از ۲۵ بهمن ماه امسال شاهد تغییر دامنه نوسان داخل بازار بودیم که دامنه نوسان بازار از ۵+ و ۵- به ۶+ و ۲- تغییر کرد.

به گزارش صدای بورس، شاید در در نگاه اول تصور می شد که این اقدام می تواند مقداری از فشار فروش داخل بازار جلوگیری کند، زیرا یک صف خرید داخل هر نماد ( ۶+) می تواند تاثیر سه روز صف فروش (۲-) را خنثی کند، اما این تغییر دامنه نوسان فقط مسکنی برای بازار سرمایه است.

تغییر دامنه نوسان چه مشکلاتی را در پی خواهد داشت ؟

یکی از مشکلاتی که تغییر این چنینی دامنه نوسان ایجاد می کند این است که اگر در یک نماد یا حتی کلیت بازار وارد فاز اصلاحی شویم، به دلیل کوتاه شدن دامنه منفی قطعا این اصلاح از نظر زمانی طولانی تر خواهد بود .

یکی دیگر از مشکلات تغییر دامنه نوسان؛ کم شدن جذابیت برای خرید داخل صف های فروش است. همیشه داخل بازار سرمایه افرادی وجود دارند ، که بخشی از معاملات خود را صورت روزانه انجام می دهند و برخی از صف های فروش برای این افراد گزینه های جذابی برای خرید است، با کوتاه شدن دامنه منفی عملا جذابیت خرید در صف های فروش برای این افراد کم خواهد شد.

نکته ای که وجود دارد کاهش نقدشوندگی بازار است، در روز ۰۳/۱۲/۹۹ شاهد یکی از کمترین ارزش معاملات در ۳ ماهه اخیر بودیم که نشان از کم شدن نقدشوندگی داخل بازار است. بازار سرمایه همواره نسبت به بازارهای دیگر مزیت نقدشوندگی را داشته است و کاهش نقدشوندگی یک تهدید بزرگ برای بازار است. ذاتا دامنه نوسان ابزاری برای کنترل بازار است که وجود همچین ابزاری خود عامل مقاومتی برای  تشکیل هر روندی است، از طرف دیگر بازار سرمایه ایران برای حذف دامنه نوسان به طور کامل آمادگی ندارد و برای این کار به بلوغ مورد نیاز نرسیده است.

دامنه نوسان نا متقارن نمی تواند بازار بورس را به طور کامل بهبود دهد !

در شرایط فعلی تغییر دامنه نوسان به این اعداد ، از نظر روانی می تواند از فشار فروش جلوگیری کند  و القا کردن ضرر کمتر برای سرمایه گذاران داخل بازار است. در روزهای اخیر که دامنه منفی (۲-) است همچنان داخل بازار شاهد صف های فروش سنگینی هستیم.

چرا بعد از تغییر دامنه نوسان همچنان شاهد صف های فروش سنگین هستیم؟

همانطور که گفته شد با کوتاه شدن دامنه منفی عملا جذابیت خرید در صف فروش کم می شود و نسبت به گذشته کمتر شاهد جمع آوری صف های فروش هستیم.

 متاسفانه یکی دیگر از مشکلاتی که قبل و بعد از تغییر دامنه نوسان داخل بازار دیده می شود ، این است که یک سری از نماد ها دماسنج  بازار شده اند و  عرضه و تقاضا در این نماد ها می تواند تقاضا در کل بازار را تحت تاثیر قرار دهد که این نشان می دهد که همچنان هیجان زیادی داخل بازار وجود دارد و بازار به عوامل بنیادی هر سهم یا هر صنعت توجه نمی کند و صرفا دنباله رو یکسری از نمادها شده است که بنده اسم این نماد ها را دماسنج بازار میگذارم.

اشتباهات گذشته را تکرار نکنیم

بعد از افت شدید شاخص کل در سال ۱۳۸۴ بود که دامنه نوسان در برخی از نماد ها به (۲-) و (۱۲.۵+) تغییر کرد، اما این اقدام در همان سال هم نتوانست مشکل بازار سرمایه را بر طرف کند و موجب افزایش سفته بازی داخل بازار نیز شد. پس با بررسی اقدامات گذشته می توان متوجه شد که تغییر این چنینی دامنه نوسان نمی تواند مشکل بازار را رفع کند و این اقدام تکرار اشتباهات گذشته است .

مشکل بازار سرمایه دامنه نوسان نیست

در حال حاضر یکی از اصلی ترین مشکل ها از دست رفتن اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه است، با اتفاقات اخیر قطعا بازگشت اعتماد عمومی کاری دشوار و زمانبر خواهد بود. برای بهبود روند بازار سرمایه نیاز است که سمت تقاضا داخل بازار تقویت شود، دامنه نوسان نامتقارن تغییر قابل توجهی در سمت تقاضا بازار ایجاد نمی کند . به همین دلیل هست که میگوییم دامنه نوسان نامتقارن صرفا یک مسکن برای بازار سرمایه است.

یکی از اقدامات اصلی که کشورهای توسعه یافته نیز در زمان بحران داخل بازار بورس انجام می دهند، تزریق پول به بازار است، اگر گذشته این اتفاقات در کشورهای دیگربررسی کنیم خواهیم دید که تزریق پول به بازار بورس در شرایط بحران اقدام موثری برای بازار بوده است. پس می توان گفت بازار سرمایه ایران نیز برای بهبود روند خود نیازمند به پول جدید است تا سمت تقاضا داخل بازار تقویت شود.

شاید بتوان گفت تغییر این چنینی دامنه نوسان داخل بازار سرمایه صرفا در جهت دریافت زمان برای تامین منابع لازم برای تزریق به بازار می باشد .

عرفان رحمانی
کارشناس تحلیل گروه مدیریت سرمایه فاینوست