بورس اوراق بهادار تهران فرودین ماه را منفی به پایان رساند. با وجود افزایش نرخ‌های جهانی هیچ تغییری در روند معاملات ایجاد نشد و شاخص کل همزمان با اجرایی شدن افزایش دامنه نوسان به کف کانال ۱ میلیون ۲۰۰ هزار واحدی سقوط کرد.

شاخص بورس اوراق بهادار تهران فرودین ماه را منفی به پایان رساند. با وجود افزایش نرخ‌های جهانی هیچ تغییری در روند معاملات ایجاد نشد و شاخص کل همزمان با اجرایی شدن افزایش دامنه نوسان به کف کانال ۱ میلیون ۲۰۰ هزار واحدی سقوط کرد. ریزش ارزش معاملات خرد به زیر ۱۰۰۰ میلیارد تومان در این هفته رکود کم ترین ارزش معاملات خرد را در یک سال اخیر به خود اختصاص داد. قرار گیری روزانه ۸۰ درصد نمادها در صف فروش و میانگین ارزش ۵،۵۰۰ میلیارد تومانی صف‌های فروش اتفاق تکرار شونده هر روز معاملات این هفته بود که نشان داد رکود فرسایشی بازار به راحتی از بین نخواهد رفت و نیازمند اقدامات اساسی‌تر از تغییر در نحوه محاسبات گره معاملاتی است. 

در اولین روز هفته به لطف نمادهای شاخص ساز شاهد ریزش ۹،۵۰۰ واحدی شاخص کل و رسیدن به سطح ۱ میلیون ۲۳۰ هزار واحدی بودیم. صف فروش ۴۷۷ نماد به ارزش ۵،۶۰۰ میلیارد تومان و ارزش معاملات خرد حدود ۱،۲۰۰ میلیارد تومانی تغییری در روند رکودی بازار ایجاد نکرد. خبر تغییر دامنه نوسان به منفی ۳ و مثبت ۶ و همچنین تغییر در محاسبات نمادهای مشمول گره معاملاتی از ۵ درصد طی ۵ روز متوالی به ۲۰۰ درصد، دو مصوبه جدید سازمان در ابتدای هفته بودند که سبب شدند معاملات روز یکشنبه و دوشنبه نیز منفی باشد چرا که تاثیر نحوه محاسبات گره معاملاتی نه تنها گره ای از مشکلات بازار باز نمی‌کند بلکه به ضرر کوچک ترهای بازار هم بود و چیزی در حدود ۱۰۰ نماد را در اولین روز اردیبهشت مشمول فرآیند گره معاملاتی می‌نمود اتفاقی که گرچه قبل از معاملات روز دوشنبه لغو شد اما ریزش شاخص کل تا سطح ۱ میلیون ۲۱۶ هزار واحدی را به دنبال داشت. صف فروش روزانه بیش از ۴۵۰ نماد به ارزش ۵،۵۰۰ میلیارد تومان و شانس صفر سهامداران برای فروش دارایی‌ها و نقد شدن اتفاقی بود که طی این دو روز شاهد آن بودیم و ارزش معاملات خرد ۸۶۰ میلیارد تومانی روز ۳۰ فروردین رکورد کم‌ترین ارزش معاملات خرد را در یک سال اخیر به خود اختصاص داد اتفاقی که نا امیدی کامل را دل سهامداران ایجاد نموده است. در آخرین روز فروردین و به لطف رشد عالی کامودیتی‌ها علی الخصوص مس معاملات روان تری را در شاخص سازها شاهد بودیم به طوری که شستا، فملی و بانک ملت در محدوده مثبت معامله شدند و سبب رشد ۲۷۰۰ واحدی شاخص کل شدند در مقابل اما نگاهی به کلیت بازار نشان می‌داد قالب شرکت‌های کوچک کماکان درگیر صف فروش هستند و وجود حجم مبنا و دامنه نوسان نامتقارن مانع از اصلاح قیمت آن‌ها می‌شود که همین مساله سبب ایجاد خستگی در سهامداران شده و نا امیدی آن‌ها در بازگشت شاخص را تشدید نموده است. آخرین روز هفته و همزمان با اجرایی شدن افزایش دامنه نوسان به منفی ۳ و مثبت ۶ شاهد ریزش ۱۲،۵۰۰ واحدی شاخص کل و سقوط به کف کانال ۱ میلیون ۲۰۰ هزار واحدی بودیم. اتفاقی که همزمان با بازگشایی نمادهای سیمانی بعد از افشای الف در خصوص دریافت مجوز افزایش نرخ فروش ۳۶ تا ۴۰ درصدی سبب شد تا باز هم شاهد خبر سوزی باشیم. چرا که قرار گیری هر روزه سهامداران در صف های فروش و کارایی منفی حجم مبنا در کمک به اصلاح سریع قیمت ها، فرسایش بازار را دو چندان کرده است و همین مساله سبب شده تا اخباری نظیر افزایش نرخ فروش سیمانی ها نه تنها به رشد قیمت این سهم ها منجر نشود بلکه با بازتر شدن دامنه نوسان فرصت خروج را فراهم کند. خبرهایی که می‌توانستند با اقداماتی نظیر افزایش دامنه نوسان و حذف حجم مبنا در روزهای ابتدایی ریزش شاخص اکنون عملکرد مثبتی در حمایت بازار سهام باشند به اخباری در راستای ریزش بیشتر بازار تبدیل شده اند.

