انواع بازارهای مالی بر اساس مرحله عرضه اوراق بهادار:
الف) بازار اولیه (Primary Market)
به گزارش صدای بورس، بازار اولیه جایی است که بنگاه اقتصادی می تواند در آن دارایی های مالی خود را با منابع مالی بلند مدت مبادله کند. در این بازار منتشر کننده اوراق بهادار اقدام به فروش این اوراق می کند تا وجوه مورد نیاز خود را تامین کند. دلیل اصلی قابلیت فروش این اوراق وجود بازار ثانویه است.
ب) بازار ثانویه (Secondary Market)
در این بازار اوراق بهاداری که قبلا منتشر شده مورد خرید و فروش قرار میگیرند. وجود این بازار مشارکتکنندگان را مطمئن میسازد که میتوانند اوراق بهادار خود را به راحتی به فروش برسانند و مشکلی از نظر تبدیل به نقد کردن داراییهای مالیشان نداشته باشند. در مورد اوراق قرضه که دارای سررسید مشخصی میباشند، وجود این بازارها این امکان را فراهم میآورد تا دارندگان این اوراق مجبور به نگهداری آنها تا تاریخ سررسید نباشند. علاوه بر آن بازار ثانویه قیمت سهام جدیدی که قرار است در بازار اولیه عرضه شود را تعیین میکند.
بازار ثانویه خود به دو زیر بازار تقسیم میشود:
۱.بازار سازمان یافته بورس اوراق بهادار (Stock Market)
.بورس اوراق بهادار، یک بازار متشکل و رسمی سرمایه است که در آن خرید و فروش سهام شرکتها، اوراق قرضه دولتی و یا مؤسسات معتبر خصوصی تحت ضوابط، قوانین و مقررات خاصی انجام میشود. خرید و فروش اوراق بهادار در ایران نیز بهطور رسمی و دائمی در محلی معین به نام بورس اوراق بهادار تهران انجام میشود. تعیین قیمت هر سهم در این بازار بر مبنای عرضه و تقاضای آن است.
۲. بازار فرابورس (Over the Center Market)
بازار فرابورس ایران نیز در آبان سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار آغاز کرد که این بازار دارای ساختار و جایگاه قانونی مشابه بورس است، اما شرایط پذیرش و معامله در آن سادهتر است تا اهرمی کمککننده به تامین مالی اقتصاد کشور باشد. بازار سهام فرابورس ایران شامل بازارهای اول، دوم و پایه است. سهام شرکتهایی که شرایط لازم را داشته باشند در بازار اول و دو مبادله میشوند و شرکتهایی که این شرایط را نداشته باشند میتوانند در بازار پایه معامله شوند.
منبع: سیگنال