ورود خیل عظیمی از سرمایهگذاران به بازار سرمایه و آشنایی آنها با سازوکارهای آن در سالهای اخیر این پتانسیل را نمایان کرد. هرچند کام فعالان بازار سرمایه طی ماههای اخیر به واسطه ریزشهای پی در پی شاخص بورس اوراق بهادار تلخ شد اما استقبال از این بازار را میتوان نقطه قوتی برای آن محسوب کرد.
از طرفی از مهمترین کارکردهای بازار سرمایه در هر کشور تخصیص بهینه منابع به شکلی بلندمدت است. با نگاهی به گذشته بازار سرمایه متوجه شکلگیری این ساختار میشویم. صنایع دارای مزیت رقابتی علاوه بر توسعه و جلب سرمایه در بازار سرمایه باعث شکوفایی ظرفیتهای اقتصادی کشور نیز میشوند. از نمونههای آن میتوان به صنایعی چون پتروشیمی، فولاد و سیمان اشاره کرد. از طرفی صنایعی که قدرت رقابتی پایدار نداشتند باوجود اقبال کوتاهمدت به آنها نتوانستند به خوبی در بازار سرمایه توسعه پیدا کنند.
با نگاهی به تاریخچه ۲۰ ساله بازار سرمایه با رویکردی جهانی متوجه میشویم صنایعی با مزیتهای رقابتی بینالمللی توانستند با استفاده از بازار سرمایه منابع بلندمدت کلانی را جذب نمایند. به عنوان مثال دلار در محدوده قیمتی ۱۹تا۲۱ هزار تومان برای اقتصاد کشور ما فضایی را ایجاد میکند که تولیدات داخلی افزایش پیدا کند و به علاوه عرضه کل در اقتصاد داخلی نیز بیشتر شود. برعکس با کاهش قیمت دلار کالاهای وارداتی به کشور سرازیر شده و قدرت رقابتپذیری صنایع داخلی کاهش مییابد. از بعد اقتصادی نیز به تعادل رسیدن ارزش پول ملی در نقطهای که باعث ایجاد رقابت و افزایش تولیدات داخلی شود نه تنها به نفع اقتصاد کشور بوده بلکه این مزیت را در بازارهای مالی و سرمایه کشور نیز به نمایش خواهد گذاشت.
با توجه به افت قیمت دلار در ماههای اخیر ناشی از رفع احتمالی تحریمها و آزادسازی منابع بلوکه ایران در خارج از کشور میتوان قرار گرفتن نرخ دلار در کانال ۲۰ هزار تومان را منطقی دانست. در مجموع ثبات نسبی نرخ دلار با توجه به مولفههای کلان اقتصادی منجر به تقویت رشد اقتصادی کشور در بلندمدت خواهد شد. این موضوع با افزایش عرضه کل نرخ بیکاری را نیز کاهش خواهد داد؛ علاوه بر آن با افزایش عرضه کالا و خدمات در سطح عمومی اقتصاد، منجر به کاهش نرخ تورم در بلندمدت خواهد شد.
از نگاه بنده با تداوم ثبات ارزش ریال در مقابل سایر ارزهای خارجی و اتخاذ سیاستهای پولی مناسب میتوان با کاهش ریسک عدم اطمینان از تولیدکنندگان داخلی حمایت کرد. این موضوع سبب خواهد شد تولیدکنندگان داخلی با برنامهریزی بلندمدت مسیر رشد و توسعه خود را ادامه دهند؛ هر گاه در اقتصاد مسیر رشد و توسعه شکل بگیرد ما آثار این رشد و توسعه را در بازار سرمایه و بر روی تابلو مشاهده خواهیم کرد.
- مجتبی کباری، مدیرعامل شرکت گروه ارزشآفرینان بانک پاسارگاد
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۹۹