به گزارش صدای بورس، بازار سرمایه از انتهای مرداد ماه بود که تغییر روند داد و در مدار نزولی قرار گرفت، در آن زمان بیت کوین تقریبا ۱۱ هزار دلار بود و تا اواسط مهرماه یعنی دوران نزول شارپ بازار بیت کوین نیز به ۹۷۰۰ رسید و در انتهای مهرماه بود که رشد خود را شروع و تا اسفند ماه به سقف ۵۷ هزار دلار رسید.
با توجه به زمان این رویدادها مطمئنا رشد بازار رمز ارز ها دلیل وارد شدن بورس به مدار نزولی نبوده ولی این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاران بورسی به علت وارد شدن بورس به مدار نزولی پول های خود را از بازار بورس خارج کرده و به سمت رمز ارز ها حرکت کرده باشند، رویدادی که این روزها کم شاهد آن نیستیم و مطمئنا بخشی از فعالان بازار به سمت رمز ارزها حرکت کردند.
این کوچ دسته جمعی شاید دلیل نزول بازار سرمایه نباشد ولی ریشه یابی این کوچ نقدینگی مطمئنا میتواند باعث بهبود این بازار و در ادامه مانع از خروج ارز از کشور شود، دلارهایی که میتوانند در داخل بازارها را رونق ببخشند مخصوصا بازار سهام که این روزها با مشکل ارزنده نبودن سهام ها مواجه نیست بلکه از نبود نقدینگی رنج میبرد. البته بیراهه نیست اگر بگوییم که بخش عمده این دلیل کمبود نقدینگی و حجم پایین ارزش معاملات فروش اوراق های دولتی است که جان بازار سرمایه را گرفته است. فروش اوراق بهتر بود در روزهای پرطراوت بازار سهام رخ میداد نه امروز که بازار تشنه ارزش معاملات زیاد است.
این کوچ نقدینگی که در ماه های گذشته طبق بررسی های نگارنده منجر به خروج ارز حداقل ۱ میلیارد دلاری از کشور شده دلایل متعددی دارد. برای دسته ای که با تشویق سیاسیون و دولتمرد ها وارد این بازار شده بودند شاید چراغ امیدی برای بازگشت پول های از دست رفته یا حداقل کم کردن زیانشان بوده باشد، ولی برای سرمایه گذاران حرفه ای تر شاید دلیل های بیشتری داشته و این سرمایه گذاران مقصد بهتری برای پول ها در انتظار نشسته خودشان پیدا کرده اند. یکی از این دلیل ها ارزش معاملات بالای رمز ارزهاست، بازار سرمایه ما در روزهای اوج خودش شاهد ارزش معاملات ۳۰ همت بود که با احتساب دلار ۲۵ هزار تومان این ارزش معاملات در حدود ۱.۲ میلیارد دلار بوده است ولی بازار رمز ارزها فقط امروز برای فقط بیت کوین شاهد ارزش معاملات ۵۰ الی ۶۰ میلیارد دلاری است پس نقدشوندگی به مراتب بیشتری از بازار سرمایه خودمان دارد و از طرفی سرمایه گذاران با یک خبر لغو شدن صندوق پالایش در صف فروش گیر نمیکنند یا حتی با نامه هایی که در مدت ها قبل در چهارشنبه های خطرناک به بازار مخابره می شد در صف فروش منتظر جمع کردن صف توسط حقوقی نمیشوند زیرا رمز ارز ها با صف بیگانه اند و اصلا با دامنه نوسان آشنایی ندارند. بازار رمز ارزها و معاملات شان شاید با بعضی تصمیمات بزرگ اقتصاد های برتر جهان تاثیر بپذیرند ولی چون در زیر پرچم هیچ کشوری به طور مستقل فعالیت نمیکنند و به اطلاح به ارز کره زمین نه ارز کشور خاص معروف شده اند، کمتر با بخشنامه هایی در ساعات پایانی شب دچار نوسانات بزرگ می شوند و مهم تر نیویورک که یکی از بزرگ ترین بورس های دنیا در آن قرار دارد همیشه بر خلاف بازارهای مالی اش که دارای ساعت معاملاتی هستند به شهری که هیچوقت نمیخوابد معروف بوده و هست. اما حالا رمز ارزها مانند نیویورک که یکی از نقاط مهم معاملات در بازارهای دنیاست، معاملات اش هیچوقت نمیخوابد و در تمام زمان ها و روزها فارغ از ساعت در کشوری خاص و یا تعطیلات دائما در حال معامله و بالا و پایین شدن است. اتفاقی که باعث شده دولت ها رمز ارزها را نه به عنوان ارز (زیرا که ارزش آن دائما در حال تغییر میباشد ) بلکه به عنوان یک کالا قبول داشته باشند و معامات آن را مانند معاملات کالایی بدانند.
نکته دیگر در معاملات این رمز ارزها نداشتن کف و سقف برای سرمایه گذاری است و افراد با هر میزان سرمایه ای میتوانند وارد این بازار شوند. البته که این بازار به مراتب پبچبده تر و سخت تر از بازار سرمایه کشور ماست و همینطور که امروزه شاهد آن هستیم به دلیل نبود آموزش های مناسب و اصولی افراد زیادی بدون دانش و یا تجربه حداقلی و زخم خورده از بورس و تصمیمگیران آن به سمت این بازار رفته اند و ممکن است در روزها افت این بازار دست به تصمیمات بد زده باعث سوخت شدن دلار های خارج از کشور و سرمایه های خودشان شوند.
البته بخشی از این پول که توسط فعالین با تجربه تر به سمت این بازار رفته امروزه پس از رشد بازار رمز ارزها سود کرده اند و اگر بازار سرمایه با تصمیمات درست و کارشناسی جذابیت پیدا کند به این سمت برگردند زیرا که این بازار هنوز با مشکل ارزش معاملات پایین و همینطور نبود پول مواجه است.
باشد که این تصمیمات به زودی گرفته بشوند و بازار سرمایه ما پا در جای بازارهای پیشرفته تر گذاشته و حداقل به جای نامتقارن کردن دامنه نوسان بازار را از گزندش خلاص کنند.
محمد اشرف سمنانی
کارشناس ارزهای دیجیتال