امروزه افراد زیادی وارد بازار بورس شده‌اند. از همین رو اصطلاحاتی وجود دارد که دانستن آن‌ها، کمک زیادی به انتخاب سهم در معاملات می‌کند. یکی از اصطلاحات و مفاهیمی که در بازار بورس تهران تکرار می‌شود و در زبان‌ها می‌چرخد، سهام شناور ( Free float ) است.

سهام شناور چیست؟

سهام شناور به چه معناست؟ اگر می‌خواهید بصورت خلاصه با مفهوم سهام شناور یا سهام شناور آزاد آشنا شوید باید بگوییم تعداد سهامی از شرکت که هر روز قابل معامله و خرید و فروش است را سهام شناور می‌گویند. شناوری سهم به چه معناست?

نحوه محاسبه سهام شناور آزاد چگونه می باشد ؟

پس از آن که با مفهوم سهام شناور آزاد آشنا شدید، حالا می‌خواهیم نحوه محاسبه آن را برای شما به اختصار توضیح دهیم. برای مثال تصور کنید که تعداد سهام کل یک شرکت در بورس 1 میلیون برگه سهم است و سه سهامدار بزرگ شرکت به ترتیب 400 هزار، 200 هزار و 100 هزار از سهم را در اختیار دارند و به دید بلند مدت در سهم هستند و قصد عرضه آن را به این زودی‌ها ندارند. خب در نتیجه 70 درصد از سهم قابل معامله نیست و سهام شناور آزاد این سهم 30 درصد است. اگر بخواهیم به دید دیگری به سهام شناور آزاد توجه کنیم، معمولا سهامداران شرکت‌ به دو دسته سهامداران عادی و راهبردی تقسیم می‌شوند. در ادامه هر کدام را به تفکیک توضیح خواهیم داد.

سهامداران راهبردی

معمولا آن دسته از سهامدارانی که به دید بلند مدت و به قصد نگه‌داری سهم، وارد آن می‌شوند را سهامداران راهبردی می‌نامند. این افراد به سهامداران درصدی نیز معروف‌اند و معمولا قصد آن‌ها از خرید سهم، تاثیر آن‌ها در مدیریت شرکت است. همچنین لازم به ذکر است که این افراد معمولا بخش زیادی از سهم شرکت را خریداری ‌می‌کنند و ورود و خروج ‌آن‌ها به سهم، می‌تواند برای عده‌ای سیگنال ورود یا خروج به سهم باشد.

سهامداران عادی

تفاوت اصلی سهامداران راهبردی با افراد دیگر، میزان خرید آن‌هاست. طبیعتا افراد حقیقی و حقوقی که مقدار زیادی از سهم را خریداری نکرده باشند و در نوسانات قیمت خیلی تاثیر ندارند را سهامداران عادی می‌نامند.

اگر بصورت دقیق متن بالا را مطالعه کرده باشید، اکنون می‌توانید سوال "سهام شناور آزاد چیست؟" را به راحتی پاسخ دهید. در ادامه نیز سعی شده است تا تاثیر سهام شناور آزاد بر نوسانات قیمتی را توضیح دهیم.

تاثیر سهام شناور آزاد بر نوسانات قیمت سهام

اگر قصد خرید و فروش سهمی را دارید، حتما به درصد سهام شناور و حجم مبنای سهم توجه کنید. زیرا پایین یا بالا بودن سهام شناور یک شرکت، می‌تواند تاثیر زیادی در رشد شارپ یا آرام یک شرکت ایفا کند. اگر بخواهیم بصورت کلی توضیح دهیم، بالا بودن میزان سهام شناور آزاد یک شرکت، نشان دهنده این است که کنترل روی این سهم کمتر است و به راحتی صف خرید و فروش تشکیل نخواهد شد. همچنین لازم به ذکر است که به جز موارد خاص که شامل اخبار تاثیرگذار است، این سهام‌ها به آرامی رشد یا سقوط خواهند کرد و ریسک کمتری را متوجه سهامدار می‌کنند.

