تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۴۷

در مطلب زیر نگاهی به آمار تکان دهنده سقوط بورس در یک سال گذشته داریم.

به گزارش صدای بورس، در مطلب زیر نگاهی به آمار تکان دهنده سقوط بورس در یک سال گذشته داریم.

تلفات سقوط
یک سال از دعوای دو وزارتخانه در مورد چگونگی ضرر رساندن میلیاردی به سهامداران گذشت، دارا دوم یا صندوق پالایشی که تمام دعواها از آنجا آغاز شد اگرچه قرار بود «توزیع ثروت باشد» عملا توزیع گسترده ضرر و زیان توسط دولت بود ؛آن هم توزیع زیانی که با دعوتنامه رسمی از تمامی مردم کشور بود.

پالایش، توزیع ثروت یا ...

صندوق پالایش، پس از ورود به بورس ابتدا در یک ریزش شارپی ۵۰ درصد ارزش خود را از دست داد و میلیون‌ها ایرانی را با دعوت دولت ترین صندوق سرمایه گذاری کردند، با ضرر ۵۰ درصدی روبرو شدند. حتی امروز نیز این صندوق با ضرر ۳۰ درصدی در پرتفوی سهامداران، داستان تلخ این کلاهبرداری را به یاد می‌آورد.

ماجرا اما به پالایشی یکم ختم نشد..

دعوایی که بر سر پالایشی یکم آغاز شده بود و البته فروش بسیار سنگین حقوقی ها و خروج دولت از بسیاری از سهام های بزرگ؛ بورس را در بدترین شرایط ۳۰ سال اخیر خود قرار داد.
۴۸ درصد ریزش در ۲۸۸ روز و ۳۰ درصد برآیند کلی ضرر تا امروز بوده است.

چقدر ریزش!؟

طبق برآوردهای بورس_ تحلیل_ آموزش ،کاهش ارزش شرکت ها در این ریزش یک ساله معادل ۲۴۰ میلیارد دلار یا بهتر بگوییم معادل فروش نفت ایران در ده سال گذشته بوده است. در این بین با وجود ریزش ۴۸ درصدی شاخص کل بورس و ریزش ۲۸ درصدی شاخص کل فرابورس! اما پرتفوی سهامداران خبر از ریزش های بین ۶۰ تا ۸۰ درصد می داد، آن هم سهامی قفل در صف فروش که نه امکان فروش بود و نه امکان فرار!
برای درک بهتر این ریزش ها کافی است به جدول زیر نگاهی بیندازید:

توجه کنید که این بازدهی کل یک سال گذشته است و تا قبل از رشد ۳۰ درصدی در دو ماه اخیر وضعیت بسیار فجیع تر از این بوده است.

و تلخ ترین قسمت ماجرا....

روحانی در ۱۶ مرداد ۱۳۹۳( ۴ روز قبل از آغاز ریزش): با شرایطی که بورس نشان می دهد اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز را به بوس بسپارند.
روحانی در ۱۷ تیر ۱۴۰۰ : مردم وقتی می‌خواهند در بورس وارد شوند همه سرمایه خود را نباید در بورس بیاورند، ریزش و رشد، ذات همه بازارهای مالی است.

اما ریزش بورس آن هم در سالی که تمامی ارکان دولت دعوت به ورود مردم به بورس می‌کردند و رئیس جمهور کشور به صورت علنی از مردم می خواست تا همه چیز خود را به بورس بسپارند، نه ذات بورس بود نه جزئی از فرایند واقعی رشد قیمت‌ها.... .