهبود بازار کمک کند .

وی با بیان اینکه در بلند مدت باید عوامل مهم تری را مدنظر قرار داد،گفت: تغییرات مربوط به ریز ساختارها  زیاد تعیین کننده نیستند و تا بعضی ابهامات به ویژه در خصوص وضعیت بودجه روشن و  ابهامات آن برطرف نشود، تکلیف بسیاری از متغیرهای کلان اقتصادی و در ادامه جهت روند کلی بازار روشن نخواهد بود .

به گفته سماوی، از آنجا که  در حال حاضر چشم انداز روشنی در رابطه با گشایش های اقتصادی و کاهش قیمت دلار وجود ندارد، این موضوع می تواند در کوتاه مدت بازار را متعادل کند.

منبع: سنا