اگر میزان سهام شناور برخی شرکت‌ها در بازار بورس تهران خیلی کم باشد، نشان‌دهنده این است که کنترل روی سهم زیاد است و اکثر سهام شرکت توسط یک سری افراد خاص خرید شده است و هدف واحدی را دنبال می‌کنند. این‌گونه سهام‌ها رشد و سقوط شارپ و تند و تیزی را تجربه می‌کنند و در بطور ناگهانی ممکن است صف خرید یا صف فروش را تجربه کنند. توصیه می‌شود اگر قصد ورود به این سهم‌ها را دارید، با میزان پول کمی وارد سهم شوید تا دچار زیان نشوید. پیشنهاد میکنیم حتما حجم معاملات این سهام ها را بررسی و سپس اقدام به خرید نمائید برای آشنایی بیشتر با میزان حجم معاملات می توانید مقاله " حجم معاملات بورس چیست؟ " را مطالعه نمایید.

چه میزان سهام شناور آزاد مناسب است؟

همانطور که می‌دانید، معمولا قانون‌هایی که در بورس‌ سایر نقاط جهان اخذ می‌شود با ایران بسیار متفاوت است. از همین رو در بورس‌های جهان اگر میزان سهام شناور آزاد یک شرکت به کمتر از 25 درصد برسد، سهام شرکت از بازار بورس حذف خواهد شد. دلیل آن نیز مشخص است و به این دلیل است که از سفته بازی و عدم مشارکت مردم در سهم جلوگیری کنند. اما در ایران اینگونه نیست و بسیاری از سهم‌ها، درصد سهام شناور آزاد کمتر از 25 درصد دارند و به راحتی رشد یا سقوط‌های شارپ و تیز را تجربه می‌کنند.

در بازار بورس ایران، کمترین میزان سهام شناور آزاد یک شرکت 5 درصد است و حداکثری برای آن وجود ندارد. اما اگر بخواهیم بصورت میانگین بگوییم، اگر این عدد حدود 20 درصد باشد مناسب است و به میانگین کل نزدیک است.

دلایل توجه ویژه افراد حرفه‌ای به شاخص سهام شناور آزاد

سعی کنید این نکته را همواره مدنظر قرار دهید که یادگیری تابلوخوانی می‌تواند کمک شایانی برای حرفه‌ای شدن و ماندن در بازار به شما کمک کند. یکی از نکات مهم در تابلوخوانی توجه به میزان سهام شناور آزاد سهام و نوسان گیری سهام است که در ادامه در ارتباط با آن توضیحاتی را می‌دهیم. این پارامتر و فاکتور بدان معناست که اگر بصورت ناگهانی میانگین شاخص سهام شناور آزاد بالا رود، بدین معنی است که یک اصلاح یا ریزش را در ادامه تجربه خواهیم کرد و بدین دلیل همیشه دید کلی نسبت به این شاخص داشته باشید.

همچنین عکس این مطلب نیز ممکن است اتفاق بیفتد و اگر میزان شاخص سهام شناور آزاد کاهش محسوس پیدا کند، نشان دهنده این است که سهامداران راهبردی وارد سهام شده‌اند و می‌تواند سیگنال خرید را صادر کند. برای نکته آخر در این رابطه نیز می‌توان گفت که شرکت‌ها در گزارشات سه‌ماهه، موظف به انتشار درصد سهام شناور آزاد در سایت کدال هستند که برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به این سایت مراجعه کنید.

ارتباط سهام شناور آزاد و حباب قیمتی شرکت

معمولا هرچه میزان سهام شناور آزاد یک سهم کمتر باشد، امکان دستکاری آن نیز بیشتر و در نتیجه حباب قیمتی سهام بیشتر می‌شود. معمولا سهام شرکت‌های بازارپایه، که دارای ارزش بازاری پایینی هستند و سهامداران راهبردی به راحتی می‌توانند در آن‌ها وارد شوند، از پتانسیل بیشتری برای رشدهای شارپ و کسب سودهای وسوسه انگیز برخوردارند.

و در آخر...

در ابتدا سعی شد تا به سوال "سهام شناور چیست؟" پاسخ مناسبی داده شود. در ادامه نیز به مثالی در این رابطه پرداختیم. همچنین در ارتباط با تاثیر سهام شناور آزاد در نوسانات قیمتی سهام، توضیحاتی داده شد. علاوه بر این‌ها سعی شد تا نکات مهمی در این زمینه را بازگو کنیم تا با دید باز برای انجام معاملات تصمیم بگیرید. در آخر نیز توجه کنید که اگر قصد حرفه‌ای شدن و کسب سود از بازار را دارید، به سهام شناور آزاد توجه ویژه کنید و نکات آن را همواره مطالعه کنید تا بتوانید سودهای شیرینی را کسب کنید.