تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۴

در مطلب زیر به عملکرد و سودآوری پتروشیمی زاگرس می‌پردازیم.

به گزارش صدای بورس در مطلب زیر به عملکرد و سودآوری پتروشیمی زاگرس میپردازیم .

دسته بندی پتروشیمی ها بر اساس محصولات:

صنعت پتروشیمی یکی از مهمترین بخش های کسب و کار دنیاست.به طور کلی تمام صنایع در دنیا به طور مستقیم و غیر مستقیم با صنعت پتروشیمی مرتبط است. در حال حاضر تولیدکننده عمده پتروشیمی آمریکا،کشورهای اروپایی و عربستان هستند.

  • متانول:

متانول ساده‌ترین نوع الکل و یا همان متیل الکل است. این ماده را می‌توان به عنوان یکی از مواد پایه صنعت پتروشیمی طبقه بندی کرد. متانول یکی از محصولات مهمی است که مصرف بالایی در صنایع شیمیایی داشته و کالاهای بسیاری از آن مشتق می شود.

  • صنعت متانول ایران:

ایران با ظرفیت اسمی حدود ۱۲ میلیون تن حدود ۸ درصد از ظرفیت تولید متانول دنیا را دارد. در حال حاضر چهار مجتمع پتروشیمی شیراز، فناوران، زاگرس، خارک و مرجان در ایران این محصول را به صورت انبوه تولید می‌کنند به گونه ای که ایران به عنوان یکی از قطب های تولید متانول در جهان شناخته می شود و پتروشیمی زاگرس با ظرفیت اسمی۳.۳ میلیون تن متانول به عنوان یکی از بزرگترین مجتمع های تولیدی متانول در دنیا در حال فعالیت است.

  • معرفی شرکت:

شــرکت پتروشــیمی زاگــرس ( ســهامی عــام ) در سال ۱۳۷۷ بــا نــام شــرکت کــالاآوران پتروشــیمی تأســیس و در اداره ثبــت شــرکت ها و موسســات غیــر تجــاری تهــران بــه ثبــت رســیده است. در سال ١٣٧٩ مجمـع عمـومی فـوق العـاده، نـام شـرکت از پتروشـیمی کـالاآوران بـه پتروشـیمی زاگـرس (سـهامی خـاص) تغییـر نموده و در سال ۱۳۹۰ در شرکت فرابورس ایران عرضه شد. . شرکت در حال حاضر بعنوان واحد وابسته شرکت گروه گسترش نفت وگاز پارسیان (سهامی عام ) است.

موضوع فعالیت شرکت، عبارت است از احداث، راه اندازی، بهره برداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید، بازاریابی، فروش، صدور محصولات پتروشیمی، ذخیره و صادرات و تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی و فرآورده های فرعی و مشتقات ذیربط آن ها و انجام کلیه فعالیت های تولیدی و صنعتی، بازرگانی، فنی ومهندسی که بطورمستقیم و غیرمستقیم مربوط به عملیات مذکور است.

ترکیب سهامداران شرکت به شرح جدول زیر است:

شرکت پتروشیمی تابان فردا از زیرمجموعه‌های صندوق بازنشستگی نفت است.

  • مفروضات:

نرخ‌های مورد استفاده برای فروش با توجه به پیش بینی های موجود از نرخ نفت برنت و همبستگی هر یک از محصولات به این نرخ برآورد شده است. همچنین سایر پارامترها به طور کامل در جدول زیر آمده است:

  • مفروضات:

متانول:

نرخ متانول در سال های آینده بر اساس پیشبینی نرخ نفت برنت در بانک جهانی در نظر گرفته شده است.

گازخوراک:

خوراک مورد استفاده برای تولید متانول به طور معمول(مانند ایران) گاز طبیعی است اما در برخی نقاط دنیا از زغال سنگ نیز بدین منظور استفاده می شود. نرخ گاز خوراک شرکت پتروشیمی زاگرس توسط شرکت ملی گاز تعیین می گردد. در این تحلیل تغییرات نرخ گاز برای سال های آینده نسبتی از تغییرات نرخ نفت جهانی در نظر گرفته شده است.

هزینه حمل:

با توجه به این که مقاصد صادراتی این شرکت ثابت می باشد و در سال های گذشته هزینه حمل (دلاری) تغییری نکرده است ثابت در نظر گرفته شده است.

دلار:

باتوجه به شرایط حاکم بر بازار ارز و دلار، برای سال های آتی پیش بینی افزایش ۱۵ درصدی قیمت های دلار در نظر گرفته شده است.

تورم،حقوق دستمزد :

این موارد باتوجه به پیش‌بینی صندوق بین المللی پول برای تورم و میانگین تغییرات در سال های اخیر در نظرگرفته شده است .

مقدار تولید:

با توجه به فعالیت شرکت در سطح ظرفیت اسمی و نبود طرح توسعه جدید، مقادیر تولید برآوردی برای سال‌های آتی ثابت فرض شده است. ظرفیت تولید متانول ۳,۳۰۰,۰۰۰ تن است.

با توجه به توضیحات فوق، مقادیر فروش برآوردی شرکت به شرح جدول زیر است:

بیشتر فروش متانول شرکت صادراتی بوده و به کشورهایی نظیر چین و هند است.

مقدار تولید ماهیانه:

در نمودار زیر میزان تولید متانول و بخار ماهیانه در یک سال شرکت پتروشیمی زاگرس را مشاهده می‌کنید.

نرخ و مبلغ فروش:

مبالغ و نرخ‌های فروش با توجه به موارد مطرح شده در بخش مفروضات برآورد و تعیین می‌شود.

متانول اصلی ترین محصول شرکت است که به دلیل اینکه یکی از محصولات پایه نفتی است از لحاظ قیمتی همبستگی بسیار بالایی با نرخ نفت دارد. بنابراین با توجه به افزایش نرخ نفت در هفته های اخیر و همچنین پیش‌بینی ادامه دار بودن روند صعودی نفت به نظر می‌رسد نرخ متانول نیز از این موضوع متاثر گردد.

بهای تمام شده

تنها ماده مصرفی مستقیم شرکت گاز خوراک می‌باشد که از پتروشیمی مبین خریداری می‌شود. همچنین مطابق مصوبه مجلس و ابلاغ دولت، نرخ هزینه انرژی معادل ۳۰ درصد نرخ خوراک برآورد شده است.

حاشیه سود شرکت

روند حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود خالص نشان از ثبات در حاشیه سود شرکت است.

صورت سود و زیان

صورت سود و زیان شرکت پتروشیمی زاگرس با توجه به برآوردهای صورت گرفته به شرح جدول ذیل است.

تحلیل حساسیت سودآوری

در جدول زیر تحلیل حساسیت سودآوری شرکت با دو متغیر نرخ دلار و نرخ متانول آمده است.

ارزشیابی

در ارتباط با ارزشیابی شرکت زاگرس، با استفاده از چهار مدل به ارزشیابی شرکت پرداخته شده است.

با توجه به اینکه هم اکنون قیمت بازار شرکت حدود ۲۱۲،۳۸۲ریال است، سهم با P/E فوروارد حدود ۵.۵ واحد در حال معامله است. موضوعی که در رابطه با این شرکت باید مورد توجه قرار گیرد وابستگی بالای این شرکت به تغییرات نرخ متانول و دلار می باشد که در هنگام خرید و فروش می بایست در نظر گرفته شود.

منبع: کارگزاری دانایان