صدور مجوزهای انتشار سهام خزانه بعد از حدود ۶ ماه نیز هیچ واکنش مثبتی را در بازار ایجاد نکرد چرا که روند کند دریافت مجوز برای شرکت‌ها، اقدامات حمایتی را به نوش دارو بعد از مرگ تبدیل کرده است. و در صورت تداوم این رویه نه تنها اتفاق مثبتی در جهت بازگشت شاخص رخ نخواهد داد بلکه تمامی ابزارها کارایی خود را نیز از دست خواهند داد. در عین حال مهم ترین اتفاقی که می‌تواند برای بازار راه چاره ای ایجاد کند اصلاح دامنه نوسان و حجم مبنا است. بحثی که بارها و بارها از سوی اهالی بازار مطرح شده چرا که روند فرسایشی اصلاح قیمت و شانس پایین سهامداران برای نقد شدن سبب خبر سوزی در بازار شده است و هر گونه اخبار مثبتی از سوی فروشنده‌ها فرصتی برای خروج تلقی می‌شود. انتشار اوراق تامین مالی شرکت‌های سرمایه گذاری و هلدینگ‌ها به ارزش ۲۴ هزار میلیارد تومان در صورتی که مانند اعطای مجوز خرید سهام خزانه به نوش دارو تبدیل نشود می‌تواند برای بازار نجاتی باشد.

اخبار هفته شلوغ و منفی بازار نظیر مشخص شدن کاندیدهای ریاست جمهوری تا سیگنال‌های مثبت برجام مهم ترین بیش تر سیاسی بودند که سبب تشکیل صف فروش دلار در میدان فردوسی شدند. که سبب ریزش دلار به کف کانال ۲۳ هزار تومانی شد اتفاقی که با وجود رشد ۲.۸ درصدی اونس جهانی سبب ریزش سکه را به کف کانال ۱۰ میلیون تومانی شد.

در بازارهای جهانی مس رشد ۳ درصدی به جای گذاشت و به ۹،۴۰۰ دلار رسید. سرب از محدوده ۲۰۰۰ دلار عبور کرد و روی در همان محدوده ۲۸۰۰ دلار باقی ماند. آلومینیوم یک دلار کاهش یافت و به ۲،۳۲۷ دلار رسید. نفت برنت نیز همان ۶۶ دلار معامله شد. بیت کوین و سایر رمز ارزها اما هفته خونینی پشت سر گذاشته و تمام رشد یک ماهه اخیر خود را در پی توییت منتشر شده از سوی فدرال رزرو در خصوص پیگیری پولشویی توسط شرکت‌های استفاده کننده از رمز ارزها، پس گرفت

مهم ترین اطلاعیه‌های کدال منتشر شده در این هفته را می‌توان با افزایش نرخ حدود ۴۰ درصدی در شرکت‌های سیمانی آغاز کرد. افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی انرژی از محل سود انباشته، افزایش نرخ ۱۰ درصدی بموتو، فروش ۲ میلیون ۹۷۰ هزار سهم شرکت قند بیستون توسط قجام و شناسایی سود ۴،۵۰۰ میلیارد تومانی از مهم ترین اطلاعیه‌های کدال هفته جاری بودند. 

حسام بصیری،کارشناس بازار

منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۹۶