صدای بورس _ فاطمه حیدرپور؛ سازوکار جدید انتشار مجدد پیش بینی سود شرکتها از سوی سازمان اعلام شد و در آن بر رتبه بندی کیفیت افشای اطلاعات از سوی ناشران تاکید شد.
قاسم محسنی، مدیرعامل شرکت رتبه بندی برهان درباره تصمیم جدید سازمان گفت: سازمان بورس تا پیش از این رتبه بندی کیفیت افشای اطلاعات شرکتهای بورس و فرابورس را با دو معیار انجام میداد؛ اولین معیار، چارچوبهای زمانی است که برای برخی صورتهای مالی در نظر گرفته میشد و اگر شرکت این مهلت ها را رعایت میکرد امتیاز کامل را میگرفت. دومین معیار مقایسه پیشبینیهای بودجه با واقعیات بود که هر چه این تطبیق نتیجه بهتری داشت، امتیاز بیشتری را نصیب شرکتها میکرد و از جمع امتیاز این دو مرحله، شرکتها از نظر نوع افشا رتبه بندی میشدند. هرچند در چند سال گذشته، گرفتن پیشبینی از حالت اجبار به اختیار تبدیل شد.
وی افزود: اگر بخواهیم بصورت جزئیتر به افشا و بحث شفافیت نگاه کنیم، فقط این دو معیار نیست که افشای دقیق اطلاعات را معنا میکند، بلکه مسائل و معیارهای متعددی در آن دخیل است که جزء اصول حاکمیت شرکتی است و اصول حاکمیت شرکتی یکی از ابعاد با اهمیت افشاست.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به پیشنهاد ارسالی به سازمان هم اشاره کرد و توضیح داد: به سازمان بورس پیشنهاد داده شد تا موسسات رتبهبندی براساس اصول oecd، شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس را الزام کند تا این شرکتها از نظر حاکمیت شرکتی، توسط موسسات رتبه بندی ارزیابی شوند و رتبه آنها اعلام عمومی شود که بخشی از این رتبه بندی شفافیت افشاست.
محسنی تصریح کرد: موسسات رتبهبندی از نظر استقلال هیئت مدیره، شفافیت افشا و رعایت حقوق ذی نفعان می توانند امتیازدهی کنند و یک رتبه بندی جامعتر را تحویل بازار سرمایه دهند.
بیشتر بخوانید:
سازوکار جدید در خصوص انتشار گزارش پیش بینی سود شرکتها
مدیرعامل شرکت رتبهبندی برهان در تبیین این موضوع که رتبه بندی به چه ترتیب است و چه کمکی به بازار سرمایه میکند، بیان کرد: در فضای خصوصی باید اطمینان حاصل کنیم که بر روی مدیران نظارت کافی وجود دارد و مدیران پاسخگوی سهامداران هستند و در انجام مسائل و وظایف خود به درستی عمل میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که در رتبه بندی کیفیت افشای اطلاعات چه مواردی باید لحاظ شود، گفت: با توجه به اصول حاکمیت شرکتی که در oecd منتشر شده، سیاست گزارشگری شرکت باید اصول مشخصی داشته باشد و تمام ذینفعان باید به تایید شرکت رسیده باشند و نیازهای اطلاعاتی آنها باید مشخص شده باشد، در این راستا باید چارچوبی برای شرکتها تعیین شده باشد و زمانبندی این گزارشها مشخص باشد و در عمل پیاده سازی شود که هرقدر این گزارشها بیشتر در دسترس عموم قرار گیرد، نشانه بهتر رعایت شدن این مسائل است.
محسنی با اشاره به اینکه در شرایط دولتی، سازمانهای نظارت دولتی و سازمان حسابرسی بر شرکتها نظارت دارند، تصریح کرد: در بخش خصوصی باید فضای نظارتی جایگزینی تعریف شود تا اتفاقاتی مانند شرکت کنتورسازی به وقوع نپیوندد. حاکمیت شرکتی برای رسواییهای شرکتهای خصوصی، در ابتدا در آمریکا و انگلیس ایجاد شد که برای پاسخگو کردن مدیران و مسئولان رتبه بندی شرکتی بوده است. در این راستا تابلویی برای اصول شرکتی و اصول رعایت محیط زیست تعبیه شده که میتوان گفت، رعایت اصول محیط زیست منتهی به پایداری شرکت خواهد بود. در بیان دیگر باید گفت، شرکتی که به محیط زیست احترام بگذارد، باعث پایداری شرکت خواهد بود و ترکیب رعایت اصول حاکمیت شرکتی با اصول محیط زیست، نتیجه درستی برای رتبه بندی شرکتها و عمومیت بخشیدن به این رتبهها، باعث تشویق شرکتها و شناساندن آنها به جامعه سرمایهگذاری خواهد شد.