در پذیرش شرکت‌های کوچک و ریسکی، تعداد زیاد سرمایه‌گذاران و پاسخگویی، ‌ کاهش معاملات و رفتارهای هیجانی وجود داشت که با عرضه اولیه ترکیبی می‌توان تاحدی شاهد سرعت بخشیدن به پذیرش شرکت‌های کوچک و پرریسک باشیم.

روش عرضه اولیه ترکیبی با هدف ایجاد بستر مناسب برای پذیرش شرکت‌های کوچک و پرریسک پیشنهاد شده است و اجرای آن می‌تواند در توسعه و ترویج سرمایه‌گذاری غیرمستقیم و کشف قیمت شرکت‌های ریسکی و کوچک مؤثر باشد.

این روش پیشنهاد شده دو مرحله‌ای است که در مرحله اول ۷۰ تا ۱۰۰ درصد سهام قابل عرضه به سرمایه‌گذاران واجد شرایط که در اینجا صندوق‌های سرمایه‌گذاری تعریف شده است، تخصیص داده می‌شود. صندوق‌ها در کشف قیمت مشارکت می‌کنند و قیمت کشف شده جهت استفاده عموم سرمایه‌گذاران در مرحله دوم اعلام می‌شود اما ممکن است هیأت پذیرش تصمیم بگیرد که تمام عرضه به صندوق‌های سرمایه‌گذاری اختصاص داده شود که برای چنین وضعیتی حدی مشخص شده و اگر سهام شناور شرکتی پایین‌تر از ۵۰۰ میلیارد تومان باشد یا ریسک شرکت بسیار بالا باشد، ۱۰۰ درصد عرضه اولیه به صندوق‌های سرمایه‌گذاری تخصیص داده می‌شود.

مورد خوب این روش، مسئله ارزش‌گذاری است که در قالب Road Show به نمایش گذاشته می‌شود و افراد دارای مجوز تحلیلگری و ارزش‌گذاری امکان بررسی گزارش‌های ارزش‌گذاری را دارند و می‌توانند نظرات خود را اعلام کنند که این نظرات به مشاور ارزشگذار منتقل و اصلاحات اعمال می‌شود. در روش قبلی هنگامی که شرکت کوچک یا پرریسکی عرضه می‌شد، تعداد زیادی از افراد در عرضه اولیه مشارکت می‌کردند و این استقبال بیش از حد سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای باعث افزایش غیرعادی قیمت شرکت‌های کوچک و ریسکی می‌شد و دردسرهایی را ایجاد می‌کرد.

چالش بعدی در بحث پذیرش شرکت‌های کوچک و ریسکی، تعداد زیاد سرمایه‌گذاران، پاسخگویی به سهامداران، ‌ کاهش معاملات و رفتارهای هیجانی است و این روش عرضه اولیه ترکیبی می‌تواند تاحدی این مسئله را بهتر کند و بستری باشد برای اینکه شاهد سرعت بخشیدن به پذیرش شرکت‌های کوچک و پرریسک باشیم.

  • هادی قره‌باغی - مدیرعامل شرکت سبدگردان اندیشه صبا