عباس گمار، مدیر ارزشگذاری و ادغام و تملیک تأمین سرمایه نوین در گفت و گو با صدای بورس:
۳ عامل تاثیرگذار اساسی وجود دارد که یکی نرخ تنزیل و دو عامل بعدی روی جریان نقدی و سودآوری شرکت ها تاثیر میگذارند و برآیند آن انتظار ما از شاخص بازار و ۶ ماهه روبه را میسازد.
نرخ تنزیل که خود تابعی از میزان انتشار اوراق در بازار است، دولت میبایست در سال ۱۴۰۰ یک صد و ۳۵ هزار میلیارد منتشر کند که ۹۰ هزار میلیارد منتشر کرده اما به نظر میرسد که میزان کسری بودجه دولت بسیار بیشتر از این مقدار است و دولت نیاز به انتشار بیشتری دارد.
انتشار بیشتر اوراق باعث بالا رفتن نرخ اقساط و تقاضا میشود و منجر به حرکت پول به سمت بازار بدهی خواهد شد و در نهایت تاثیر معکوس بر ارزش سهام شرکت ها دارد.
عامل دوم بر فروش اسمی و عامل سوم بر فروش حقیقی و مقدارثی شرکت تاثیر دارد.
عامل دوم دلار ۲۷ هزار تومانی است و با دلار نیما ۴-۵ هزار تومان فاصله دارد اگر دلار نیمایی به سمت دلار بازار آزاد برود انتظار میرود فروش سودآوری و جریان نقدی افزایش یابد با ثبات دلار نیما سودآوری شرکتها از این محل انجام نمیشود.
عامل سوم کنش های سیاسی و برجام است اگر برجام به نتیجه برسد منجر به گشایش سیاسی میشود و برخی صنایع مرتفع میشوند که بر روی سودآوری بعضی شرکت ها تاثیر میگذارد.
انتظار میرود در سه ماهه سوم سال روند بازار در محدوده فعلی بماند اگر هم قرار به حرکت است در یک چهارم پایانی صورت میگیرد، گشایش های سیاسی هم باعث میشود ریسک کلی بازار و نرخ بازده مورد انتظار تاثیر بگیرد.