تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۸

شاخص در هفته گذشته نزدیک یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد افت کرد و فشارهای سیاسی متعددی به بازار وارد شد و منجر به برگزاری جلسات با وزیر اقتصاد و حتی واکنش رئیس جمهور برای تزریق منابع از صندوق توسعه ملی شد.

در سوی دیگر قیمت‌های جهانی از جمله زغال سنگ روند نزولی به خود گرفت و به تبع آن در چین متانول ریزشی شد. اوره همچنان به روند صعودی خود ادامه می‌دهد. قیمت آلومینیوم، مس و روی هم روند فرسایشی و اندکی کاهش یافتند و نوسان خاصی در طول هفته نداشتند. از اتفاقات مهم هفته گذشته به لغو الزامات بازارگردان‌ها برای اجرای تعهد فروش خود که سبب می‌شود صف‌های خرید با وجود کاهش شدید قیمت‌ها پایدار بمانند و همینطور افزایش نرخ سود بین بانکی به ۲۰.۳۱ درصد که باعث جذاب شدن اوراق مشارکت دولتی می‌شود، می‌توان اشاره کرد. اخباری از قطعی شدن حذف ارز ۴۲۰۰ شنیده می‌شود که تاثیر مثبت بر سودآوری شرکت‌های غذایی و دارویی دارد. روند عرضه‌های اولیه پس از ۴۰ روز همچنان متوقف است، آخرین شرکت‌هایی که عرضه اولیه شدند «شکام» با صف خرید سنگین روبه‌رو است و «توسن» هم صف خرید بود و «حآفرین» به بیش از ۵۰۰ تومان افزایش یافت. «فجهان» و «فسبزوار» متعادل و صعودی بودند.

آغاز نزول

در نگاهی به بازار هفته، بازار روز شنبه را با کاهش ۱۸ هزار واحدی شاخص کل آغاز کرد و به سطح یک میلیون و ۳۷۵ هزار واحد رسید و شاخص هم وزن نیز با کاهش ۱.۵ درصدی همراه بود. ارزش معاملات خرد ۴۲۰۰ میلیارد تومان و خروج نقدینگی حقیقی حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان بود. بیشترین ورود نقدینگی حقیقی را نمادهای «فرابورس» و «ثشاهد» و بیشترین خروج را نمادهای «فجهان» و «فملی» داشتند. بازار با فشار عرضه همراه بود و افزایش ورود نقدینگی به صندوق‌های درآمد ثابت همچنان ادامه داشت. ارزش معاملات نسبت به چند روز گذشته افزایش نسبی داشت.

ریزش سنگین

روز یکشنبه بازار شاخص کل با ریزش ۳۵ هزار واحدی به سطح یک میلیون و ۳۴۰ هزار واحد بازگشت. شاخص هم وزن نیز با کاهش ۲.۸ درصدی روبه‌رو شد. ارزش معاملات خرد به زیر ۴ هزار میلیارد تومان رسید و خروج نقدینگی حقیقی به حدود ۱۳۰۰ میلیارد تومان رسید. بیشترین ارزش معاملات را نمادهای «فولاد» و «شپنا» داشتند. بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای «حسیر» و «فاراک» بیشترین خروج را نمادهای «اتکای» و «فملی» داشتند. بازار با سنگین‌تر شدن فشار عرضه‌ها، بیشترین خروج نقدینگی حقیقی را در دو ماه اخیر رقم زد.

روز متعادل

روز دوشنبه بازار با رسیدن به نقطه حمایت اصلی خود و نگرانی از ادامه‌دار شدن شرایط بحرانی، با جلسه‌ای قبل از شروع بازار برای هماهنگ کردن حقوقی‌ها کار خود را آغاز کرد و این جلسه تاثیر مثبتی بر بازار داشت و توانست بازار را به حدی به تعادل برساند. شاخص کل با رشد ۲۱ هزار واحدی به سطح یک میلیون و ۳۶۱ هزار واحد رسید و ارزش معاملات خرد همچنان پایین و در حدود ۳۶۰۰ میلیارد تومان و خروج نقدینگی حقیقی حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بود. نمادهای «فولاد» و «فملی» بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل و نمادهای «رانفور» و «برکت» بیشترین تاثیر منفی را داشتند. در نمادهای «شپنا» و «شبریز» بیشترین ورود نقدینگی حقیقی و نمادهای «برکتح» و «غزر» بیشترین خروج نقدینگی را داشتند.

تداوم رشد

روز سه‌شنبه شاخص کل با رشد ۱۴ هزار واحدی به سطح یک میلیون و ۳۷۶ هزار تومان رسید و ارزش معاملات خرد ۳۳۰۰ میلیارد تومان و خروج نقدینگی حقیقی‌ها ۲۳۰ میلیارد تومان بود. بیشترین حجم معاملات در نمادهای «خودرو» و «خساپا» بود و بیشترین ورود نقدینگی حقیقی در نمادهای «غزر» و «فرابورس» و بیشترین خروج را نمادهای «نوری» و «سمگا» داشتند. «فولاد» و «کگل» بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای «برکت» و «آپ» بیشترین تاثیر منفی بر شاخص داشتند. فعالیت بازار گردان‌ها در قسمت فروش کاهش یافت و توجه سهامداران به گروه‌های خودرویی و بانکی بیشتر بود.

پایان سبز

در آخرین روز هفته شاخص کل با رشد ۲۲ هزار واحدی در سطح یک میلیون و ۳۹۸ هزار واحد قرارگرفت و شاخص هم‌وزن نیز با رشد ۲ درصدی همراه بود. ارزش معاملات حدود ۴ هزار میلیارد تومان بود و بعد از چند روز ورود نقدینگی حقیقی به بازار داشتیم. بیشترین ارزش معاملات را نمادهای «لپارس» و «فولاد» داشتند. در نمادهای «شپدیس» و «سمگا» ورود نقدینگی حقیقی و نمادهای «فملی» و «فجهان» بیشترین خروج را داشتند. بازار با تقاضا در اکثر گروه‌ها همراه بود ولی همچنان ارزش معاملات برای تغییر روند نزولی بازار کم بود. انتظار می‌رود که در هفته آینده با افزایش ارزش معاملات و بازگشت اعتماد به بازار روند صعودی بازار تثبیت شود.

  • ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
  • هفته نامه اطلاعات بورس - شماره ۴۲۰