به گزارش صدای بورس، در این مقاله آموزش بورس با انواع بازارهای مالی در ایران آشنا میشویم و پس از طبقه بندی این بازارها، ویژگیهای هریک را با هم بررسی خواهیم کرد.
جایگاه بخش مالی در اقتصاد یک کشور
نظام مبتنی بر اقتصاد بازار در سطح کلان به وجود بازارهای ۴ گانه اعتقاد دارد. این بازارها عبارتند از: بازار کالا، بازار کار، بازار پول و بازار سرمایه. تجزیه و تحلیل بازارهای ۴ گانه تعادل عمومی را به اثبات میرساند. دو بازار از بازارهای یاد شده در ارتباط با بخش مالی میباشد. بخش مالی روی دوم سکه اقتصاد است که در واقع مکمل بخش واقعی اقتصاد است. بنابراین تعادل بلند مدت و با ثبات هر نظام اقتصادی هنگامی به دست میآید که دو بخش مالی و اقتصادی با ارتباطات درونی خود در شرایط تعادلی عمل کنند. بر این اساس میتوان گفت که بخش مالی تزریق کننده حیات به بخش حقیقی اقتصاد است و منظور از توسعه مالی، توسعه سیستم یا بخش مالی یعنی بازارها، نهادها و ابزارهای مالی میباشد.
بیشتر بخوانید:
جزئیات پرداخت وام کرونا به فعالان حملونقل
بازارهای مالی در ایران
بازارهای مالی مناسبات و ترتیباتی هستند که امکان معامله تعهدات و ابزارهای مالی را فراهم نموده و به تقابل عرضه و تقاضای این اسناد میپردازند. بازارهای مالی نیز بازارهایی هستند که در آنها داراییهای مالی مثل سهام و اوراق قرضه که ارزش آنها به ارزش تولیدات و خدمات ارایه شده توسط شرکتهای منتشر کننده آنها وابسته است، مبادله میشوند. تفاوت داراییهای مالی با داراییهای واقعی در این است که داراییهای واقعی ماهیت فیزیکی دارند مانند اتومبیل، املاک و مستغلات، و وسایل منزل.
یکی از راههای سرمایه گذاری خرید داراییهای مالی است. مزیت خرید داراییهای مالی نسبت به خرید داراییهای واقعی از دیدگاه اقتصادی این است که اولا دارایی واقعی کالای مصرفی است نه وسیله پس انداز و سرمایه گذاری. دوم اینکه خرید داراییهای واقعی و بلااستفاده نگه داشتن آنها به امید گرانتر شدن در آینده به معنای بلااستفاده نگه داشتن منابع کشور است و ارزش افزوده ای ایجاد نمیکند. مگر آنگه از آن استفاده شود.
چند نوع از داراییهای مالی عبارتند از: سپردههای سرمایهگذاری در بانکها، طرحهای بازنشستگی که توسط صندوقهای بازنشستگی ارایه میشود، انواع بیمه نامههای شرکتهای بیمه و در نهایت اوراق بهادار قابل داد و ستد در بورس اوراق بهادار که توسط کارگزاران خرید و فروش میشود.
طبقهبندی انواع بازارهای مالی در ایران
بازارهای مالی بر پایه معیارهای متفاوتی قابل طبقهبندی هستند:
۱- طبقهبندی بر اساس نوع دارایی
۲- طبقهبندی بر اساس مرحله عرضه اوراق بهادار
۳- طبقهبندی بر اساس سررسید تعهدات مالی
انواع بازارهای مالی بر اساس نوع دارایی
الف) بازار سهام
در این بازار، سهام شرکتها که نشانگر مالکیت دارنده آن در شرکت است، دادوستد میشود.
ب) بازار اوراق بدهی
بازاری است که در آن ابزارهای با درآمد ثابت (اوراق قرضه) دادوستد میشوند.
ج) بازار ابزارهای مشتق
بازاری است برای معاملات ابزارهایی مبتنی بر داراییهای مالی یا فیزیکی از که آن جمله میتوان به اختیار معامله و قرارداد آتی اشاره کرد.
منبع: سیگنال