بازار سهام سال ۹۹ را با فراز و فرودهای عدیده ای به پایان رساند. مرداد ماه ۹۹ با شاخص ۲ میلیونی و مجموع سال ۹۹ با ورود نقدینگی ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی سهامداران خُرد به بازار در تاریخ بازار سرمایه به عنوان یک اتفاق مثبت ثبت شد که از آن به عنوان رنسانس بازار سرمایه ایران یاد می شود. اما همه چیز به خوبی پیش نرفت و بتدریج بازار سرمایه، روند منفی به خود گرفت. اگر چه کاهش انتظارات تورمی به دلیل ورود دموکراتها به کاخ سفید یکی از مهمترین دلایل افول بازار در نیمه دوم سال ۹۹ بود؛ اما آزادسازی سهام عدالت، فروش سهام توسط دولت و فروش گسترده اوراق بدهی باعث تشدید عرضه ها در بازار سهام شد و به تدریج اعتمادها را از بین برد. مجموع این اتفاقات باعث شد تا دست کم، دو سوم نقدینگی ورودی به بازار سهام در سال ۹۹ از آن خارج شود تا از همین سال به عنوان سیاه ترین سال تاریخ بازار سهام یاد شود.
به نظر می رسد به رغم تمام حمایتهایی که از بازار سهام صورت گرفته است اما در سال جدید نیز بازار سهام همچنان محتاطانه عمل کند. در حوزه سیاست داخلی، انتخابات ریاست جمهوری در پیش است که همیشه ریسک های خاص خودش را برای بازار سهام داشته است. در آن سو در حوزه سیاست خارجی همچنان موضوع برجام و مذاکرات به سرانجام خاصی نرسیده است. لذا ابهام نرخ ارز که به شدت به موضوع برجام گره خورده است همچنان پابرجا خواهد بود.
در سال جدید بیم آن می رود که با یک توافق حداقلی و آزادسازی منابع ارزی ایران، شاهد ارزپاشی دولت در اقتصاد باشیم تا دولت نرخ ارز را به طور مصنوعی کاهش دهد تا به نوعی نشان دهد که اقتصاد را با نرخ های کاهشی تحویل دولت بعد داده است. این مساله را به نوعی بارها در گفتار درمانی مسئولین نظام دیده ایم و حتی رئیس جمهور صحبت نرخ های ارزی ۱۵ هزار تومانی را نیز کرده است. از اثرات این اتفاقات و گفتارها بر بازار سهام و اقتصاد نمی توان چشم پوشی کرد اگرچه هیچکدام محقق نشد اما تاثیرگذار بوده و هست و از همه مهمتر همانطور که عنوان شد راه طول و درازی برای اعتمادسازی در بازار سهام در پیش است.
احسان خاتونی داریان
کارشناس تحلیل کارگزاری هدف حافظ