در حال حاضر چند ریسک پیش روی بازار سرمایه است که همچنان قابلیت مدیریت ندارند، یکی از آنها مذاکرات وین است که طبق آخرین اخبار درمورد مباحث فنی تا حد زیادی صحبت و توافقاتی حاصل شده اما نیاز به تصمیمگیریهای سیاسی است که این روند همچنان ادامه دارد.
در روزهای اخیر که نتیجه مذاکرات با ابهام روبهرو بوده است شاهد رشد اندک اما محسوس در نرخ ارز بودیم لذا اگر این ابهام همچنان پابرجا بماند و بر تعیین نرخ ارز تأثیر بگذارد، این افزایش نرخ ارز برای برخی از شرکتها مانند فولادیها، پتروشیمیها و شرکتها و صنایعی که صادرات محور هستند در کوتاه مدت خوب است اما اگر توافق حاصل نشود و تحریمها باقی بمانند، تا پایان سال به دلیل دشواریهای صادرات، در بازار سرمایه رونق خاصی نخواهیم داشت.
ریسک دیگر که در شرایط فعلی در بازار سرمایه وجود دارد، تغییرات مدیریتی در نهادهای مالی مرتبط با بازار سرمایه، از جمله نهاد ناظر یعنی سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت بورس و برخی از شرکتهای تأمین سرمایه بانکی که معمولا همزمان با تغییر و تحولات دولتی آنها هم دستخوش تغییرات میشوند که اینگونه تغییرات رفتارهای برخی از حقوقیها را در بازار سرمایه تحت تأثیر قرار میدهد.
ریسک دیگر که همچنان در این بازار وجود دارد ابهامات مربوط به برخی از آزادسازیهای قیمتی و نرخگذاریهای دستوری است که باید دید دولت بعدی تا چه حد به الزامات یک بازار سرمایه آزاد پایبند و معتقد است. بهطور کلی اگر نتیجه توافق برجام و تغییر و تحولات در دولت و نهاد ناظر یعنی سازمان بورس را مثبت تلقی کنیم، کلیت بازار روند مثبتی را خواهد داشت، باتوجه به ریزشهایی که در حدود ۱۰ ماه اخیر بازار تجربه کرده است بسیاری از سهمهای کامودیتی صادرات محور در حال حاضر قیمتی جذاب دارند، بهطور مثال P/E آتی شرکتهای فولادی ۴ تا ۴.۵ است، P/E برخی شرکتهای پتروشیمی ۴ و ۵ است بنابراین به قیمتهای جذابی برای خرید رسیدهاند. همچنین در چند روز اخیر نرخ سود بین بانکی هم کاهش داشته است که باعث میشود تعهد بانکها همچنان بر نرخهای سود سپردههایشان که ۱۶ تا ۱۸ درصد است باقی بماند و اگر همچنان نرخ سود بین بانکی کاهش پیدا کند، این بازار برای نقدینگی سرگردانی که در اقتصاد وجود دارد، جذاب تر میشود. روند کلی بازار سرمایه برای تابستان مثبت ارزیابی میشود باتوجه به اینکه در حال حاضر مجمع برخی از شرکتها برگزار شده است و همچنین بسیاری از مجامع هم باقی مانده است قاعدتا نباید در تابستان بازار دچار رکود یا ریزشهای اصلاحی شود و بهنظر میرسد روندی منطقی را در پیش گیرد تا زمانی که دولت جدید کار خود را شروع کند که معمولا دولتها هم سعی میکنند در دو سال اول ریاست خود ثبات نسبی در تمامی بازارها اعم از: سرمایه، مسکن، ارز و ... حاکم کنند.
بهنظر میرسد درصورتی که سرمایهگذاران در تصمیمگیریهای خود روندی منطقی داشته باشند و در صنایعی که براساس تحلیلهای بنیادی P/E های منطقی ۴ تا ۶ داشته باشند، سرمایهگذاری کنند، میتوانند تا پایان سال سود منطقی ۴۰ تا ۵۰ درصد را کسب کنند. همچنین باید توجه داشت برخی از صنایعی که در ظاهر P/E جذابی دارند به دلیل فرسوده شدن دستگاه های تولیدی و نیز عقب ماندگی در به روز رسانی خود با تکنولوژیهای جدید تولیدی، نیازمند سرمایهگذاریهای جدید در راستای بهبود خط تو لید هستند لذا سرمایهگذاران در تحلیلهای خود این پارامتر مهم را نیز در نظر بگیرند.
فولادیها و پتروشیمیها صنایعی هستند که همیشه جذابیت خاص خود را دارند خصوصا در پتروشیمیها شرکت های اوره ای و متانولی جذابیت بیشتری دارند. در صنعت فولاد شرکت فولاد مبارکه گزارشهای بسیار خوبی داشته است و همچنین قیمت جهانی زغال سنگ که ماده اولیه تولیدکنندگان فولاد است با افزایش مواجه شده است. از طرفی قیمت زغال سنگ که سوخت بسیاری از تولید کنندگان اصلی فولاد مانند چین است، با افزایش مواجه شده که همین امر سبب افزایش بهای جهانی این کالا شده است.
باید در نظر داشته باشیم که بررسی رفتار چین در این صنعت بسیار مهم است چرا که از تولیدکنندگان اصلی این صنعت است وهمچنین باید در تحلیلهای خود انتظار افزایش تقاضای جهان پس از کرونا را مد نظر قرار داد. از سویی دیگر اگر نتایج مذاکرات وین را مثبت تلقی کنیم قاعدتا بانکیها نیز میتوانند رشد خوبی داشته باشند و بعد از آنها خودروییها نیز میتوانند از صنایع جذاب باشند، هرچند که همچنان بحث عرضه محصولات خودرویی در بورس کالا مطرح است و لازم است در این خصوص مسئولان ذیربط به تصمیمگیری نهایی برسند اما فارغ از این موضوع صنعت خودرو بسیار متأثر از مذاکرات وین است و بهنظر میرسد اگر نتایج مثبت باشد، میتواند از فشار تحریمهایی که قطعه سازان و خودروییها داشتهاند کاسته شود و دراینصورت قطعا تولیدات آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
- محمدرضا کاتوزیان - معاون مشاور سرمایهگذاری فاینتک
-
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۰۶