صدای بورس- محبوبه قرمزچشمه؛ ارز یکی از متغیرهای اصلی در اقتصاد ایران است هر گونه افزایش و یا کاهش در قیمت آن، تمامی صنایع، حرفه ها و حتی سودآوری شرکت های بورس را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
سجاد بوربور، کارشناس بازارهای مالی در ارتباط با پیش بینی بازارهای موازی در کوتاه مدت به صدای بورس اظهار کرد: پیش بینی بازار ارز در بازه زمانی کوتاه امکان پذیر نیست و تحولات آنی بورس و بازارهای موازی تحت تاثیر موضوعات روانی است، باید با دید بلندمدت به موضوع دلار نگریسته شود و امکان دارد، هر اتفاق مثبت قیمت دلار را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه پارادایم ها در بازار تغییر کرده، بیان کرد: چه کسی فکر می کرد دلار ۴۰ درصد افزایش یابد، بهترین پرسش هایی که در ارتباط با دلار باید پرسیده شود این است که دلار تا کجا جا دارد رشد کند، کف فاندامانتالی آن چقدر است؟ چشم انداز بلند مدت دلار چگونه است؟
پیش بینی میزان نقدینگی ایران تا پایان سال
بوربور افزود: طبق گفته بانک مرکزی ۴ هزار هزار میلیارد تومان نفدینگی در کشور وجود دارد، اگر سال ۱۳۸۱ را به عنوان سال پایه در نظر بگیریم، قیمت دلار در این دوره ۹۰۰ تومان و با در نظر گرفتن تورم واقعی، پیش بینی می شود حجم نقدینگی تا پایان سال ۱۴۰۰ به ۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برسد و بر این اساس رسیدن قیمت دلار به ۳۵ هزار تومان تا آخر ۱۴۰۰ منطقی است. در حقیقت ۳۵ هزار تومان ارزش ذاتی دلار است اما اینکه آیا دولت اجازه می دهد قیمت دلار به ۳۵ هزار تومان برسد یا خیر بستگی به سیاست دولت دارد.
وی افزود: اگر میتوانستیم روزانه ۲ میلیون بشکه نفت بفروشیم، دولت می توانست با درآمد حاصل از فروش نفت، قیمت ها را به راحتی سرکوب کند اما اکنون دست دولت خالی است و قیمت دلار به صعود میل دارد و به سمت بالا تقویت می شود.
قیمت دلار روی همین رنج نگه داشته شود
این کارشناس بازار های موازی با تاکید دوباره بر نقدینگی ۴ هزار هزار میلیارد تومانی در کشور گفت: قیمت دلار نباید زیر ۲۴ هزار تومان بیاید، کف فاندامنتالی قیمت دلار ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان است و بهترین راهکار این است که دولت به طور هوشمندانه قیمت دلار را روی همین رنج نگه دارد.اگر قیمت این ارز به شکل دستوری پایین تر و روی ۲۳ و ۲۵ هزار تومان نگه داشته شود، فعال اقتصادی به قدری دلار می خرد که امان دولت را می برد و به اصطلاح دلار را از کف بازار جارو می کند از طرفی با کاهش قیمت دلار، خروج سرمایه از بازار های دیگر به سمت بازار دلار انجام می شود.
وی ادامه داد: کسانی که در بورس، طلا، مسکن و بازار های دیگر منتفع شدند، سرمایه خود را به سمت این بازار سوق می دهند و به این ترتیب دلار نایاب و گران می شود. بازار ساز، منطقی فکر کرده که دلار را را روی رقم ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان ثابت نگاه داشته است.هر کار نسنجیده در کاهش این ارز، عواقب جبران ناپذیر کوتاه مدت و بلند مدت دارد.